fbpx
RTL Klub, Barátok közt

Megszűnik a Barátok Közt, az RTL Klub 22 éve képernyőn lévő sorozata

A sorozat, mely Magyarország legrégebb óta képernyőn lévő szériája, nyárig lesz még képernyőn.

A Blikk több forrásból is úgy értesült, hogy az RTL Klub több mint két évtizede képernyőn lévő sorozata, a Barátok közt nem éli meg a huszonharmadik születésnapját, és az utolsó részek 2021 nyaráig kerülnek képernyőre.

A Berényi család történetét bemutató sorozatnak a fénykorában több mint 2 millió nézője volt, de közönségtábora mostanra jócskán megfogyatkozott: a Barátok közt egy ideje egyre rosszabb nézettséggel futott, bár továbbra is volt egy viszonylag stabil rajongói tábora azután is, hogy a csökkenő nézettség miatt az RTL Klub elkezdte egészen kései, kevésbé kiemelt, végül már a főműsoridőtől is egyre távolibb időpontra helyezni a BK-t.

Mivel a gyártási költségek magasak, mostanra az RTL döntési helyzetbe került, hogy azt az összeget másra fordítja-e, vagy folytatják Magyarország legrégebb óta képernyőn lévő sorozatát.

Előbbi, azaz a Barátok közt megszüntetése mellett döntöttek.

Az RTL Klub Barátok közt című sorozata a megújulás után
Az RTL Klub Barátok közt című sorozata a megújulás után

A Barátok közt sorozatírói már a történet befejezését készítik elő, a színészek szomorúak

A Blikk bennfentesei szerint a sorozat íróival már közölték, kezdjék elvarrni a történetszálakat, hogy egy, a 22 éves sorozathoz méltó befejezést kapjon a széria. December végéig befejeződhet az új részek írása, azaz legkésőbb tavasszal a forgatásnak is vége lehet, így a nyáron elköszönhetnek a nézők a Mátyás király tér lakóitól.

A napilap szerint a Barátok közt színészei között már gyakran szóba került, mi lesz a sorsuk, hiszen többen tudni vélik, hogy a sorozat hamarosan véget ér.

RTL Klub, Barátok közt
RTL Klub, Barátok közt

Bár a hivatalos tájékoztatás még várat magára, de az egyik szereplő névtelenül már kommentálta a széria befejezését. Azt mondta:

„eleinte nyugtattak minket, hogy a pletykák ellenére ne aggódjunk, jó a nézettség, de én úgy tudom, már döntöttek, vége. Bevallom, arcul csapott, ki kell találnom, mihez kezdek a jövőben.”

Egy másik névtelenséget kérő Barátok közt szereplő azt mondta, a fiatalabbak ma már inkább néznek külföldi szériákat az interneten, mint a Barátok köztöt, amelynek neve az elmúlt két évtizedben összeforrt a kereskedelmi televíziózással.

„Bármennyire is szeretem ezt a csapatot, mindannyian egy süllyedő hajón ülünk” – mondta az RTL sorozatának színésze, aki szerint napjainkban egy ilyen típusú sorozatnak nincs már létjogosultsága.

Csórics Balázs a Barátok köztben katonai ruhában
Csórics Balázs a Barátok köztben katonai ruhában

A Blikk kereste az RTL Magyarországot és Barátok közt produkciót, de egyelőre nem kaptak választ a kérdéseikre. (Frissítés: időközben Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese a SorozatWikinek erősítette meg a hírt és elmondta a döntés indokait is.)

Kolosi Péter: Az RTL már a nyáron eldöntötte, hogy befejezi a Barátok közt című sorozatot | Media1

Az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese egy rövid interjúban azt is elmondta, mikor indult el a lejtőn a sorozat nézettsége, ami végül elvezetett oda, hogy a széria jövő nyártól véget ér.

A Barátok közt első része 1998. október 26-án került adásba.  A Barátok közt 2020. augusztus 12-én médiatörténelmet írt: ekkor érte el 10.000. epizódját, ezzel a még gyártás alatt lévő szappanoperák közül, az epizódok számát tekintve világviszonylatban az ötödik helyen áll.

A Barátok közt csökkenő nézettsége a magas bekerülési költség mellett előre vetítette a fejleményt

A Barátok közt alapstábját mintegy 50 fő alkotja, de a külsős bedolgozókkal és a gyártással, adminisztrációval együtt ez a szám már inkább a 100-at közelíti. A bérköltségekre rakódik rá a gyártási költség, a stúdió, a jogdíjak megfizetése, hiszen az egy német sorozat, a Gute Zeiten, Schlechte Zeiten (Jó idők, rossz idők) alapján készült. A Blikk szerint így a sorozat teljes éves bekerülési költsége évente elérheti, a Media1 szerint túl is lépi az egymilliárd forintot.

A 10000. részt ünnepli az RTL Klub Barátok közt c. sorozata
A 10.000. részt ünnepli az RTL Klub Barátok közt c. sorozata 2020 nyarán

Több főszereplő már korábban távozott

Az elmúlt években több népszerű színész már távozott a sorozattól. A távozók között volt például Magdi anyus (Fodor Zsóka), Berényi András (R. Kárpáti Péter), de a legnagyobb visszhangot az váltotta ki, amikor Szőke Zoltán, a „magyar Jockey” távozott Berényi Miklós szerepéből, pontosabban a történet szerint börtönkórházba került és kómában fekszik, a valóságban nemrég már a TV2 egyik nagyszabású showjában volt látható, ami már ekkor előrevetítette, hogy aligha tervezi rendszeres visszatérését a sorozatba.

Barátok közt
Berényi Miklós (Szőke Zoltán) A Barátok közt című sorozatban. Fotó: RTL Klub sajtószoba

A Media1 összegyűjtötte a sorozat 22 évének legemlékezetesebb 10 jelenetét.

A hamarosan megszűnő Barátok közt top10 legemlékezetesebb jelenete | Media1

A Barátok közt rajongóit máris felkavaró hír, a Barátok közt jövő nyári megszűnése kapcsán a Media1 összegyűjtötte a tíz legszórakoztatóbb vagy épp legemlékezetesebb jelenetét a fénykorában akár 2 millió néző elérésére is képes sorozat 22 évéből.

További hírek találhatók a Media1-en! RSS-csatornánk itt található, napi hírlevelünkre itt iratkozhat fel. Facebookon is követhet bennünket.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */