Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője nyilatkozik a HírTV-ben

50-50 millió forint közpénz a PestiSrácok című kormánypárti revolvermédiumnak és Szakács Árpád nem frissülő weboldalának

A Nemzeti Kulturális Alap nem csak az egyik legtöbb sajtó- és személyiségi jogi pert elbukó, Huth Gergely főszerkesztette revolvermédiumnak fizet majd ki 50 millió forintot, de a Szakács Árpád nevével fémjelzett, régóta nem frissülő Történelemportál.hu működtetőjének is.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az Index beszámolója szerint még május 20-án jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) portálján két meghívásos pályázat az Összművészeti Kollégiumtól a trianoni évfordulóhoz és a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódva, ahol 50-50 millió forint vissza nem térítendő támogatásért lehetett pályázni.

Ezen a pályázaton az egyik győztes a manipulációktól sem visszariadó (lásd például ITT, ITT és ITT, no meg ITT), PestiSrácok elnevezésű kormánypárti revolvermédium lett, mely a tavalyi évben a Fővárosi Ítélőtábla statisztikája szerint egyik legtöbb sajtó-, illetve személyiségi jogi pert elbukó médium volt Magyarországon. (A PestiSrácokon van felülete annak a Varga-Bíró Tamásnak is, aki korábban a Kuruc.info nevű szélsőjobboldali oldalon a Holokamu szerzője volt.)

Szintén 50 millió forintot kap az Index szóhasználata szerint a magyar nemzet legnagyobb szabadkőművesösszeesküvés-hívője, a kormánypropaganda egyik fő korifeusa, a Mediaworks lapkiadó központi szerkesztőségének az idei év elején alkotói szabadságra távozó főszerkesztője, Szakács Árpád kft.-je is, mely évek óta nem frissülő történelmi portállal, a tortenelemportal.hu-val rendelkezik.

A pályázati kiírások szerint a kétszer 50 millió forintos közpénz átutalása nem minősül állami támogatásnak a jogszabályok szerint.

A PestiSrácok kiadója, a Gerilla Press Lapkiadó és Médiatanácsadó Kft. ezen a pályázaton indult el győztesen:

„Elsősorban olyan kultúrtörténeti, identitástörténeti, történelmi tematikájú, összművészeti produktumok, alkotások, hiánypótló művek létrehozása, illetve megvalósítása, valamint a teljes közvélemény felé történő közvetítése, amelyek a XX. század valósághű és alapos bemutatásával, hozzásegít a közelmúlt eseményeinek mélyreható feldolgozásához, egyúttal a jelen eseményeinek jobb megértéséhez.”

A Történelemportál.hu-t kiadó Kárpátia Stúdió Kft.  pályázatának célja eddig elhallgatott, a magyar identitással összefüggő anyagok publikálása. Egészen pontosan:

„Olyan kultúrtörténeti, identitástörténeti, történelmi, irodalmi, irodalomtörténeti kiadványok megjelentetése és a széles közönség számára nyomtatott és online formában elérhetővé tétele, amelyek a II. világháborút követő kommunista diktatúra cenzúrája miatt hosszú évtizedek óta nem elérhetőek, ezért nem tudják betölteni a történelmi korszakok alaposabb, több szempontú bemutatásának feladatát. A pályázat célja ezen felül olyan kortárs szerzők műveinek kiadása, és a széles közönség számára nyomtatott és online formában elérhetővé tétele, mely művek a Kárpát-medence, és a magyarság kultúrájával, nemzeti identitásával, küldetésével kapcsolatban elhallgatott, vagy még széleskörűen eléggé fel nem dolgozott korszakok bemutatását célozzák meg, különös tekintettel a 19. és 20. század históriájára. A pályázat kiírása a megjelölt tematikába tartozó művek megjelentetésére és a kötetek legfontosabb tartalmi elemeinek online való elérhetővé tételére vonatkozik.”

A Kárpátia Stúdió elektronikus elérhetősége a Céginfo adatai szerint egyébként a [email protected], a cégjegyzésre maga Szakács Árpád jogosult. A cég által kiadott portál, a Történelemportál.hu főodalán két évvel ezelőtti a legutóbbi hír, Facebook-oldalukon pedig többnyire a kormánypárti Magyar Nemzet cikkeit osztják meg.

Az Index felidézte: Szakács korábban cikksorozatot indított a kormánypárti Magyar Időkben a szerinte „nem eléggé jobboldali”, vagy jobboldaliságuk ellenére a liberálisokkal együttműködő intézményvezetőkről. Sajtóhírek szerint e cikksorozat hatására azután elbocsátották Orbánék az amúgy jobboldaliként elkönyvelt Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről. A portál felidézte azt is, hogy Szakács a nemrég arról tartott nyilvános előadást, kik a magyar kultúra ellenségei, amelyet egy zsidó viccel nyitott, beszélt benne a melegpropaganda terjesztéséről a kulturális intézményekben, a szabadkőművesek összeesküvéseiről, és a színházak cenzúrázására biztatta a polgármestereket.

A PestiSrácok jelenleg is állami hirdetésekkel van kitömve, de kapott már Huth Gergely, a lap főszerkesztője az Index szerint 75 millió forint közpénzt kocsmanyitásra és dokumentumfilmre is.

A pályázatokon elnyert támogatást mindkét esetben 2021. december 31-ig kell felhasználniuk.

Borító: Huth Gergely, a közpénz-finanszírozott  kormánypárti lejárató oldal, a PestiSrácok főszerkesztője a HírTv-ben

Szóljon hozzá!