fbpx
Az MTVA épülete Budapesten Fotó: Ladányi András, Media1

Szembement a Vodafone-UPC az MTVA kérésével a Duna World HD kapcsán, de mostanra megoldották

A kábelszolgáltató csak SD minőségűre lerontva továbbította az állami Duna World HD csatornát egyes előfizetőihez annak ellenére, hogy a médiatörvény szerint elvben köteles lett volna a magas minőségű változat ingyenes továbbítására, ráadásul előzőleg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap is a csatorna HD-ban történő továbbítását kérte a kábelszolgáltatóktól. A Vodafone először azt közölte, képtelen betartani az MTVA HD-minőségű jeltovábbításra vonatkozó kérését, mostanra viszont mégis megoldotta.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Ahogyan azt előzetesen jelezte, az M4 Sport+ elindítása, azaz szeptember 12. óta csak nagy felbontású, úgynevezett HD (High Definition) jelet biztosít az állami Duna World tévécsatornából. (Az M4 Sport+ ugyanis valójában a Duna World csatornán látható bizonyos időpontokban.)

A Médiaszolgáltatás-támogató Alap (MTVA) előzetesen megkérte a műsorterjesztő cégeket (magyarán a műholdas és kábeles szolgáltatókat, köztük a Vodafone-t, valamint a digitális földfelszíni szolgáltatást biztosító Antenna Hungáriát), hogy a médiatörvény 74§ (1b) bekezdése alapján a kapott audiovizuális jelet HD minőségben továbbítsák, mivel az M4 Sport+ tematikus médiaszolgáltatás és a Duna World médiaszolgáltatás a 74§ (1a) bekezdése szerinti továbbítási kötelezettség alá esik.

Bár a Duna World SD adását felváltotta a Duna World HD, a Vodafone mégis lerontotta a HD adást SD-re

Az említett szabályozás ellenére több Vodafone-UPC-s ügyfél is felháborodottan jelezte a Media1-nek az elmúlt napokban, hogy a szolgáltató érthetetlen módon nem továbbította részükre a Duna World HD-t, csak SD-ben, vagyis jóval gyengébb minőségbe lerontva. Van olyan olvasónk is, aki szerint még rosszabb is lett az adás minősége, mint szeptember 12. előtt volt.

A probléma a beszámolók alapján azokat érintette, akik korábban a UPC Magyarország ügyfelei voltak, és annak tavalyi felvásárlásával váltak a Vodafone ügyfeleivé, míg azokat, akik már Vodafone TV set-top-box berendezéssel rendelkeznek, nem. Vagyis a vodafone tv-sek láthatták az adást HD-ban, a jogelődtől a céghez került ügyfelek nem.

Vodafone TV beltéri egység távirányítóval
Vodafone TV beltéri egység távirányítóval – a Vodafone TV-seket nem érinti a probléma. Fotó: vodafone.de sajtószoba

Olvasóink (a volt UPC-sek) úgy érezték, a Vodafone megkárosítja őket és nem tartja be a médiatörvényt, amikor a szolgáltató csak gyengébb minőségben továbbította a Duna Worldöt, illetve az M4 Sport+ csatornát, ami különösen nagyobb méretű okostévéken rontja a csatornák képi megjelenését. Ez például egy sportközvetítésnél különösen kellemetlen.

Tény az is, a jogszabály idevágó része kimondja, hogy ha elérhető a közszolgálati médiaszolgáltató médiaszolgáltatásaiból HD minőség, akkor azt köteles továbbítani a műsorterjesztő, jelen esetben tehát a Vodafone Magyarország. Erre többen figyelmeztették is a céget.

74. § (1) * A közszolgálati médiaszolgáltató összesen négy lineáris audiovizuális médiaszolgáltatását és három lineáris rádiós médiaszolgáltatását a műsorterjesztő – a műsorszórással megvalósított műsorterjesztés kivételével – díjmentesen köteles továbbítani. A műsorterjesztő e médiaszolgáltatásokhoz való hozzáférésért a hozzáférés biztosításához kapcsolódó, a hozzáférés költségeit meghaladó mértékű többletdíjat az előfizetőtől nem kérhet. A közszolgálati médiaszolgáltató nem követelhet e médiaszolgáltatásai terjesztéséért a műsorterjesztőtől ellenszolgáltatást.
(1a) * A 73. § (2) bekezdésében meghatározott, digitális átviteli rendszert üzemeltető műsorterjesztő az (1) bekezdésben meghatározott lineáris audiovizuális médiaszolgáltatásokon túl köteles a közszolgálati médiaszolgáltató további három lineáris audiovizuális médiaszolgáltatását is továbbítani, az (1) bekezdésben meghatározott feltételek szerint.
(1b) * A 73. § (2) bekezdésében meghatározott azon műsorterjesztő, amely egy adott átviteli rendszeren HD minőségben is továbbít audiovizuális médiaszolgáltatást, köteles azon az átviteli rendszeren a közszolgálati médiaszolgáltató (1) és az (1a) bekezdés szerinti audiovizuális médiaszolgáltatásait, az (1) bekezdésben meghatározott feltételekkel, HD minőségben továbbítani.

A Vodafone másként értelmezte a jogszabályt

A Vodafone Magyarország azonban máshogy értelmezte a jogszabályt. A problémával kapcsolatban ugyanis azt a nyilvános választ adta a Facebookon reklamálóknak, hogy a jogszabály értelmében csak akkor köteles továbbítani a Duna World / M4 Sport + HD jelet, „ha ennek műszaki feltételei megoldottak”, márpedig az összes HD-csatornára vonatkozó kapacitásuk szerződés által lekötött, ezért nem tudják továbbítani az újabb HD-adást.

A Vodafone tehát arra hivatkozott, hogy a hálózata már telített, nem tudja az állami csatornát nagyobb felbontásban továbbítani, ha ugyanis megtenné, akkor más csatornákat kellene hirtelen lerontania vagy levennie, amit meg azért nem tehet meg, mert élő szerződése van ezek továbbítására.

Először csak azt ígérték, hogy „különböző fejlesztésekkel” megpróbálják megoldani, hogy a Duna World HD / M4 Sport+  is „mihamarabb” HD-minőségben elérhető legyen, bár konkrétumot, így konkrét időpontot erről nem írtak.

A Vodafone válasza a Duna World HD adása ügyében reklamálóknak
A Vodafone válasza a Duna World HD adása ügyében reklamálóknak

Mostanra mégis megoldották

Nem sokkal cikkünk élesítése után viszont kiderült, hogy a Vodafone korábbi állításával szembemenően nemrég kiadott egy ászf-változtatást, amelyben már elismeri, hogy terjesztési kötelezettsége van az állami tévécsatornára, ezért ennek megfelelően azonnali hatállyal mégis átalakította a csatornakiosztását a jogelődtől átvett ügyfelek esetében.

A Vodafone azonnali hatályú ászf-változása
A Vodafone azonnali hatályú ászf-változása

A Duna World HD / M4 Sport+ az ászf-változtatás után átkerült a 10-es csatornára HD-ban, illetve meghagyják az SD-re lerontott változatot is. A változtatással egyidejűleg az M5 műsorcsatorna a 11-es és az M5 HD műsorcsatorna a 12-es csatornahelyre került át.

Borító: Az MTVA épülete Budapesten. Már csak HD-ban adják ki a Duna World jelét. Fotó: Ladányi András / archív
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!