fbpx
Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója az F7 konferencián. Fotó: Facebook sajtószoba

Sikertelenül tárgyalt a Facebook alapítója az ausztrál kormánnyal a tervezett új médiaszabályozás kapcsán

Várhatóan februárban bevezetik az új médiaszabályozást Ausztráliában, ami alapján a Facebooknak és a Google-nek fizetnie kell a helyi médiumok tartalmaiért.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója annak reményében tárgyalt az ausztrál kormánnyal, hogy megakadályozza a tervezett változtatás bevezetését, azonban Scott Morrison ausztrál miniszterelnök nem hátrált meg, mivel szerinte ezeknek a cégóriásoknak kötelességük kompenzációt fizetniük a felületeiken megjelenő, más újságoktól átvett hírtartalmakért – írja az MTI.

Ahogy azt a Media1 néhány napja már beszámolt, az ausztrál kormány arra hivatkozva tervezi fizetésre kötelezni a Google-t és a Facebookot a helyi híroldalakkal szemben, hogy ezáltal növelje azon online újságok bevételét, akiknek a tartalmai elérhetők a keresőoldalon, és amiből a Google és a Facebook anyagi hasznot húz.

A Google a tervekre fenyegetéssel reagált és azt állította, hogy kivonul Ausztráliából, illetve elérhetetlenné teszi a keresőoldalt az ausztrálok számára, a Facebook pedig jelezte: megtiltaná az ausztrál felhasználóknak, hogy híreket linkeljenek az oldalon, ha bevezetik az új törvényjavaslatot.

Josh Frydenberg ausztrál kincstárnok elmondta, hogy Scott Morrison miniszterelnök már tárgyalt Satya Nadellával, a Microsoft elnök-vezérigazgatójával arról, hogy amennyiben a Google nem hajlandó teljesíteni fizetési kötelességeit vagy úgy döntene, hogy korlátozza az ausztrálok hozzáférését a keresőmotorhoz, abban az esetben a Microsoft Bing keresője lehetne az új alapértelmezett keresőmotor.

Az új médiapiaci rendelkezést várhatóan február közepén fogja elfogadni az ausztrál parlament.

Korábban már más országok, köztük Franciaország és Spanyolország is próbálkoztak szabályozni az internetes óriásokat, azonban ezek a törekvések egyelőre nem bizonyultak sikeresnek.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója korábban. Fotó: Facebook-sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások