NMHH Médiatanács

Megbírságolta a Mária Rádiót és a Film4-et a Médiatanács, haladékot adott a Karc FM-nek a későbbi kezdéshez

A Médiatanács e heti ülésén megbírságolta Mária Rádiót és a Film4-et, valamint haladékot adott a Karc FM-nek, hogy eredeti vállalásával szemben csak később kezdje meg működését a Gyöngyösön elnyert frekvencián, elfogadta továbbá egy berettyóújfalui és egy székesfehérvári kisközösségi rádió pályázati tervezetét, valamint illetékesség hiányában a fővárosi ingyenes lapok szabályozásával kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatalhoz továbbított egy beadványt. Indul a médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeit támogató következő pályázat, és elfogadott a testület egy tanulmányt a rádióhallgatási szokások megváltozásával kapcsolatban, amelyből kiderül, hogy a fiatalok ma már nagyon jelentős részben az interneten rádióznak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Egy meg nem nevezett bejelentőtől beadvány érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához a Fővárosi Önkormányzat azon rendeletével kapcsolatban, mely szerint budapesti közterületen csak olyan ingyenes sajtótermék terjeszthető, amelyben legalább négy oldalon keresztül a főváros által meghatározott tartalom szerepel.  A bejelentő szerint mindez a médiaigazgatási szabályokat is sérti.

Metropol újságot olvas egy utas a metrón
Metropol újságot olvas egy utas a metrón. Fotó: Ladányi András / Media1

A Médiatanács azonban azt állapította meg, hogy a médiatörvény nem ad felhatalmazást a grémiumnak az önkormányzati rendeletek médiajogi szempontú vizsgálatára és ezáltal a hatósági eljárás lefolytatására, így illetékesség hiányában a bejelentést továbbította a grémium szerint hatáskörrel rendelkező Gazdasági Versenyhivatalnak – derül ki az NMHH Médiatanács legújabb, szerdai közleményében.

Budapesti városháza: engedély nélkül terjesztik a Metropol című napilapot a főváros közterületein | Media1

A Lokál megszűnését követően létrejött új kormánypárti napilapnak, a Metropolnak a versenytárs Pesti Hírlappal ellentétben nincs semmiféle közterület-használati engedélye, nem fizet a terület használatáért, mégis rikkancsokkal osztogatják az újságot, ezért valóban intézkedtek a lap terjesztőivel szemben a közterület-felügyelők, de kényszerítő eszközök tényleges használatára nem került sor – tudta meg a Media1 a Főpolgármesteri Hivataltól.

440 milliót osztanak szét a közösségi médiaszolgáltatók között

A Médiatanács e heti ülésén elfogadta továbbá és honlapján közzétette a közösségi médiaszolgáltatók folyamatos fenntartásához szükséges működési és üzemeltetési költségek támogatásáról szóló 2021-es pályázatot.

A 440 milliós pályázati keretből havonta a televíziók 660 ezer forintot, a közösségi rádiók 550 ezer forintot, míg a kisközösségi rádiók 440 ezer forintot nyerhetnek el a négy fordulóban. Az első beadási határidő december 17. 16 óra lesz, míg a további fordulókra jövő január-februárban, március-áprilisban és május-júniusban lehet nevezni.

Nem a rádiót, hanem az ott szóló zenét nem szeretik azok, akik nem rádióznak

Elfogadott egy új tanulmányt a fiatalok rádióhallgatási szokásairól a grémium, amely a 16 és 29 év közöttiek médiahasználati szokásait tárgyalja szocio-demográfiai adatok alapján. A dokumentumból kiderül, hogy a legalább hetente rádiót hallgatók csupán tíz százaléka 16-17 éves, míg 44 százaléka 25-29. A rádiót rendszeresen hallgatók 65 százaléka egyedülálló, és 51 százaléka úgynevezett „fióka”, aki szüleivel él.

A 16-29 éves korcsoport 42 százaléka interneten, főleg okostelefonról (25 százalék) rádiózik.

Az NMHH kutatása szerint a legnépszerűbb rádióadó jelenleg a Rádió 1, a Petőfi Rádió és a Retro Rádió, ahol a mai slágerek (52 százalék) és a ’80-as, ’90-es évek sikerei (33 százalék) a leghallgatottabbak.

rádió
Régi rádió. Fotó: Ladányi András / Media1

A tanulmány rávilágít arra is, hogy azok nem hallgatnak rádiót, akik ott nem találják meg a zenei ízlésüknek megfelelő műfajokat, ami a streaming szolgáltatások előretörésétől független folyamat.

A teljes dokumentum az NMHH honlapján lesz olvasható.

Ráér később kezdeni a Karc FM sugárzást, mint ahogy azt vállalta

A Médiatanács e heti ülésén a szolgáltató kérelmére hozzájárult ahhoz, hogy a Karc FM Média Kft. a Gyöngyös 88,9 MHz frekvencián a vállalthoz képest később, de legkésőbb 2021. január 21-ig kezdje meg a közösségi médiaszolgáltatását.

Rádiós pályázat Berettyóújfalun és Székesfehérváron

A testület elfogadta és honlapján pénteken véleményezésre közzéteszi a Berettyóújfalu és Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára irányuló pályázati felhívásainak tervezetét.

Büntetés a Film4-et működtető Network4-nek

A Film4 szolgáltatóját, a Network4-et (Digital Media&Communcations Zrt.) 150 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte a tanács, amiért a Vérfagyasztó felújítás című, 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsort nem megfelelő időpontban és korhatár-besorolással sugározta egy szeptemberi reggelen.

A Network4 éstévés portfóliója, a Tv4, a Film4, a Story4, a Galaxy4 és az Arena4
A Network4 és tévés portfóliója, a Tv4, a Film4, a Story4, a Galaxy4 és az Arena4

A Médiatanács határozata szerint sérti a kiskorúak védelmében született médiaszabályozás alapján, a műsorszám az erőszak és szexualitás mértéke miatt kizárólag este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba, 16-os korhatárjelzéssel.

150 ezer forint bírság a Mária Rádiónak

A móri Mária Rádió szolgáltatójára is 150 ezer forint bírságot rótt ki a grémium, amiért egy vizsgált augusztusi adáshéten kevesebb szöveget, valamint saját és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest.

A tanács az ATV Spirit esetében csupán figyelmeztetéssel élt, amiért reklámmal szakított meg egy vallási tartalmú műsort, amit nem tesz lehetővé a jogszabály.

A Médiatanács közölte: a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Mivel a Médiatanács az üléseiről készített jegyzőkönyveket egy ideje mindig csak jelentősen később tölti fel honlapjára, és az NMHH jelezte, hogy ezúttal sem lesz ez másképp, így csak később derül ki, hogy a testület e heti ülésén hozott-e esetleg valamilyen más fontos rendelkezést, amit a médiahatóság kommunikációs munkatársai nem szerepeltetettek a sajtóhoz eljuttatott összefoglalóban, ahogyan erre több példa volt már korábban.

További híreket talál a Media1.hu-n! Követhet bennünket Facebookon, valamint RSS segítségével, melynek elérhetősége: https://media1.hu/rss.

Borító: A Médiatanács épületét jelző tábla. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!