fbpx
Távozó indexesek ölelik át egymást a tömeges felmondások napján

A 444.hu újságírója a távozó indexesekkel való egyesülést szorgalmazta

Az ősindexes Szily László, aki jelenleg a 444.hu újságírója, a bezárt cink.hu-n tett ma közzé egy bejegyzést arról, mennyire szeretné, ha a 444.hu és a távozó indexesek egyesülnének. Az egyesülés kapcsán az újságíró bírálta a 24.hu-t.

„Pont olyan Index már sohasem lesz, de hogy lehetne megcsinálni a lehető legjobb Posztindexet?”

– ezzel a címmel közölt ma írást Szily László újságíró a néhány éve bezárt cink.hu-n arról, hogy azt szeretné,

„ha újra egyesülnének az elszakított nemzetrészek, vagyis az Index és a 444.

(Később Szily az írásban pontosítja, hogy valójában nem az Indexre, hanem annak távozó stábjára gondol.)

Ki marad meg a 80 főből?

Szily azzal kezdi, úgy érzi, hogy tényleg visszavonhatatlanul vége az Indexnek. Szily hosszú írásában azt írja, úgy érzi, ennyi távozó emberrel egyszerre nyilvánvaló képtelenség új lapot alapítani, mert akárhogy alakuljon, annyi pénz nincs, onnantól meg nehéz, hogy ki marad a 80 főből, és kinek kell mennie.

Az újságíró úgy véli, az indexesek is bizonyára tudják, mekkora az esély arra, hogy milliárdos nagyságrendű pénz teremjen. Ha pedig nem terem, akkor nyilván nem fogják azt mondani, hogy

„van itt 273 millió, de ez nem elég a teljes stábnak, úgyhogy ennyi volt, 11 mázlista kolléga kivételével, akit felvesz a konkurencia, menjünk el mind nagyvállalati kommunikátornak meg vállalható szervezetek sajtósának”, csak hogy megússzanak néhány kínos beszélgetést.

Szily szerint az Index távozó stábjához annyi támogatási ígéret már bőven érkezhetett, hogy a stáb vagy egy része megpróbálkozhasson valamivel. Hogy ez a valami mi lehet, arra Szily azt írja, hogy akárhányan is ígérnek most egy-öt-tíz-százmilliókat, ingyen irodát, raktárat, autót, kávét, ingyenebédet és számítógépet, az együttmaradó szerkesztőség a legeslegjobb esetben egy durván 444-méretű szerkesztőséget tudna elindítani.

Ha ragaszkodnak a hagyományos értelemben vett fizikai szerkesztőség fenntartásához (ehhez Szily szerint érdemes ragaszkodni, mert ettől jobbak lesznek az anyagok), akkor valamivel kevesebb emberrel, ha gerillában, otthonról tolják a privát gépeiket, akkor valamivel több megmentett újságíróval lehet folytatni, bár valamiféle bérleményre akkor is szükség lenne.

Szily szerint most ebbe az irányba mehet a dolog, és az új lap sokban hasonlítana a 2013-ban létrejött 444-re, ami

„egy volt indexesekből, fasza újságírókból álló, független, az egykor Index szigorú szakmai elveit valló, szabad, de a létezése első pillanatától bizonytalan anyagi helyzetben lévő újság lenne. Olyan, amelyik a régi szellemet vallaná és vállalná, de a mérete és anyagi lehetőségei miatt meg sem kísérelhetne az Index gyakorlati örökösévé válni. Vagyis fullos hírszolgáltatást nyújtva egy helyen kiszolgálni szinte minden potenciális olvasói igényt, ahogy az Index eddig tette: közölni minden fontos hírt, a legtöbbjét nemcsak kishír szinten, hanem háttérrel, értelmezve és a teljes körű mainstream hírszolgáltatás mellett szórakoztatni, viccelni, fasza olvasmányokat és szubkulturális olvasni-néznivalót is kínálva.”

Már csak 3 lap képviseli a minőségi online hírszolgáltatást

Szily ezután azt írja, hogy a független, minőségi online hírszolgáltatás lényegében a 24.hu, hvg.hu, 444.hu trióra szűkült, ezért

„nyilván kurva jól jönne lenne egy újabb, ráadásul magas színvonalú független sajtótermék.”

A 444 újságírója ezután arról ír, hogy most ha kevesebben is, ha szomorú búcsúzkodások után is, de együtt mutatni meg, hogy ez a tökös gárda mit képes nulláról felépíteni, jót tenne a távozó újságírók lelkének is, és ennek lehet realitása, legalábbis első látásra. Szily szerint azonban a sajtószabadság-témába belegondolva már nem annyira egyértelmű, hogy egy 31 emberrel elinduló poszt-Index lenne a legjobb megoldás, ebben az esetben ugyanis tartós űr maradna a régi Index helyén. Amennyiben esély sem lenne arra, hogy a kicsi és közepes méretű szabad szerkesztőségeken túl belátható időn belül létrejöjjön egy olyan nagyobb versenyző, aki már csak a mérete miatt, illetve a minősége révén fullos szolgáltatást tudna nyújtani a valódi hírekre vágyó magyarok néhány milliós tömegének.

Negatív vélemény a 24.hu-ról

Szily ezután a 24.hu-ról ír, mondván megtévesztő, hogy annak olvasottsága magas, ugyanis bár van a 24.hu-nál sok jó újságíró és közölnek szuper cikkeket, és a szabad sajtó legnagyobb méretű bástyája e pillanatban, de a lap valójában egészen más utat követ.

„Az Index és a 444 a tényfeltárások, elemzések, fasza riportok és hasonlók mellett és mindig is közölt egy rakás vicces hülyeséget, érdekes állatos nemhírt, fura videót és a komolykodóbb olvasók által hagyományos utált bizarr bulvárérdekességet. Néha egészen sok ilyesmit. De kizárólag olyan alapon, hogy azok valamiért személyesen megtetszettek valakinek vagy megnevetteték/felháborították a szerkesztőséget. A 24 olvasottságát viszont nem kis részben köszönheti a tudatosan, ipari mennyiségben kitermelt és fizetett fb-ajánlókban a nagyközönségre zúdított, “Nézd, milyen édeset posztolt Dundika fodrászának a szomszédja” típusú érdektelen, bálás bulvárszemétnek. Gondolom ezért lehet az, hogy hiába jönnek le náluk minden nap minőségi szerzők remek írásai, én személyesen még sosem hallottam hús-vér embert önmagát szenvedélyes 24.hu-olvasóként definiálni, ellentétben az Indexszel, a 444-gyel vagy a HVG-vel, pedig utóbbiak is gyakran szoktak áldozni a PI-Isten legsötétebb oldalának.)”

A 444.hu és a posztindexesek együttműködéséről

A 444 újságírója ezután azt írja, hogy egy magasabb szempontból azért nem ideális, csak jó megoldás lenne egy kis-közepes méretű, független poszt-Index létrejötte, mert azzal ugyanúgy megmaradna az Index felrobbanása után maradt sajtópiaci űr. Szerinte az ideális, a legjobb elképzelhető dolog az lenne, ami egyszerre tenne boldoggá őt, és szerinte az elárvult indexeseket is, és hozhatna létre egy megfelelő méretű, szuper minőségű és anyagilag is menedzselhető szabad sajtóterméket,

ha valamiféle posztindexesek-444 kooperáció lenne. Vagyis a mostani 444 és reálisan nézve kábé 30 Index-árva egyesülése egy szerkesztőségben.

Uj Péter az internet legsikeresebb hírlapalapítója

Szily ezután hosszan sorolja érveit az egyesülés mellett, illetve megismételte azt a már egy korábbi állításában is szereplő állítást, miszerint Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője „a magyar internet bizonyítottan legsikeresebb hírlapalapítója”.

Szily olyasmikkel érvel például, hogy így a távozó indexesek szinte azonnal folytatni tudnák a munkát. Megemlítette, hogy miután Uj Péter felmondott annak idején az Indexnél, neki is két évébe tellett összehoznia a 444-et és további 5-7 évébe, hogy „képes elketyegni a saját lábán”. (Szily írásának némiképp ellentmond, de ezt később maga sem titkolja az írásában, hogy a 444 csak súlyos küzdelmek árán működik, még soha a megalakítása óta nyereséget nem tudott termelni, így teljesen zavaros, miből termelnék ki a plusz munkatársak bérét.)

Szily László ír a veszélyekről, buktatókról is. Például nem biztos benne, hogy a távozó indexesek is ezt akarnák és nem önálló médiumot alapítanának inkább, hiszen a nulláról történő lapalapításnak óriási vonzereje van, és jó érzés beinteni a hatalomnak. Emellett az egyesülés ellen szólhatnak az egók is, például hogyan sokan az elmúlt években kiakadtak Uj Péter nyilatkozatain, például azon, amikor már korábban azt nyilatkozta, hogy az Index már a Fidesz-közelébe került.

Az egyesülés ellen szól Szily szerint az is, hogy talán a 444 csapatában sem mindenki örülne ennek.

A teljes írás, további érvekkel és ellenérvekkel ITT található.

További hírek találhatók a Media1-en, ahol épp ma számoltunk be arról, hogy Kárpáti Márton, az Index volt főszerkesztő-helyettese Van másik Kft. néven alapított új médiacéget még július végén.

Borító: Távozó indexesek ölelik át egymást a tömeges felmondások napján. Fotó: Bődey János / távozó indexesek
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások