fbpx
Bayer Zsolt a HírTV-ben

Nem jogerősen felmentették Bayer Zsoltot a szerencsétlen rohadt prolizásért és a kretén barom állatozásért

A bíróság szerint nem követett el becsületsértést a Fidesz-közeli újságíró az Echo Tv-ben sugárzott műsorában, amikor ezekkel a nem épp hízelgő kifejezésekkel illetett egy fiatal középiskolás kormányellenes tüntetőt a showműsorában. A felperes Nagy Blanka fellebbezni fog.

A Fővárosi Központi Kerületi Bíróság első fokú, nem jogerős ítéletében felmentette Bayer Zsolt kormánypárti publicistát az ellene becsületsértésért indított perben, melyet Nagy Blanka indított – írja a Népszava.

2018 decemberében a túlóratörvény miatti demonstráción az akkor érettségi előtt álló lány egy fertőző járványhoz hasonlítva bírálta a kormánypártot, mely lerabolja az országot. Bayer Zsolt ezt követően az Echo TV-n látható műsorában „szerencsétlen nyomorult rohadt kis prolinak” és „igazi kretén barom állatnak nevezte” a fiatal lányt, majd a kormánypárti médiában lejárató kampány indult Nagy Blanka ellen.

A kormánysajtóban (a Figyelőben, az Origón, a Riposton stb.) olyan, valótlan tartalmú cikkek is megjelentek, melyek azt állították, hogy Nagy Blanka bukásra áll és lehet, hogy le sem fog érettségizni. (Ezek miatt Nagy Blanka már több pert is megnyert kormánypárti lapok ellen.) A lány a bíróságon elmondta, hogy a történtek után Kiskunfélegyházán gyakorlatilag kiközösítették a gimnáziumból, egyik tanára még közös tablóra sem akart vele kerülni.

Nagy Blankát ezenkívül a szoknyája alája fotózva is megpróbálták lejáratni, de végül a fotót publikáló Pilhál Tamás, a PestiSrácok munkatársa kénytelen volt elnézést kérni az emberi mivoltában megalázott lánytól és törölni a jogsértő fotót.

Nagy Blanka, a középiskolás diáklány az ATV-ben
Nagy Blanka, a középiskolás diáklány az ATV-ben korábban

Bayer Zsolt az ellen indított perben az utolsó szó jogán Nagy Blankához fordulva azt ecsetelgette, hogy szerinte az „nem megy”, hogy valaki felszólal egy tüntetésen, majd utána fürdik a népszerűségben, a kormánykritikus média dicséretében, majd „pityeregni kezd”, ha bírálatot kap, hasonló stílusban, mint amit ő használt korábban. – Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten! – jelentette ki Bayer a Népszava tudósítása szerint.

Erre reagálva Litresits András, Nagy Blanka ügyvédje ugyanakkor feltette a kérdést: „Ha valakit megalázok, akkor abban mi a vita? Ha te kiállsz elmondani a véleményedet, akkor rólad már bármit mondhatnak?”. A jogász szerint Bayer a showműsorában nem a kritizált kormánydöntésekre reagált, semmilyen módon nem a közügyek megvitatására törekedett. Lényegében annyi történt, hogy „na, volt itt egy bátor gimnazista, hát járassuk le főműsoridőben”.

Bíróság: Ha valaki beszédet mond, közszereplővé válik, és tűrnie kell

A bíróság szerint azonban azzal, ha valaki kiáll a nyilvánosság elé, és elmond egy beszédet, a közélet aktív szereplőjévé válik, és innentől kezdve tűrnie kell a „kritikát”. Bayer Zsolt mondatai pedig a bíró szerint beleférnek a véleménynyilvánítás szabadságába, és nem valósítottak meg becsületsértést.

A Bayer Zsolt ellen indított eljárás egyébként egyszer már megjárta a Fővárosi Központi Kerületi Bíróságot, mely első körben elutasította Nagy Blanka keresetét, kimondva: Nagy Blanka közszereplőként tűrni köteles a bírálatot. Ezt a döntést a Fővárosi Törvényszék később megsemmisítette és új eljárásra kötelezte a bíróságot, ezután került ismét első fokra az ügy, ahol most ismét felmentették Bayert.

Nagy Blanka jelezte: a most született bírósági ítélettel szemben fellebbezni fog, a Nagy Blanka kontra Bayer Zsolt ügynek tehát még közel sincs vége.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások