Népszava

A DK az Európai Bizottsághoz fordul a Népszava bezáratásával fenyegetőző Hoppál Péter miniszteri biztos miatt

Az ellenzéki párt azt írja, nem tűrik, hogy a kormányzó párt tagjai, illetve egy miniszteri biztos fenyegessék a még talpon lévő néhány szabad sajtóterméket.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az Európai Bizottság segítségét kéri a Demokratikus Koalíció, miután kiderült, hogy Hoppál Péter miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő egy karikatúra kapcsán a Népszava lehetséges bezárásáról tett közzé internetes bejegyzést.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, európai parlamenti delegációvezetője a Media1-hez is eljuttatott keddi közleményében úgy fogalmaz, hogy a Fidesz nem nyugszik, míg fel nem számolja a még meglévő kritikus médiát, és ennek a folyamatnak a legújabb áldozataként a Népszava került célkeresztbe.

„Egyetlen bűnük egy trianoni karikatúra, ami miatt Hoppál Péter miniszteri biztos rögtön bezárással fenyegette meg a lapot. Jól ismert fideszes tempó ez. A Népszabadság bezárásánál láttuk, Orbánék erővel szétvernek mindent, ami nem simul bele a bólogatókkal teli NER-világukba. Orbán Viktor nem tűr semmilyen kritikát, és most már a bátornak hazudott képviselői is kitanulták, ami nem megy ésszel, elveszik erővel. Mi, a Demokratikus Koalícióban nem tűrjük, hogy a szabad sajtót fenyegessék. Orbán, személyi kultuszra épülő rendszerében ez lehet elfogadott, de Európában, ahová a magyarok tartozni akarnak, elfogadhatatlan.”

A DK jelezte: amellett, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megvédjék a még életben lévő és szabadon dolgozó szerkesztőségeket.

A fideszes képviselő, miniszteri biztos egyébként Pápai Gábor karikaturista alábbi rajza miatt vizionált a Népszava lehetséges bezárásáról.

Pápai Gábor karikatúrája Trianon100 kapcsán a Népszavában
Pápai Gábor karikatúrája Trianon100 kapcsán a Népszavában

Pápait és a Népszavát egyébként nem először éri támadás. Nemrég az Operatív Törzset kifigurázó rajza miatt már zaklatások is érték. Az ügyben akkor a Riporterek Határok Nélkül (RSF) is megszólalt: angol nyelvű közleményben álltak ki Pápai mellett és hívták fel a nemzetközi nyilvánosság figyelmét arra, hogy Magyarországon már a karikatúrakészítés szabadságát sem tartják tiszteletben. Egy kormánypárti politikus pedig perrel fenyegette meg Pápai Gábort.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: A Népszava egy korábbi lapszáma egy újságosnál. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!