fbpx
Lotfi Begi és Juhász Gergely a Rádió 1-nél

Megrogyott a Rádió 1 és a Best FM, a Mészáros Lőrinc közeli cégcsoportnál nagy átalakítás indul

A nemrég a miniszterelnökkel közismerten jó kapcsolatokat ápoló Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos bizalmi embereihez került Rádió 1 és a Best FM üzemeltetője egyaránt veszteséges, és a hálózat néhány cégénél a tőke mínuszba ment. Vállalati összevonások kezdődnek.

Az mfor.hu észrevette a Cégközlönyben, hogy szeptember 30-i hatállyal beolvad a Best Radio Kft.-be (a Best FM hálózat központi cége) 6 másik vállalkozás, míg a Radio Plus Kft.-be, azaz a korábban Andy Vajna filmügyi kormánybiztos által tulajdonolt Rádió 1 központi cégébe 9 vállalkozás.

A Best Radio Kft.-be beolvadó cégek:

 • Amadeus Rádió Műsorszolgáltató és Kiadó Kft.
 • Center-Rádió Műsorszolgáltató Kft.
 • FM7 Eger Kommunikációs és Szolgáltató Kft.
 • Kredit Holding Tömegkommunikációs és Szolgáltató Kft.
 • Média Centrum Kommunikációs és Szolgáltató Kft.
 • Zala LB Kft.

A Radio Plus Kft.-be olvadó cégek:

 • Csaba Plus Kft.
 • Fehérvár Rádió Műsorszolgáltató Kft.
 • Félegyházi Hírlap Kft.
 • FM7 Heves Kommunikációs és Szolgáltató Kft.
 • LB Rádió Kft.
 • Puredigital Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
 • Rádió Somogy Kft.
 • Rádió Zala Egyszemélyes Kft.
 • Zenebolygó Rádiós és Szolgáltató Kft.

Tőkehiány

A cégek az mfor.hu szerint azért (is) dönthettek így, mivel pénzügyileg nagyon rosszul áll a Rádió 1 és a Best FM is. A lap azt írja, hogy a Best FM-et működtető Best Radio Kft. saját tőkéje 2019 végén nemcsak, hogy elmaradt a 3 millió forintos törzstőkéjétől, hanem negatív lett, mínusz 17,1 millió. A kft. kötelezettségei közel 62 millióra rúgtak, amelyek kivétel nélkül egy éven belül voltak esedékesek.

A lap szerint a törvényi előírásoknak meg nem felelő tőkehelyzetének rendezése (is) állhat az egyesülések mögött.

A Best FM Budapest stábja a stúdióban
A Best FM Budapest stábja a stúdióban. Fotó: Facebook

A beolvadó cégek közül több szintén tőkehiányosan zárta az előző évet, bár van, amelyik nem, ennek is köszönhető, hogy az összeolvadásoknak köszönhetően az mfor.hu írása szerint a Best Radio Kft. saját tőkéje a tavaly év végi mínusz 17,1 millióról 52 millió fölé emelkedik, így már meghaladja majd a 3 milliós törzstőkéjét. Saját tőkéjének legnagyobb elemei az egyaránt közel 25-25 milliós eredmény-, illetve lekötött tartalék. A lap szerint kérdés, a cég honnan teremti elő a múlt év végén 165 milliós rövid lejáratú kötelezettségei fedezetét.

A Rádió 1 esetében is sok szempontból hasonló a helyzet. A Radio Plus Kft.-be beolvadó cégek közül a Félegyházi Hírlap Kft. 2019 végi saját tőkéje zuhant jelentősen a törzstőkéje alá, eredménytartaléka pedig súlyosan negatív lett. A Pure Digital Kft. saját tőkéje óriási, közel 34 millió forintos mínuszt mutatott, miközben a törzstőkéje csak 3 milliós.

Részben e tőkehiányoknak is köszönhető, hogy a kilenc társaságot átvevő Radio Plus saját tőkéje a beolvadásokat követően a vagyonmérleg-tervezet szerint több mint 300 millió forinttal lesz kevesebb, 1,27 milliárd, de még így is magasan meghaladja a kft. 3 milliós törzstőkéjét. Mivel annak saját tőkéje szinte kizárólag az eredménytartalékból áll, az sem jelenthet gondot, hogy a Radio Plus kötelezettségei csaknem 100 millió forinttal, 222 millióra ugranak, amelyek kivétel nélkül rövid lejáratúak, azaz egy éven belül esedékesek.

A Rádió 1 honlapja
A Rádió 1 honlapjának egy részlete

Arról, hogy a Rádió 1 helyzete romlik, egyébként már tavaly is hallani lehetett. A cég állami hirdetései ugyanis visszaestek, miután Andy Vajna kormánybiztos, a tulajdonos elhunyt. Ráadásul a cég már tavaly is jelentős árbevétel- és nyereségcsökkenést szenvedett el.

Részletekben igyekeznek törleszteni a hatóságnak a médiaszolgáltatási díjat

A héten a Media1 már beszámolt arról, hogy a Rádió 1 és a Best FM jelenleg pénzügyi nehézségekkel küzd, hiszen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsánál kérelmet nyújtottak be az esedékes médiaszolgáltatási díj részletekben történő kifizetésére. Rajtuk kívül egyébként más szereplők, köztük a Sláger FM, a Rádió M és több más rádió is részletfizetést kért a testülettől. A Médiatanács az engedélyeket minden kérelmezőnek megadta, arra hivatkozva, hogy a koronavírus miatt anyagi gondjaik vannak.

A Rádió 1 és a Best FM hálózat idén év elején került a felcsúti nagyvállalkozó bizalmai embereihez, erről a Media1 korábbi részletes híre itt található. Nem sokkal a tulajdonosváltás után, idén március elején Hauk Zoltán kereskedelmi igazgatónak a rádiós hálózatnál véget ért a munkája. A cégcsoport irányítását nem sokkal később Buda Mártonra, a Petőfi Rádió volt műsorvezetőjére és a felcsúti Puskás Aréna későbbi marketingvezetőjére bízták.

Buda Márton, a Rádió 1 Csoport ügyvezetője
Buda Márton, a Rádió 1 Csoport idén kinevezett új ügyvezetője

Azóta más vezető posztokon is változás volt, nemrég például a programigazgató személye is változott.

További hírek és cikkek olvashatók a Media1-en!

Borító: Lotfi Begi és Juhász Gergely a Rádió 1-nél. Fotó: Lotfi Begi Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások