fbpx
Huth Gergely, a Pestisrácok főszerkesztője nyilatkozik a HírTV-ben

50-50 millió forint közpénz a PestiSrácok című kormánypárti revolvermédiumnak és Szakács Árpád nem frissülő weboldalának

A Nemzeti Kulturális Alap nem csak az egyik legtöbb sajtó- és személyiségi jogi pert elbukó, Huth Gergely főszerkesztette revolvermédiumnak fizet majd ki 50 millió forintot, de a Szakács Árpád nevével fémjelzett, régóta nem frissülő Történelemportál.hu működtetőjének is.

Az Index beszámolója szerint még május 20-án jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) portálján két meghívásos pályázat az Összművészeti Kollégiumtól a trianoni évfordulóhoz és a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódva, ahol 50-50 millió forint vissza nem térítendő támogatásért lehetett pályázni.

Ezen a pályázaton az egyik győztes a manipulációktól sem visszariadó (lásd például ITT, ITT és ITT, no meg ITT), PestiSrácok elnevezésű kormánypárti revolvermédium lett, mely a tavalyi évben a Fővárosi Ítélőtábla statisztikája szerint egyik legtöbb sajtó-, illetve személyiségi jogi pert elbukó médium volt Magyarországon. (A PestiSrácokon van felülete annak a Varga-Bíró Tamásnak is, aki korábban a Kuruc.info nevű szélsőjobboldali oldalon a Holokamu szerzője volt.)

Szintén 50 millió forintot kap az Index szóhasználata szerint a magyar nemzet legnagyobb szabadkőművesösszeesküvés-hívője, a kormánypropaganda egyik fő korifeusa, a Mediaworks lapkiadó központi szerkesztőségének az idei év elején alkotói szabadságra távozó főszerkesztője, Szakács Árpád kft.-je is, mely évek óta nem frissülő történelmi portállal, a tortenelemportal.hu-val rendelkezik.

A pályázati kiírások szerint a kétszer 50 millió forintos közpénz átutalása nem minősül állami támogatásnak a jogszabályok szerint.

A PestiSrácok kiadója, a Gerilla Press Lapkiadó és Médiatanácsadó Kft. ezen a pályázaton indult el győztesen:

„Elsősorban olyan kultúrtörténeti, identitástörténeti, történelmi tematikájú, összművészeti produktumok, alkotások, hiánypótló művek létrehozása, illetve megvalósítása, valamint a teljes közvélemény felé történő közvetítése, amelyek a XX. század valósághű és alapos bemutatásával, hozzásegít a közelmúlt eseményeinek mélyreható feldolgozásához, egyúttal a jelen eseményeinek jobb megértéséhez.”

A Történelemportál.hu-t kiadó Kárpátia Stúdió Kft.  pályázatának célja eddig elhallgatott, a magyar identitással összefüggő anyagok publikálása. Egészen pontosan:

„Olyan kultúrtörténeti, identitástörténeti, történelmi, irodalmi, irodalomtörténeti kiadványok megjelentetése és a széles közönség számára nyomtatott és online formában elérhetővé tétele, amelyek a II. világháborút követő kommunista diktatúra cenzúrája miatt hosszú évtizedek óta nem elérhetőek, ezért nem tudják betölteni a történelmi korszakok alaposabb, több szempontú bemutatásának feladatát. A pályázat célja ezen felül olyan kortárs szerzők műveinek kiadása, és a széles közönség számára nyomtatott és online formában elérhetővé tétele, mely művek a Kárpát-medence, és a magyarság kultúrájával, nemzeti identitásával, küldetésével kapcsolatban elhallgatott, vagy még széleskörűen eléggé fel nem dolgozott korszakok bemutatását célozzák meg, különös tekintettel a 19. és 20. század históriájára. A pályázat kiírása a megjelölt tematikába tartozó művek megjelentetésére és a kötetek legfontosabb tartalmi elemeinek online való elérhetővé tételére vonatkozik.”

A Kárpátia Stúdió elektronikus elérhetősége a Céginfo adatai szerint egyébként a [email protected], a cégjegyzésre maga Szakács Árpád jogosult. A cég által kiadott portál, a Történelemportál.hu főodalán két évvel ezelőtti a legutóbbi hír, Facebook-oldalukon pedig többnyire a kormánypárti Magyar Nemzet cikkeit osztják meg.

Az Index felidézte: Szakács korábban cikksorozatot indított a kormánypárti Magyar Időkben a szerinte „nem eléggé jobboldali”, vagy jobboldaliságuk ellenére a liberálisokkal együttműködő intézményvezetőkről. Sajtóhírek szerint e cikksorozat hatására azután elbocsátották Orbánék az amúgy jobboldaliként elkönyvelt Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről. A portál felidézte azt is, hogy Szakács a nemrég arról tartott nyilvános előadást, kik a magyar kultúra ellenségei, amelyet egy zsidó viccel nyitott, beszélt benne a melegpropaganda terjesztéséről a kulturális intézményekben, a szabadkőművesek összeesküvéseiről, és a színházak cenzúrázására biztatta a polgármestereket.

A PestiSrácok jelenleg is állami hirdetésekkel van kitömve, de kapott már Huth Gergely, a lap főszerkesztője az Index szerint 75 millió forint közpénzt kocsmanyitásra és dokumentumfilmre is.

A pályázatokon elnyert támogatást mindkét esetben 2021. december 31-ig kell felhasználniuk.

Borító: Huth Gergely, a közpénz-finanszírozott  kormánypárti lejárató oldal, a PestiSrácok főszerkesztője a HírTv-ben
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások