fbpx
Népszava

A DK az Európai Bizottsághoz fordul a Népszava bezáratásával fenyegetőző Hoppál Péter miniszteri biztos miatt

Az ellenzéki párt azt írja, nem tűrik, hogy a kormányzó párt tagjai, illetve egy miniszteri biztos fenyegessék a még talpon lévő néhány szabad sajtóterméket.

Az Európai Bizottság segítségét kéri a Demokratikus Koalíció, miután kiderült, hogy Hoppál Péter miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő egy karikatúra kapcsán a Népszava lehetséges bezárásáról tett közzé internetes bejegyzést.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, európai parlamenti delegációvezetője a Media1-hez is eljuttatott keddi közleményében úgy fogalmaz, hogy a Fidesz nem nyugszik, míg fel nem számolja a még meglévő kritikus médiát, és ennek a folyamatnak a legújabb áldozataként a Népszava került célkeresztbe.

„Egyetlen bűnük egy trianoni karikatúra, ami miatt Hoppál Péter miniszteri biztos rögtön bezárással fenyegette meg a lapot. Jól ismert fideszes tempó ez. A Népszabadság bezárásánál láttuk, Orbánék erővel szétvernek mindent, ami nem simul bele a bólogatókkal teli NER-világukba. Orbán Viktor nem tűr semmilyen kritikát, és most már a bátornak hazudott képviselői is kitanulták, ami nem megy ésszel, elveszik erővel. Mi, a Demokratikus Koalícióban nem tűrjük, hogy a szabad sajtót fenyegessék. Orbán, személyi kultuszra épülő rendszerében ez lehet elfogadott, de Európában, ahová a magyarok tartozni akarnak, elfogadhatatlan.”

A DK jelezte: amellett, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megvédjék a még életben lévő és szabadon dolgozó szerkesztőségeket.

A fideszes képviselő, miniszteri biztos egyébként Pápai Gábor karikaturista alábbi rajza miatt vizionált a Népszava lehetséges bezárásáról.

Pápai Gábor karikatúrája Trianon100 kapcsán a Népszavában
Pápai Gábor karikatúrája Trianon100 kapcsán a Népszavában

Pápait és a Népszavát egyébként nem először éri támadás. Nemrég az Operatív Törzset kifigurázó rajza miatt már zaklatások is érték. Az ügyben akkor a Riporterek Határok Nélkül (RSF) is megszólalt: angol nyelvű közleményben álltak ki Pápai mellett és hívták fel a nemzetközi nyilvánosság figyelmét arra, hogy Magyarországon már a karikatúrakészítés szabadságát sem tartják tiszteletben. Egy kormánypárti politikus pedig perrel fenyegette meg Pápai Gábort.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: A Népszava egy korábbi lapszáma egy újságosnál. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások