fbpx
újságíró, adatszerzés

Nemzetközi újságírószervezetek tiltakoznak a Mészárosék harci járművei után nyomozó újságírók kihallgatása miatt

Korábban a rendőrség az Átlátszó és a Magyar Hang munkatársát is kihallgatta.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Mint arról már beszámoltunk, a Mészáros Lőrinc korábbi felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Búzakalász 66 Kft. feljelentése nyomán ismeretlen tettes ellen nyomoz a tiltott adatszerzés gyanújával, a Magyar Hang és az Átlátszó öt hónappal ezelőtt megjelent cikkei miatt. Az Átlátszó most azt írja, több újságírószervezet is tiltakozását fejezte ki az eljárás miatt.

Mint ismert, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó bicskei horgásztó mellett parkoló harci járművekről elsőként Hadházy Ákos független képviselő készített felvételeket, a politikus egy kisrepülőről készített fotókat a járművekről. Ezt követően először a Magyar Hang jelentetett meg cikket azokról, majd az Átlátszó drónnal készített felvételt a harci járművekről.

Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harci járművek az Átlátszó felvételein
Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harci járművek az Átlátszó légifelvételein

Több szervezet is tiltakozik

A New York-i székhelyű Committee to Protect Journalists (CPJ) nevű független szakmai szervezet szerint a magyar rendőrségnek abba kell hagynia Horn Gabriella és Gulyás Balázs újságírók zaklatását, és fel kell függesztenie a vizsgálatot a közérdekű információkat nyilvánosságra hozó újságcikkeikhez használt forrásaik és drónfelvételek kapcsán.

Az újságírószervezet e-mailben megkereste az ügyre vonatkozó kérdéseivel a nyomozást végző Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan a Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztályát vezető Henyecz Tamás rendőr alezredes annyit válaszolt, hogy ő „a büntetőeljárásról szóló 2017.XC. törvény 110.§ alapján járt el”.

A Mapping Media Freedom oldalán is figyelmeztetést adtak ki az újságírók rendőrségi kihallgatása miatt. Az Átlátszó cikke szerint itt olyan esetekben adnak ki figyelmeztetést az európai országokra vonatkozóan, ha felmerül, hogy valahol sérül a sajtószabadság, vagy valamilyen formában, jogi vagy fizikai eszközökkel fenyegetnek újságírókat vagy korlátozni próbálják a munkájukat. Az előzőekhez hasonló közleményt adott ki az ügy kapcsán az International Press Institute is.

Two Hungarian journalists questioned over ‘illicit acquisition of data’ from drone footage

További hírek találhatók a Media1-en! RSS-csatornánkra itt, Facebook-oldalunkra itt tud feliratkozni. Napi hírlevelünkre is feliratkozhat.

Szóljon hozzá!