fbpx
Hajdú Péter, a Life TV és az Ozone TV csatornákat működtető Media Vivantis Zrt. vezérigazgatója

Egy ügyvéd szerint nem maradhat Hajdú Péter a Life TV és az Ozone TV vezérigazgatója, de elhúzódhat ennek érvényre juttatása

Egy témában járatos ügyvéd szerint a törvény betűje alapján elvben még úgy sem maradhat Hajdú Péter a Life TV-t és az Ozone TV-t működtető Media Vivantis Zrt. vezérigazgatója, hogy az ügyészséggel kötött megállapodásának köszönhetően végül igen enyhe büntetéssel, felfüggesztett börtönbüntetéssel úszta meg a tévés producer a 280 millió forint kárt okozó áfacsalást. Egy, a témában járatos ügyvéd tapasztalatai szerint azonban ténylegesen gyakorta sok idő is eltelik, mire a bíróság érdemben fellép egy ilyen embert foglalkoztató vállalat ellen.

Mint arról a hang.hu nyomán a Media1 is beszámolt hétfőn, jogerősen elítélte a bíróság Hajdú Péter televíziós producert, amiért fiktív számlák segítségével nagy összegre elkövetett költségvetési csalást, jogosulatlan áfa-visszaigényléseket hajtott végre, mintegy 280 millió forinttal megkárosítva ezzel Magyarország központi költségvetését. Az ítélet szerint ugyan 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 millió forint pénzbüntetésre ítélték a Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos volt felesége érdekeltségében lévő Media Vivantis Zrt. (Life TV, Ozone TV) vezérigazgatóját költségvetési csalás bűntette, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt, azonban Hajdúnak nem kell börtönbe vonulnia, az ítélet végrehajtását ugyanis 4 évre felfüggesztették.

A bíróságnak nem sok mozgástere volt, ugyanis a bírósági tárgyalást megelőzően Hajdú és a vádhatóság, azaz az ügyészség egyezséget kötött, a vádlottak és az ügyészség milyen büntetést tartanak elfogadhatónak, így született meg Hajdú esetében a felfüggesztett börtönre és a pénzbírságra vonatkozó megállapodás, amelyet megkönnyített, hogy Hajdú végül kifizette az elcsalt áfát. Ezek után a bíróságnak nem maradt más lehetősége, mint jóváhagyni az ügyészség és a Hajdúék között létrejött paktumot.

Tévés berkekben máris találgatás kezdődött: vajon maradhat-e az áfacsaló Hajdú ezek után a Media Vivantis Zrt. vezérigazgatója?

A megkérdezett ügyvéd szerint, bár az áfacsalást Hajdú Péter nem a Media Vivantis vezetőjeként, hanem saját vállalkozásában követte el, a Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) 3:22.§ (4) bekezdése kimondja:

„Nem lehet vezető tisztségviselő az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól nem mentesült.”

Arra, hogy az említett összeférhetetlenségi ok felfüggesztett szabadságvesztés esetén is irányadó-e, azt mondta, igen, irányadó, ugyanis

a bírói gyakorlat szerint nem ad okot a mentesülésre az sem, ha a szabadságvesztés letöltését a bíróság felfüggesztette.

Ez esetben a nyilvántartó cégbíróság az érintett gazdasági társaságo(ka)t automatikusan felhívja a kizáró ok megszüntetésére, törvényességi felügyeleti eljárás terhével. Az ügyvéd szerint azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy ez több időbe telik, és nem ritka az sem, hogy akár évek is eltelnek, mire a bíróság megkeresi az adott társaságot a jogszerű állapot helyreállítására.

Ráadásul ha Hajdú esetében gyorsan is megkeresnék Mészáros Lőrinc volt feleségének médiacégét, a Media Vivantis Zrt.-t, hogy váltsa le Hajdú Pétert a vezérigazgatói tisztségből, ezt ha akarják, viszonylag egyszerűen kicselezhetnék oly módon, hogy vezérigazgatói feladatkörét különböző meghatalmazások segítségével ezután is elláthassa, és a vezérigazgatói posztra kineveznek egy névleges vezérigazgatót. A felelősség azonban ebben az esetben már a névleges vezérigazgatóé lenne.

Hajdúnak mindenesetre a saját vállalkozásai irányítását is át kell adnia valakinek.

Hogy Hajdút visszahívják-e a Media Vivantis élén tisztségéből az összeférhetetlenségi körülmény miatt, arról megkérdezzük a tévécsatornát. Ha válaszolnak, arról természetesen később különálló hírben és jelen hírünk frissítésével is beszámolunk.
(Frissítés: megjött a válasz, megtartják. Részletek itt.)

További hírek találhatók a Media1-en! Kövessen bennünket RSS, hírlevél, és Facebook-oldalunk segítségével is!

Borító: Hajdú Péter, a Life TV és az Ozone TV csatornákat működtető Media Vivantis Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Facebook/Hajdú Péter
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások