fbpx
Hajdú Péter, a Media Vivantis Zrt. vezérigazgatója

Megtartaná az áfacsalásért elítélt Hajdú Pétert Mészáros Lőrinc volt felesége

Választ kaptunk a Life TV és az Ozone TV csatornákat működtető Media Vivantistól, lemond-e Hajdú Péter vezérigazgató vagy leváltja-e őt a tulajdonos azután, hogy tegnap 1 év 6 hónap – négy évre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta a tévés médiamenedzsert a bíróság jelentős összegre elkövetett költségvetési csalás miatt.

A bíróság azért ítélte el tegnap jogerősen Hajdú Péter televíziós producert, mert saját vállalkozásában fiktív számlák segítségével nagy összegre elkövetett költségvetési csalást és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználását valósította meg 280 millió forinttal megkárosítva ezzel Magyarország központi költségvetését. (Az ítéletet megelőzően a kárt megfizette.)

1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 millió forint pénzbüntetésre ítélték a jelenleg Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos volt felesége érdekeltségében lévő Media Vivantis Zrt. (Life TV, Ozone TV) vezérigazgatójaként dolgozó tévést, börtönbe azonban nem kell vonulnia, az ítélet végrehajtását ugyanis 4 évre felfüggesztették.

Megírtuk azt is, hogy egy általunk megkérdezett ügyvéd a Polgári Törvénykönyv idevágó rendelkezésére (3:22.§ (4) b) hivatkozva úgy véli: Hajdú nem maradhatna a médiaszolgáltató élén, sőt semmilyen cég élén sem tölthetne be vezérigazgatói pozíciót, illetve bármiféle vezető tisztségviselői állást.

A Media1 megkereste Mészáros Lőrinc volt feleségének tévétársaságát, ahol azonban nem sokkal ezelőtt közölték:

Hajdú Péter marad a Media Vivantis Zrt. vezérigazgatója.

Arra a szűkszavú, mindössze egymondatos válaszban nem tértek ki, hogy ezt pontosan mi teszi lehetővé, netán a bíróság mentesítette-e őt a PTK hivatkozott rendelkezésétől, amely kimondja, hogy

„Nem lehet vezető tisztségviselő az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények alól nem mentesült.”

Az általunk megkérdezett jogász korábban arról beszélt, összeférhetetlenségi ok felfüggesztett szabadságvesztés esetére is vonatkozik, a bírói gyakorlat szerint ugyanis

a bírói gyakorlat szerint nem ad okot a mentesülésre az sem, ha a szabadságvesztés letöltését a bíróság felfüggesztette.

A bíróság honlapján közzétett közleményben nem tettek említést arról, hogy Hajdút esetleg előre mentesítették volna. Ettől még persze lehetséges, hogy ezt a bíróság elfelejtette közleményében megemlíteni, de semmiképp sem szokványos, hogy egy médiaszolgáltató vezérigazgatói posztján maradhat egy nagy összegű áfacsalás elkövetője, akit jogerősen elítélt a bíróság.

Update:

Cikkünk megjelenése után pár perccel Hajdú Péter a blikk.hu-nak azt mondta, mentesítette őt előzetesen a bíróság a következményektől, így nincs eltiltva a cégvezetéstől.

További hírek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások