fbpx
rádió keverőpult

A Tilos Rádió nem tud róla, hogy Bodolai László egy Fidesz-közeli kapcsolat segítségével közreműködött volna a rádió frekvenciához jutásában

Csabai Gábor, a Tilos Rádió irodavezetője azt mondta a Media1-nek, hogy sohasem voltak részesei gyanús ügyleteknek, és 30 éve pont azért rádióznak, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő. Elmondta azt is, hogyan szerezték végül vissza frekvenciájukat, a Budapest FM 90,3 MHz-et annak ellenére, hogy a Médiatanács először kizárta őket a rádiós pályázatból.

„A Tilos Rádió sosem volt és sohasem lesz részese korrupciós, vagy csak kicsit is gyanús ügyeknek. Mind működését, mind pályázatait az átláthatóság, a transzparencia jellemzik”

– hangsúlyozta lapunknak a Tilos irodavezetője, aki szerint ha netán igazak is Bodolai László állításai, és megfogalmazott kérést az állítólagos, meg nem nevezett fideszes kapcsolat felé, az akkor is Bodolai egyéni, nem egyeztetett akciója lehetett, és azzal nem ért egyet a Tilos Rádió.

„30 éve pont azért rádiózunk, hogy ne így intéződjenek az ügyek” – tette hozzá Csabai Gábor (Papo) a Media1-nek telefonon.

Azt is mondta, a Tilos Rádió a 2014-es frekvenciapályázaton benyújtott pályázatát először két, formai hibára történő hivatkozással zárta ki a Médiatanács az érdemi eljárásból. Ezek egyike az volt, hogy a hatóság nem akarta elfogadni, hogy a Tilos nem szkennelte be a pályázatának üres oldalait az elektronikus változatú PDF-be. Emellett probléma adódott a kötelezően becsatolandó bankszámla igazolással. Ez az a dokumentum, mely igazolja, hogy a médiaszolgáltató első három havi működésére banki letétbe, elkülönítve elhelyezte a működési költségre elegendő összeget. Csabai Gábor aláhúzta: rendelkeztek a pályázat beadásától kezdve a megfelelő bankszámlával, rajta a fedezettel a három havi működésre, csupán a bank erről kiállított igazolását először nem fogadta el a hatóság.

Bírósághoz fordult a Tilos, erre a hatóság meggondolta magát

A Tilos Rádió kizárása ellen egy jogász segítségével (aki nem Bodolai László volt, ő ugyanis nem volt bevonva az ügybe) a médiahatóság határozata ellen jogorvoslattal éltek bíróságon. Csabai Gábor szerint a bírósági kereset benyújtását követően változott meg a médiahatóság véleménye oly módon, hogy végül nem kizárja a rádiót a pályázatból, hanem hiánypótlást kér tőle, majd végül a rádió visszakerült a pályázati eljárásba.

Csabai Gábor azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy Bodolai állítólagos közbenjárására változott volna meg a véleménye a hatóságnak, sokkal inkább azt tartja reálisnak, hogy miután a Tilos bírósághoz fordult, a hatóság ráeszmélt, hogy nem szerencsés dolog üres oldalak beszkennelését számonkérni egy pályázón és ezért kizárni. Később a hiánypótlás során egy újabb igazolást állított ki a pénzintézet a bankszámláról, amit már elfogadtak és így a Tilos pályázata érdemi elbírálás alá kerülhetett.

Nem volt segítőkész a Médiatanács

A Tilos Rádió munkatársa megemlítette: a médiahatóság a pályázati eljárás kezdetén nem volt velük segítőkész: a pályázat elkészítésekor épp a bankszámla-igazolás miatt kértek felvilágosítást, de akkor elhajtották őket azzal, hogy nem segíthetnek, a kiírásban minden ott van, ezért végül egy másik, hasonló procedúrán átesett rádiótól kértek mintát arról, milyen igazolásra is lehet szüksége a hatóságnak. Azonban ez alkalommal ez sem felelt meg az NMHH-nak, és a számlavezető bank sem tudta értelmezni a pályázati kiírás szövegét.

A  Tilos Rádió irodavezetője úgy véli, Bodolai László nyilatkozata rossz fényben tüntette fel a Tilost, és hangsúlyozta: nem tudnak arról, hogy Bodolai bárkinél is közben járt volna az érdekükben. „Ha történt is ilyen, az Bodolai magánakciója lehetett, a tudtunk nélkül, mert mi biztosan nem kértünk ilyet soha” – mondta a Media1-nek.

Nem kellene bántani

Bodolai László ügyvéd, a Tilos Rádió Bádogdob című, jelenleg szünetelő műsorának műsorvezetője a Partizán YouTube csatornának beszélt arról a napokban, hogy a Tilos frekvenciájára vonatkozó néhány évvel ezelőtti (2014-ben elindított) frekvenciapályázat alkalmával egy Fidesz-közeli összekötő segítségét kérte, hogy ne kaszálják el a rádió pályázatát. Bodolai állítása szerint a következő kérése volt egy nem nevezett Fidesz-közeli kapcsolathoz:

„Figyeljetek már, tudom, hogy itt nagyon rezeg a léc, de a Tilost azt nem kellene bántani” .

Bodolai szerint az illető erre azt mondta neki, ha beadták a pályázatot, jelezzék, és ha probléma merülne fel, majd szólni fognak. Így is lett. Bodolai az interjúban azt mesélte, ezután tudatták vele, hogy elsőre el fogják utasítani a pályázatot, de ne aggódjanak, mert majd a hiánypótlás után már minden rendben lesz.

NMHH: anekdota

Az ügyben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szűkszavúan már reagált kérdésünkre: Bodolai szavait anekdotának minősítették. Ezt írták:

„A hatóság anekdotákat nem kommentál. A Médiatanács minden esetben a hatályos jogszabályok alapján jár el, döntései nyilvánosak, azok ellen jogorvoslat kérhető.”

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Stock by Depositphotos.com

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások