fbpx
Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megválasztott elnökének az Országgyûlés plenáris ülésén 2013. szeptember 9-én.

Törvénysértően elfedi furcsa ügyét a Karas Monika vezette médiahatóság

Bár nemrég Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke azt állította, a jogállami megoldások híve, egy újabb ügy ismét azt bizonyítja, hogy az általa vezetett NMHH és a Médiatanács sorozatosan nem törődik egyes törvényekkel, a jogállami működéssel, és kifejezetten ellene van az átlátható működésnek, az információszabadságnak és a sajtószabadságnak.

A Kúria még 2015 májusában kimondta, hogy a rádiós frekvenciák (többek között azok korlátos mennyisége miatt) nemzeti közvagyonnak számítanak, épp ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának frekvenciapályázataira beérkező pályázati ajánlatok és a kapcsolódó dokumentumok közérdekű adatnak számítanak, így azokat egy közadatigénylő számára az NMHH köteles megmutatni, azokat nem tarthatja vissza.

A Kúria ezt annak kapcsán állapította meg, hogy a Mérték Médiaelemző Műhely meg akarta ismerni néhány vidéki rádiós pályázat tartalmát, de a hatóság megtagadta ezek bemutatását. A Media1 néhány héttel ezelőtt részben ezen ítélet (Pfv. IV.20.253/2015/4) alapján közérdekű adatigényléssel fordult a Karas Monika vezette hatósághoz: mutassák be a 2014-es Budapest FM 90,3 MHz rádiós pályázatra beérkezett ajánlatokat. Ennek a frekvenciapályázatnak az egyik résztvevője volt a Tilos Rádió, akit először az NMHH kizárt a pályázatból, majd végül saját korábbi határozatát megváltoztatva mégis lehetőséget biztosított számára a hiánypótlásra, és a Tilos a fordulatnak köszönhetően visszanyerhette az általa már használt frekvenciát.

Az NMHH Médiatanács nem adja a közadatot, hiába a Kúria korábbi ítélete

A frekvenciapályázatra beérkező ajánlatokra vonatkozó adatigénylésünket dr. Szabó Emese, a Médiatanács Titkárság Főosztályának munkatársa – szembemenve a Kúria korábbi, a frekvenciapályázatok nyilvánosságát szavatoló ítéletével – megtagadta azzal, hogy szerinte az NMHH-ra és a Médiatanácsra nem vonatkozik az Információszabadságról szóló törvény, és csak az általános közigazgatási eljárási szabályokat kell betartaniuk – ezért a pályázatokat csak a pályázati eljárás ügyfeleinek, azaz a pályázóknak hajlandók megmutatni.

Ez persze nincs így: épp ezt állapította meg korábban a legfőbb bírói szerv, a Kúria is, vagyis nem bújhatna ki az NMHH az infótörvény alól. Többször is jeleztük ezt dr. Szabó Emesének, az NMHH illetékesének, kérve, ne sértse meg az információszabadsághoz fűződő jogainkat és ne akadályozzák a sajtó működését sem, ám Karas Monika beosztottja hajthatatlannak bizonyult, sőt szerinte az adatigénylőkről kell adatot bekérniük.

Ez azonban szintén jogellenes, hiszen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság (NAIH) korábban állásfoglalásban állapította meg, hogy a közérdekű adatigénylőknek elegendő egy nevet és egy elérhetőséget megadniuk, az adatgazda hatóság nem követelhet meg több adatot az adatszolgáltatás teljesítéséhez.

Ráadásul több éve lezárt pályázati eljárásról van szó.

Kizárták a Tilost, de aztán mégsem

Érdeklődésünket a 2014-ben meghirdetett frekvenciapályázatra beérkezett ajánlatok iránt az keltette fel, hogy felmerült: a pályázati eljárás során az NMHH jogsértést követhetett el: vagy akkor, amikor kizárta a frekvenciát korábban is használó Tilos Rádiót az eljárásból, vagy akkor, amikor végül a hatóság ebbéli határozatát ugyanazon pályázati eljárás során megváltoztatta, és így mégis visszanyerhette azt a rádió. Ráadásul eltérő állítások hangzottak el arról, mi volt az oka annak, hogy először kizárta a Médiatanács a rádiót, majd miért változtatott ezen. Dr. Bodolai László ügyvéd, a rádió korábbi műsorvezetője (az Index.hu Zrt. volt igazgatósági elnöke) néhány hete a Partizánnak azt állította, hogy egy Fidesz-közeli kapcsolatot kért meg egy adriai hajóúton, hogy ne bántsák a rádiót, a kormánypárti kötődésű személy pedig ezt nem utasította el, hanem biztosította őt arról, hogy minden rendben lesz, majd később további információkkal látta el az eljárás kapcsán.

Végül így is lett, így a rádió a pályázatból való kizárás helyett lehetőséget kapott a hiánypótlásra, amit eredetileg a Médiatanács nem akart biztosítani számára. Csabai Gábor (Papó), a Tilos Rádió irodavezetője viszont azt mondta erről a Media1-nek, „a Tilos Rádió sosem volt és sohasem lesz részese korrupciós, vagy csak kicsit is gyanús ügyeknek. Mind működését, mind pályázatait az átláthatóság, a transzparencia jellemzi”, emellett hozzátette, hogy 30 éve pont azért rádióznak, hogy ne úgy intéződjenek az ügyek, ahogyan azt Bodolai állította.

rádió keverőpult
Rádió keverőpult. Stock by Depositphotos

Csabai azt is mondta, nem tartja valószínűnek, hogy Bodolai állítólagos közbenjárására változott volna meg a véleménye a médiahatóságnak, sokkal inkább azt tartja reálisnak, hogy miután a Tilos bírósághoz fordult, a hatóság ráeszmélt, hogy nem szerencsés dolog üres oldalak beszkennelését számonkérni egy pályázón és ezért kizárni.

Az NMHH anekdotának nevezte Bodolai, a Tilos rádió frekvenciapályázatának tisztaságát megkérdőjelező állításait és azt hangoztatta, hogy döntései nyilvánosak. Az adatigénylés megtagadása alapján viszont úgy tűnik, nem épp a transzparencia hívei a hatóságnál, és még a Kúria korábbi ítéletében írottakat sem tartják magukra nézve kötelezőnek.

A Media1 egyébként amiatt is szerette volna megismerni az FM 90,3 pályázatra érkezett ajánlatokat és azok hiánypótlásait, hiszen Karas Monika, az NMHH Médiatanács elnöke nem sokkal korábban jelezte a Klubrádió 92,9 MHz-es frekvenciájának elnémításakor, hogy ő a jogállami megoldások híve. Tesztelni akartuk, betartja-e az NMHH Magyarország törvényeit és bíróságainak ítéleteit.

A teszt hamar megadta a választ, hogy nem. Ami egyébként nem meglepő eredmény, hiszen korábban a Media1 más frekvenciákra vonatkozó adatigényléseinek teljesítését is hasonlóan megtagadták, de olyan is előfordult, hogy a pályázatot ugyan megmutatták, de csak annak nem érdemi részeit. Az NMHH jogi képviselője az egyik esetben azzal védekezett, „nem lenne szerencsés, ha Béla az utcáról láthatná a pályázati ajánlatok tartalmát”.

„Bélának” azonban a Kúria 2015-ös ítélete szerint joga van hozzá.

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n! Feliratkozhat RSS-csatornánkra, hírlevelünkre és Facebook-oldalunkra valamint Twitterünkre is.

Borító: Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Karas Monika Zsuzsannának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa újonnan megválasztott elnökének az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. szeptember 9-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások