fbpx
NMHH Médiatanács

Megbírságolta a Mária Rádiót és a Film4-et a Médiatanács, haladékot adott a Karc FM-nek a későbbi kezdéshez

A Médiatanács e heti ülésén megbírságolta Mária Rádiót és a Film4-et, valamint haladékot adott a Karc FM-nek, hogy eredeti vállalásával szemben csak később kezdje meg működését a Gyöngyösön elnyert frekvencián, elfogadta továbbá egy berettyóújfalui és egy székesfehérvári kisközösségi rádió pályázati tervezetét, valamint illetékesség hiányában a fővárosi ingyenes lapok szabályozásával kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatalhoz továbbított egy beadványt. Indul a médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeit támogató következő pályázat, és elfogadott a testület egy tanulmányt a rádióhallgatási szokások megváltozásával kapcsolatban, amelyből kiderül, hogy a fiatalok ma már nagyon jelentős részben az interneten rádióznak.

Egy meg nem nevezett bejelentőtől beadvány érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához a Fővárosi Önkormányzat azon rendeletével kapcsolatban, mely szerint budapesti közterületen csak olyan ingyenes sajtótermék terjeszthető, amelyben legalább négy oldalon keresztül a főváros által meghatározott tartalom szerepel.  A bejelentő szerint mindez a médiaigazgatási szabályokat is sérti.

Metropol újságot olvas egy utas a metrón
Metropol újságot olvas egy utas a metrón. Fotó: Ladányi András / Media1

A Médiatanács azonban azt állapította meg, hogy a médiatörvény nem ad felhatalmazást a grémiumnak az önkormányzati rendeletek médiajogi szempontú vizsgálatára és ezáltal a hatósági eljárás lefolytatására, így illetékesség hiányában a bejelentést továbbította a grémium szerint hatáskörrel rendelkező Gazdasági Versenyhivatalnak – derül ki az NMHH Médiatanács legújabb, szerdai közleményében.

Budapesti városháza: engedély nélkül terjesztik a Metropol című napilapot a főváros közterületein | Media1

A Lokál megszűnését követően létrejött új kormánypárti napilapnak, a Metropolnak a versenytárs Pesti Hírlappal ellentétben nincs semmiféle közterület-használati engedélye, nem fizet a terület használatáért, mégis rikkancsokkal osztogatják az újságot, ezért valóban intézkedtek a lap terjesztőivel szemben a közterület-felügyelők, de kényszerítő eszközök tényleges használatára nem került sor – tudta meg a Media1 a Főpolgármesteri Hivataltól.

440 milliót osztanak szét a közösségi médiaszolgáltatók között

A Médiatanács e heti ülésén elfogadta továbbá és honlapján közzétette a közösségi médiaszolgáltatók folyamatos fenntartásához szükséges működési és üzemeltetési költségek támogatásáról szóló 2021-es pályázatot.

A 440 milliós pályázati keretből havonta a televíziók 660 ezer forintot, a közösségi rádiók 550 ezer forintot, míg a kisközösségi rádiók 440 ezer forintot nyerhetnek el a négy fordulóban. Az első beadási határidő december 17. 16 óra lesz, míg a további fordulókra jövő január-februárban, március-áprilisban és május-júniusban lehet nevezni.

Nem a rádiót, hanem az ott szóló zenét nem szeretik azok, akik nem rádióznak

Elfogadott egy új tanulmányt a fiatalok rádióhallgatási szokásairól a grémium, amely a 16 és 29 év közöttiek médiahasználati szokásait tárgyalja szocio-demográfiai adatok alapján. A dokumentumból kiderül, hogy a legalább hetente rádiót hallgatók csupán tíz százaléka 16-17 éves, míg 44 százaléka 25-29. A rádiót rendszeresen hallgatók 65 százaléka egyedülálló, és 51 százaléka úgynevezett „fióka”, aki szüleivel él.

A 16-29 éves korcsoport 42 százaléka interneten, főleg okostelefonról (25 százalék) rádiózik.

Az NMHH kutatása szerint a legnépszerűbb rádióadó jelenleg a Rádió 1, a Petőfi Rádió és a Retro Rádió, ahol a mai slágerek (52 százalék) és a ’80-as, ’90-es évek sikerei (33 százalék) a leghallgatottabbak.

rádió
Régi rádió. Fotó: Ladányi András / Media1

A tanulmány rávilágít arra is, hogy azok nem hallgatnak rádiót, akik ott nem találják meg a zenei ízlésüknek megfelelő műfajokat, ami a streaming szolgáltatások előretörésétől független folyamat.

A teljes dokumentum az NMHH honlapján lesz olvasható.

Ráér később kezdeni a Karc FM sugárzást, mint ahogy azt vállalta

A Médiatanács e heti ülésén a szolgáltató kérelmére hozzájárult ahhoz, hogy a Karc FM Média Kft. a Gyöngyös 88,9 MHz frekvencián a vállalthoz képest később, de legkésőbb 2021. január 21-ig kezdje meg a közösségi médiaszolgáltatását.

Rádiós pályázat Berettyóújfalun és Székesfehérváron

A testület elfogadta és honlapján pénteken véleményezésre közzéteszi a Berettyóújfalu és Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára irányuló pályázati felhívásainak tervezetét.

Büntetés a Film4-et működtető Network4-nek

A Film4 szolgáltatóját, a Network4-et (Digital Media&Communcations Zrt.) 150 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte a tanács, amiért a Vérfagyasztó felújítás című, 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsort nem megfelelő időpontban és korhatár-besorolással sugározta egy szeptemberi reggelen.

A Network4 éstévés portfóliója, a Tv4, a Film4, a Story4, a Galaxy4 és az Arena4
A Network4 és tévés portfóliója, a Tv4, a Film4, a Story4, a Galaxy4 és az Arena4

A Médiatanács határozata szerint sérti a kiskorúak védelmében született médiaszabályozás alapján, a műsorszám az erőszak és szexualitás mértéke miatt kizárólag este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba, 16-os korhatárjelzéssel.

150 ezer forint bírság a Mária Rádiónak

A móri Mária Rádió szolgáltatójára is 150 ezer forint bírságot rótt ki a grémium, amiért egy vizsgált augusztusi adáshéten kevesebb szöveget, valamint saját és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest.

A tanács az ATV Spirit esetében csupán figyelmeztetéssel élt, amiért reklámmal szakított meg egy vallási tartalmú műsort, amit nem tesz lehetővé a jogszabály.

A Médiatanács közölte: a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Mivel a Médiatanács az üléseiről készített jegyzőkönyveket egy ideje mindig csak jelentősen később tölti fel honlapjára, és az NMHH jelezte, hogy ezúttal sem lesz ez másképp, így csak később derül ki, hogy a testület e heti ülésén hozott-e esetleg valamilyen más fontos rendelkezést, amit a médiahatóság kommunikációs munkatársai nem szerepeltetettek a sajtóhoz eljuttatott összefoglalóban, ahogyan erre több példa volt már korábban.

További híreket talál a Media1.hu-n! Követhet bennünket Facebookon, valamint RSS segítségével, melynek elérhetősége: https://media1.hu/rss.

Borító: A Médiatanács épületét jelző tábla. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások