fbpx
Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harci járművek az Átlátszó felvételein

Büntetőeljárás indult az Átlátszó Mészáros Lőrinc rezidenciája felett reptetett drónja kapcsán, a lap szerint alaptalanul

Három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tiltott adatszerzés bűntette miatt folytat eljárást a rendőrség ismeretlen tettes ellen, összefüggésben az Átlátszó oknyomozó cikke kapcsán. A lap jogásza szerint megalapozatlanul folyik az eljárás.

Tanúként idézte Horn Gabriellát, az Átlátszó munkatársát a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya hétfőn. A meghallgatáson kiderült, hogy tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen, majd a Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos bicskei rezidenciáján állomásozó harci járművekről szóló, az Átlátszó által készített cikkről, és az ahhoz készült videófelvételről kérdezték a lap újságíróját.

A tiltott adatszerzés a Büntető Törvénykönyv szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűntett, amelyet az követhet el, aki személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok megismerése céljából más lakását, ingatlanát titokban átkutatja, az ott történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli vagy rögzíti, más zárt küldeményét felbontja vagy megszerzi, vagy elektronikus hírközlő hálózaton másnak tárolt vagy továbbított adatot kifürkész.

A rendőrség Horn tanúkénti kihallgatása során arra volt kíváncsi, hogy milyen körülmények között írta meg a „Megnéztük közelebbről a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárműveket” című cikket, és hogy annak mi volt a hírértéke. Arról is megkérdezték az újságírót, hogy ki készítette a cikkben megjelentetett drónfelvételt, és hogy ki engedélyezte az Átlátszónál a cikk publikálását – számolt be a lap.

A májusban megjelent cikk elkészítése során Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő közlése nyomán egy kamerás drón segítségével megpróbálta az Átlátszó kideríteni, miféle harcjárművek állomásoznak Mészáros Lőrinc bicskei birtokán, és hogy Orbán Viktor barátja magánhadsereg toborzására készül-e, vagy csak egy újabb drága luxushobbiról van-e szó a közpénzes munkákon meggazdagodott nagyvállalkozónál.

A drónfelvétel segítségével sikerült azonosítani a Mészároséknál állomásozó egyik páncélost, egy BRDM2-2 típusú kétéltű csapatszállító járművet. A másik harci eszközt az Átlátszó légifelvételén sem lehetett felismerni, mert le volt takarva egy ponyvával.

Az Átlátszó ügyvédje szerint szóba sem jöhet a tiltott adatgyűjtés

Dr. Tóth Balázs ügyvéd, az Átlátszó jogi képviselője szerint a drónfelvétellel kapcsolatban szóba sem jöhet a tiltott adatgyűjtés bűntette, hiszen elkövetési magatartásokként olyan titkos módszereket és eszközöket határoz meg a Btk., amelyeket jogszerű eljárásuk során a bűnüldöző hatóságok is kizárólag bírói vagy az igazságügyért felelős miniszteri engedéllyel alkalmazhatnak: titkos adatszerzés, titkos információgyűjtés.

Ezzel szemben az ügyvéd szerint a drónfelvétel készítése nyilván nem ahhoz hasonló, titkos, rejtett eszköz felhasználásával megvalósított megfigyelés mint egy rejtett kamera, vagy mikrofon vagy lehallgató szoftver.

Ráadásul egy kúriai döntés szerint a  technikai eszközzel való megfigyelésen személyek mozgásának, magatartásának, szóbeli megnyilvánulásainak, illetve azok hiányának az érzékszervekkel való huzamosabb ideig tartó észlelése értendő. Végezetül a felvétel készítésére nem magántitok jogosulatlan megismerése céljából került sor, hanem arról kívántak megbizonyosodni, hogy a politikai hatalomhoz ezer szállal köthető Mészáros Lőrinc rezidenciájánál valóban parkoltak-e harci járművek. Ennek hírértékét elég nehéz kétségbe vonni – véli a lap, illetve annak szakértője.

Korábban Balásy Gyula hiába próbált fellépni az Átlátszó ellen

Korábban egyébként már volt panasz az Átlátszóra, amiért drónt használt a kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. egyik tulajdonosának, Balásy Gyula frissen vásárolt luxusvillájáról, de a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság (NAIH) elutasította Balásy panaszát, ugyanis a hazai és a nemzetközi jogi előírások alapján a sajtószabadságba belefér közüggyel kapcsolatban a magánszférát nem sértő drónfelvétel készítése.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harci járművek az Átlátszó felvételein
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások