fbpx
Dull Szabolcs, az Index volt főszerkesztője az RTL Híradóban

Sokan sejtik a kormánypártot az Index.hu szétesése mögött, már a Fidesz hívei szerint sem létezik a baloldali médiafölény

A magyar lakosság háromnegyedének meggyőződése, hogy a Fidesz erőteljesen befolyásolja a hazai média működését – derül ki a Publicus Intézet augusztusi közvélemény-kutatásából, mely kitért az Index körüli helyzetre is. Nagyon sokan nyilatkoztak úgy, hogy a Fidesz állhat a főszerkesztő elbocsátása mögött, bár a Fidesz-szavazók körében jóval kisebb ennek aránya. A kutatás a fizetős tartalom létjogosultságát is vizsgálta, de az is kiderült belőle, hogy a lap eddigi olvasói kitartanak-e az Index mellett.

A Publicus Intézet által a Népszava részére készített kutatás szerint már nagyon kevesen hisznek a „baloldali médiafölényben”: a válaszadók mindössze 6 százaléka gondolja úgy, hogy az ellenzéknek lenne nagyobb ráhatása a „negyedik hatalmi ág”, a média működésére, pedig még négy évvel ezelőtt, a Népszabadság bezárása után is „csak” 67 százalék gondolta, hogy a Fidesz befolyása nagyobb.  (Tavaly ősszel Orbán Viktor miniszterelnök is beismerte már, hogy nincs baloldali médiafölény.)

Mostanra a fideszes választók jelentős többsége, 58 százaléka is jelentősnek gondolja a párt befolyását és mindössze 12 százalékuk érzékel baloldali túlsúlyt a magyar médiapiacon. A magukat bizonytalannak valló választók 73 százaléka inkább Fidesz-befolyást, 4 százalék baloldali túlsúlyt, 8 pedig pártatlanságot érzékel a médiában.

A függetlenséget érzékelők relatív legnagyobb tábora a fideszesek között található, 19 százalékuk gondolja kiegyensúlyozottnak a médiát. Ezzel párhuzamosan romlott a szakma megítélése is: egyre kisebb azoknak az aránya (négy év alatt 16 százalékról 10 százalékra esett), akik úgy vélik: a média nem pártos, kiegyensúlyozottan tevékenykedik.

újságos, újságok, magazinok
Fotó: Ladányi András / Media1

A mérhető támogatottságú ellenzéki pártok szimpatizánsai egyáltalán nem tartják függetlennek a médiumokat:

a DK választói 97 százalékos, az MSZP, a Jobbik és a Momentum szavazói pedig egyenesen 100 százalékos Fidesz befolyást érzékelnek.

Az ellenzéki szavazók körében 2016-hoz képest tovább olvadt azok aránya (11-ről 6 százalékra), akik szerint a független szerkesztőségek szabadon vagy részben szabadon tudnak működni. Érdekes, hogy a Fidesz támogatói között eközben épp hogy drasztikusan nőtt ez az arány (43-ról 67 százalékra).

A válaszadók túlnyomó többsége (90 százalék, 2016-ban 87 százalék) azt felelte a kutatás során, hogy fontosnak tartja a kormánytól független, szabad média működését, mindössze 8 százalék gondolja azt, hogy ennek nincs jelentősége. A független nyilvánosság ügye tehát az eltelt négy év alatt még fontosabbá vált.

Némi eltérés mutatkozik a kormánypárti és az ellenzéki tábor között, ugyanis a Fidesz-szavazók 11 százaléka nem tulajdonít nagy jelentőséget a kormánytól független média létezésének, az ellenzékiek körében ez az arány mindössze 3 százalék.

Kedvezőtlen tendencia viszont, hogy a függetlenség ügye legkevésbé a 18-29 éves korosztály számára fontos (80 százalék), ami rosszabb, mint a rendszerváltás előtt szocializálódott 60 év feletti korosztály körében (87 százalék) – írja a Népszava.

Sokan nem akarnak fizetni a tartalomért

A kutatásból kiderült az is, hogy a lakosság 17 százaléka hajlandó fizetni az internetes tartalomért, 77 százalék viszont hallani sem akar erről. Ám az első pillantásra meglepő adat jelentős előrelépés ahhoz képest, hogy ma milyen kevesen fizetnek tudatosan az online médiaszolgáltatásokért: a megkérdezettek mindössze 1 százaléka mondta azt, hogy már most is előfizető.

A kutatás szerint egyébként a lakosság 65 százaléka televízióból, 38 százaléka internetes újságokból, 18 százaléka rádióból, 17 százaléka nyomtatott újságokból, illetve 10 százaléka a közösségi médiából tájékozódik a közügyekről.

A Publicus-kutatás során a megkérdezettek 56 százaléka azt mondta, azért nem fizet elő online lapokra, mert úgy vélekedik, hogy az információkat máshol ingyenesen is megtalálja. A válaszadók ötöde saját pénzügyi helyzetével magyarázta ezt. 6 százalék arra hivatkozott, hogy megszokta az ingyenességet, illetve 12 százaléknak nem prioritás, hogy híreket olvasson.

Külön megkérdezték azokat, akik hajlandóak lennének fizetni, hogy mennyit szánnak rá. Többségük ezer-kétezer forint közötti összeget (52 százalék), bő negyedük ezer forintnál kisebb havi összeget fizetne. Magasabb, kétezer-ötezer közötti előfizetési díjat már csak 13 százalék választana, azok száma pedig elenyésző, akik ennél is többet költenének.

Mi áll az Index főszerkesztőjének elbocsátása mögött?

A kutatásból kiderült az is, hogy a megkérdezettek 48 százaléka gondolja azt, hogy Dull Szabolcs, az Index főszerkesztőjének leváltását a politikai hatalom érte el. A legnagyobb hírportál ügyéről egyébként a megkérdezettek 71 százaléka értesült.

Ugyanakkor csak minden tizedik fideszes nyilatkozott úgy, hogy a hatalom avatkozott be az Indexnél. Ezzel szemben az ellenzéki pártok szimpatizánsai között szinte senki nem tette magáévá ezt az álláspontot.

A megkérdezettek 14 százaléka szerint az Index igazgatósága és a szerkesztőség közötti sorozatos félreértések vezettek a stáb felmondásához. Ezt a véleményt leginkább a fideszesek osztják (24 százalékuk), de az ellenzéki választók 12 százaléka is erre a következtetésre jutott.

A bizonytalan választók szerint a legvalószínűbb (48 százalék), hogy a kormánypárt áll az események mögött.

Megérkezik Bodolai László szobájába a felmondólevelével az Index.hu stábjának egy része
Megérkezik Bodolai László szobájába a felmondólevelével az Index.hu stábjának egy része
Fotó: Bődey János // Index

Bár az összes megkérdezett 58 százaléka vélelmezett jobb- vagy baloldali politikai befolyást, csak az olvasók ötöde tervez felhagyni a portál olvasásával.

Fontos hozzátenni, hogy a felmérés még azelőtt készült, hogy a hosszú hétvégén kiderült, az Index egyik új főszerkesztő-helyettese az a Balogh Ákos Gergely lesz, aki korábban a Mandiner és a Fidelitas-lap Utolsó figyelmeztetés főszerkesztője volt, és akinek cége üzemeltette 2010 és 2014 között az orbanviktor.hu-t.

Érdemes követni a Media1 Facebook-oldalát, ahol napi hírlevelünkre is feliratkozhat. RSS-hírfolyamunk itt található. Ha hozzájárulna a Media1 működési költségeihez, ezt ITT tudja megtenni a legegyszerűbben.

Borító: Dull Szabolcs, az Index volt főszerkesztője az RTL Híradóban
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások