fbpx
Országház, Magyar Parlament

Törvényjavaslatot nyújt be a Facebook megregulázására a Mi Hazánk

A párt nemzetbiztonsági kockázatot lát a közösségi média oldal kapcsán.

Törvényjavaslatot nyújt be a Mi Hazánk Mozgalom a Facebook általa kifogásolt gyakorlatának szabályozására. Toroczkai László pártelnök az MTI-hez eljuttatott videójában ezt azzal indokolta, hogy megítélésük szerint az amerikai tulajdonú cég

„nagyon durva politikai cenzúrát” alkalmaz.

A pártelnök hozzátette: Magyarországon a Facebook hasonló nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mint az Egyesült Államokban a TikTok kínai tulajdonú videómegosztó.

Toroczkai László kijelentette: „A Facebook beavatkozik a választásokba és nagyon durva politikai cenzúrát, véleménydiktatúrát alkalmaz, és ez a legkeményebben éppen a Mi Hazánkat sújtja” – számolt be az MTI.

facebook
fotó: Facebook sajtószoba / Media1-archív

Nem tárolhatnák külföldön az adatokat, magyar képviselő is kellene

A Jobbikból való kiszakadással létrejött politikai tömörülés vezetője közölte: elfogadhatatlannak tartják, hogy a Facebook elérhetetlen a magyar állampolgárok számára, ha valamilyen jogsérelem éri őket.

Ezért olyan törvényjavaslatot nyújtanak be az Országgyűlésnek, amely a Facebookot kötelezné arra, hogy magyar állampolgárságú képviselőjük legyen Magyarországon.

Továbbá a javaslat kötelezné arra is a Facebookot, hogy magyarországi szervereken tárolja a magyar állampolgárok adatait.

A Mi Hazánk szerint a Facebook jelenlegi működése nemzetbiztonsági kockázat

A Mi Hazánk közölte:

„óriási nemzetbiztonsági kockázatnak” tartja, hogy ma már a Facebookon keresztül kommunikálnak a politikusok, az oktatási intézmények, vagy éppen a kormány, a rendőrség és a katasztrófavédelem – mondta Toroczkai László, hozzátéve: minden létező adat, akár privát beszélgetések külföldön, egy magáncég szerverein vannak. Ezekkel szerinte bármikor, bárhogyan visszaélhetnek.

A pártelnök szavai szerint törvényben szabályoznak azt is, hogy ha a magyar bíróság úgy döntene, el kell távolítani a Facebookról egy jogsértő tartalmat, akkor a közösségi oldal üzemeltetőjének erre 24 óra állna rendelkezésére.

„Szűnjön meg végre az a gyakorlat, hogy a Facebook külföldről, távolról egy állam fölött álló szervként avatkozik be a magyar belpolitikába” – mondta Toroczkai.

Az adatvédelmi hatóság elnöke is Facebook-törvényt szorgalmazott

A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH)  elnöke szerint sérti a szólásszabadságot és az információáramlást a Facebook hullámszerű, indokolatlan személyesprofil-felfüggesztési gyakorlata. Péterfalvi Attila ezért javaslatot tett arra, hogy a kormány alkosson a közösségi médiáról olyan jogszabályt, amely szerint csak alapos indokkal lehet felfüggeszteni közösségi profilokat, és a magyar hatóságok felülbírálhatják a felfüggesztések jogosságát.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a HírTV-ben
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a HírTV-ben

Márciusban Varga Judit igazságügyi miniszter létrehozott egy bizottságot a Facebook megrendszabályozásának áttekintetésére. A miniszer már tavaly a Sziget Fesztiválon is a közösségi média szabályozásának szükségességéről beszélt, valamint a Mi Hazánkhoz hasonlóan facebookos cenzúrát emlegetett.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon
Budapest, 2019. augusztus 11. Varga Judit igazságügyi miniszter előadást tart Az EU és a Facebook-társadalom – kihívások és megoldások? címmel a 27. Sziget fesztiválon 2019. augusztus 11-én. MTI/Mónus Márton

Az ellenzék tiltakozik

A DK és a Jobbik tiltakozik a Péterfalvi által szorgalmazott Facebook-törvény miatt, mivel szerintük ezzel a kormány az ellenzék elhallgattatására tesz egy újabb kísérletet. A Jobbik petíciót is indított a Facebook-törvény ellen.

További hírek találhatók a Media1-en. RSS-hírfolyamunk itt található, napi hírlevelünkre itt lehet feliratkozni. Érdemes követni bennünket a Facebookon is, hiszen időnként exkluzív, csak ott elérhető tartalmakat is közzéteszünk. Ön is hozzájárulhat a Media1 működési költségeihez tetszőleges összeggel, amit itt tud megtenni a legegyszerűbben.

Borító: Országház, Magyar Parlament. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások