fbpx
Dull Szabolcs Fotó: Czémán Anna / Media1

Az Index főszerkesztője újabb szolgálati közleményt adott ki

Ezúttal az apropót részben Pusztay András, az Index vezérigazgatójának távozása adta, akit a főszerkesztő a sajtószabadságért kiálló személyként emleget. A főszerkesztő a szolgálati közleményben bizonytalannak tűnik, mi lesz most és garanciákat vár a független működésre.

A vezérigazgató távozott, az Index marad

– ezzel a címmel adott ki újabb szolgálati közleményt ma, kedden Dull Szabolcs, a vezető hírportál főszerkesztője nem sokkal azután, hogy kiderült, Pusztay András vezérigazgató távozik az Index vezérigazgatói posztjáról, a helyére pedig Ződi Zsoltot, az MTA Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársát kérte fel a tulajdonosi képviselő, Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumi elnöke, az Index.hu Zrt. elnöke.

A szolgálati közleményben Dull Szabolcs (akit tegnap Bodolai László üzleti titkok a konkurens 24.hu számára történő szivárogtatására hivatkozva visszahívott az igazgatóságból, de főszerkesztői posztját megtarthatta) azt írja, hogy az elmúlt másfél napban rengeteg aggódó, érdeklődő kérdést, féltő üzenetet kaptak, amióta nyilvánosan is jelezte a szerkesztőség, hogy veszélyben érzi magát.

Dull felidézte a legújabb fejleményt Pusztay távozása és Ződi Zsolt vezérigazgatói kinevezése kapcsán, majd azt írta, hogy

„nem látják még, mi következik az újságért és a szerkesztőség egységéért mindig kiálló vezérigazgatónk távozásából. Egy valamit azonban biztosan tudunk: továbbra is ragaszkodunk a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez.”

Dull Szabolcs hozzátette: a következő napokban egyértelmű biztosítékokat várnak, hogy megmaradjanak azok az értékek, amelyek miatt az Index az ország legnagyobb, legolvasottabb lapja.

„És talán a legszeretettebb is. Köszönjük az olvasóknak a felénk áradó hatalmas szeretet, a kitartásra biztató kedves üzeneteket, és még a minket szidalmazó kommenteket is. Ezeket nem is szeretnénk magunkban tartani.”

A következő napokban az Index szerkesztősége azt tervezi, hogy bemutatja, mit gondol az Indexről, és arra kérik az olvasókat, ők is írják meg ezt a [email protected] e-mail címre, mit szeretnek vagy éppen mit gyűlölnek a leginkább az Indexben. Vagyis azt: hogy miért hiányozna a leginkább az Index.

Vasárnap forrósodtak fel az események az Index körül, miután kiderült, hogy Gerényi Gábor, az Azonnali.hu társtulajdonosa az Index feldarabolására vonatkozó koncepciót ajánlott az Index tulajdonosának figyelmébe. A szerkesztőség ezt követően vészjelzést tett közzé, melyben jelezte, veszélybe került az Index függetlensége és ezáltal a jövőbeni működése. Bodolai László kuratóriumi elnök azonban azt közölte a Media1-el, szerinte a 24.hu valójában felfújt egy, az igazgatósági ülésről kiszivárgott információt. Hozzátette, hogy Pusztay Andrástól várja, hogy kidolgozzon egy másik koncepciót. Pusztay azonban, mint említettük, időközben távozott az Indextől, mivel nem ért egyet az ott zajló folyamatokkal.

Eközben a Media1 ma arról írt, hogy az Index.hu Zrt. tulajdonosa, az MFA az Index olvasói és hirdetési bevételeiből egy több száz milliós, még manapság is 180 millió forint körüli tartozást igyekszik kifizetni az Indamedia felé. Ez utóbbi azért figyelmet érdemlő, mivel a kölcsön miatt az Index már több éve függőségi viszonyban áll a jelenleg 50%-ban Vaszily Miklós NER-es médiavállalkozó, a TV2 elnökének érdekeltségében lévő céggel.

Ráadásul részben az Indamedián múlik, hogy az Index tulajdonosa milyen ütemben tud fizetni, ugyanis az Indamedia felel az Index hirdetési bevételeiért. Ha tehát az Indamedia rosszul teljesít, akkor az Index tulajdonosa is lassabban tudja megszüntetni a pénzügyi kitettséget a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez sorolható cég felé.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Dull Szabolccsal beszélget Mészáros Eszter (Media1) tavaly, az Index 20. születésnapján. Fotó: Czémán Anna / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások