fbpx

Uj Péter az Index 20. születésnapján: „Az orbánizmus legalább harmadjára fut neki, hogy benyelje az Indexet”

Kinéztünk Magyarország egyik legmeghatározóbb hírportálja, a 20. születésnapját ünneplő Index születésnapjára, ahol Tóth-Szenesi Attila, az Index főszerkesztője, valamint Dull Szabolcs és Trencsényi Ádám újságíró-szerkesztők mellett Uj Péterrel, az Index egykori és a 444 jelenlegi főszerkesztőjével is váltottunk pár szót. Főleg arra voltunk kíváncsiak, milyennek látják a jövőt.

A budapesti Dürer Kertbe szervezett közönségtalálkozón az Index múltjának és jövőjének fejtegetésével vették kezdetét a portál 20. születésnapja alkalmából szervezett események. A programba belefért Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott egykori szövetségi kapitánya, akivel a sportújságírás helyzetéről beszélgettek, majd a filmkritika került a fókuszba Ónodi Eszterrel, Török Ferenccel és Till Attilával.

Kemény Dénes az Index 20. születésnapján. Fotó: Czémán Anna / Media1
Kemény Dénes az Index 20. születésnapján. Fotó: Czémán Anna / Media1

A születésnapra szervezett programok között egyébként szó esett a bulinegyedről, a klímaváltozás elleni harcról, de volt egy beszélgetés, ahol egykori indexesek – például Bodoky Tamás, Magyari Péter, Ökrös Csaba, Tóta W. Árpád – beszéltek az Index elmúlt 20 éve kapcsán. Barakonyi Szabolcs, az Index fotórovatának vezetőjével tárlatvezetésre is sor került.

Természetesen – mint minden szülinap esetében- itt sem maradhatott el a tortavágás. A napot zenével zárták: koncertezett a Hiperkarma és az Üllői úti Fá:k.

koncert, index20
Koncert az Index 20. születésnapján. Fotó: Czémán Anna / Media1

20 év múlva ugyanitt?

A buli és a beszélgetések között szerencsére volt egy kis időnk elbeszélgetni Trencsényi Ádám és Dull Szabolcs újságírókkal, valamint Tóth-Szenesi Attilával, az Index főszerkesztőjével. Először azt kérdeztük, lesz-e még további 20 éve az Indexnek.

„Rendkívül fontos, hogy szoros kapcsolat legyen az olvasók és az Index között. Ez a 20. születésnap apropó arra, hogy kifejezzük, jelezzük feléjük, mennyire fontosak nekünk. Ünneplésre sajnos nincs sok okunk, ugyanis nem tudhatjuk, hogy holnap, vagy akár 10-20 év múlva lesz-e Index. Teljesen bizonytalan a terep Magyarországon”

– válaszolta Tóth-Szenesi Attila, a főszerkesztő.

Tóth-Szenesi Attila, az Index főszerkesztője. Fotó: Czémán Anna / Media1
Tóth-Szenesi Attila, az Index főszerkesztője. Fotó: Czémán Anna / Media1

Trencsényi Ádám szintén óvatosan fogalmazott a jövőt illetően:

„Nagyon jó lenne, ha lenne. Viszont pontosan azért, amilyen a magyar média, hatalmas felelőtlenség volna bármit biztosan kijelenteni a jövőre nézve. Nemrég, két évvel ezelőtt kerültem ide. Ez az első igazán nagy buli, nagyon élvezem, hogy összejött, és az olvasókkal végre érintkezhetünk. Fontos, hogy egy médium fenn tudja tartani a közvetlen kapcsolatot az olvasókkal, nálunk ez rendszeresen a kommentfalon szokott megvalósulni.”

Trencsényi Ádám Fotó: Czémán Anna / Media1
Trencsényi Ádám. Fotó: Czémán Anna / Media1

Dull Szabolcs arról beszélt, hogy sokszor keltették már halálhírét az Indexnek, de ő úgy érzi, hogy az Index 20 év múlva is jelen lesz.

„Jós nem vagyok, de annyit mondhatok, remélem, még ugyanennyi éve lesz az Indexnek. Elég sokszor keltették az Index halálhírét, de most nem érzem azt, hogy hatalmas baljósság közeledne. Persze minden nap meg kell harcolni az olvasottságért. Hiszek benne, hogy az Index és az indexesek 20 esztendő múlva is jelen lesznek.”

Dull Szabolcs. Fotó: Czémán Anna / Media1
Dull Szabolcs. Fotó: Czémán Anna / Media1

Lehet, hogy máskor is lesznek Index-bulik

Tóth-Szenesi Attila egyébként azt mondta, jól alakult a rendezvény, sok érdeklődő érkezett. Hozzátette: jó és meglepő, hogy sok ismeretlen azért jött el, mert valamiért fontosnak tartják az Indexet.

A főszerkesztő azt mondta, nagyon pozitív tapasztalat volt az egész, ezért szeretnének máskor is ilyen találkozókat csinálni, nemcsak 20 évente, hanem jóval sűrűbben.

Trencsényi Ádám is elégedetten nyilatkozott, amikor a létszámról kérdeztük: „A létszám tök jó már most is, és a koncerteken biztosan még többen lesznek”. Dull Szabolcs hozzátette: „Nemcsak a kollégákat, hanem egy csomó ismeretlen arcot látok, akik követnek minket. Nemcsak nekünk volt fontos, hogy megünnepeljük, 20 éves az Index, úgy tűnik, az emberek részéről is van támogatásunk”.

Index, Index20, buli
Lehet, hogy máskor is lesz Index-buli. Fotó: Czémán Anna / Media1

A 444 főszerkesztője is eljött

Megkérdeztük azt is, miért vannak ilyen kevesen jelen más szerkesztőségektől: ezek szerint nem volt a sajtó számára is meghirdetve az esemény?

Tóth-Szenesi Attila erre azt mondta, szerinte nem meglepő, hogy a közvetlen versenytársak távol maradtak, hisz valószínűleg az Index sem menne el a konkurencia születésnapi bulijára vagy ha el is mennének, nem feltétlenül tudósítanának róla. Hozzátette:

„Viszont nagyon boldogok vagyunk, hogy a 444 szerkesztősége itt van velünk, nekünk ez személyes okok miatt fontos, jól esik, és köszönjük nekik ezúton is.”

Trencsényi Ádám hozzátette: „Nem volt kizárva, hogy bárki jöjjön, de ez nem egy olyan esemény, hogy akkor most megjelenjen a magyar média, és tudósítson arról, hogy itt ünnepeljük magunkat. Nem mondtuk, hogy nem jöhet más médium, de nem is hívtuk. Mi hirdettük a szülinapunkat, nagyon sokat készültünk, és ez bőven elég nekünk. Percről-percre tudósítunk, gyakorlatilag most az olvasók írják az indexet.” (A program részeként az olvasók a címlapon bármit-bárkinek üzenhettek, ahogy az látszik is a fenti borítóképünkön – a szerk.)

Dull Szabolcs: „Nem arról van szó, hogy reklámozzuk más médiumokban: az Index 20 éves. Ennek ellenére nyilván szívesen látjuk azokat, akik írni akarnak vagy beszámolni az eseményről. Itt semmi titkos dolog nem zajlik.”

A születésnapi jókívánság

Kérdeztük azt is, mit kívántak a születésnapi gyertya elfújásakor. Tóth-Szenesi Attila így válaszolt: „Hogy továbbra is legyen lehetőség arra, hogy a legjobb tudásunk szerint tudósítsunk.”

Trencsényi Ádám: „Mi itt vagyunk, tesszük a dolgunkat, és nagyon reméljük, hogy ez ugyanígy tud továbbmenni.”

Dull Szabolcs: „Azt kívánom, hogy tartsuk magunkat a régi újságírói alapossághoz.”

Uj Péter, a 444 főszerkesztője orbánizmusról és az Indexhez fűződő viszonyáról

A rendezvényen összefutottunk Uj Péterrel is, aki 2000-től 2011-ig volt az Index főszerkesztője, jelenleg pedig a 444 főszerkesztője. Azzal kezdtük, mi szél hozta ide, a konkurenciához.

Uj Péter így felelt:

„Az Indexhez fűződő viszonyomat még én is nehezen tisztázom magammal,  viszont a mostani indexesekkel nincs különösebb konfliktusom. Meghívtak, azért vagyok itt. Örülni kell mindennek, ami van. A rendszer, az orbánizmus körülbelül harmadszorra rugaszkodik neki, hogy benyelje az Indexet, és még mindig nem tudja teljesen. Annyira stabil ez az építmény, hogy még mindig nem lehetett felborítani.”

Uj Péter, a 444 főszerkesztője az Index 20. születésnapján. Fotó: Czémán Anna / Media1
Uj Péter, a 444 főszerkesztője az Index 20. születésnapján. Fotó: Czémán Anna / Media1

Uj Pétertől is megkérdeztük, lesz-e még ugyanennyi éve az Indexnek:

„Ez kizárt. Semminek nincs 20 éve. Most jó lenne, ha valami szellemeset tudnék mondani! Bort, búzát békességet! De leginkább kitartást.”

Borítókép: Czémán Anna / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások