fbpx
Figyelő

Egy kutató megrágalmazása miatt jogerősen is a Figyelő ellen ítélt a bíróság, de potom összegre vitték le a kártérítési összeget

Az akadémiai feketelistát publikáló, illetve Bene Márton kutatóról jó hírnevet sértő valótlanságokat közlő Figyelővel kapcsolatban született jogerős ítéletben foglalt 200 ezer forintnyi kártérítési összeg a Magyar Helsinki Bizottság szerint aligha lesz elriasztó hatással, hogy még egyszer ilyesmiket ne közöljön a közpénz-finanszírozott kormánysajtó. Ráadásul még a megvádolt kutatónak kell befizetnie 56 ezer forint illetéket.

Jogerős ítéletben marasztalta el a Figyelőt a Fővárosi Ítélőtábla, mely kimondta, hogy a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) / Mediaworks tartozó kormánypárti hetilap valótlanságokat állított Bene Márton kutatóról, és ezzel nem vagyoni kárt okozott a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének. A jogerős döntés azonban mindössze 200 ezer forintra, a korábban első fokon megítélt kártérítés összegére negyedére szállította le az összeget, ami a Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint a hazugságok miatt rendszeresen pert vesztő, közpénzzel kitömött orgánumokra aligha hat visszatartó erővel.

Ráadásul a bíróság ítélete kötelezte a kutatót összesen 56 ezer forint illeték megfizetésére, ami azt jelenti, hogy ha ügyvédi díjat is kellett volna fizetnie a jogi képviseletért (és nem segíti térítésmentesen a civil jogvédő szervezet),

akkor még neki kellett volna a végén fizetnie két év után azért, mert hazudtak róla és ezért perelt.

Az ügy előzménye, hogy a Figyelő 2018 nyarán közzétett egy akadémiai feketelistát „Bevándorlás, homoszexuálisok jogai és gendertudomány – ezek foglalkoztatják leginkább az MTA munkatársait” címmel, amelyben Bene Márton kutatóról valótlan és a jóhírnevet sértő állításokat közölt.

Ezekkel a manipulatív közlésekkel próbálta lejáratni a kutatót a Figyelő

A Figyelőnek nem kutatási iránya vagy „liberális elfogultsága” miatt volt vele gondja, hanem azért került fel az éppen akkor aktuális feketelistára, mert az újság szerint tudományos eredményeiről keveset publikál. A hetilapcikk tényként rögzítette, hogy a politikatudós legutóbbi tanulmánya 2016-ból származott, úgy állítva be a kutatót, mint aki adófizetői pénzből élve közel két éve semmit sem csinált.

Magyar Krónika (balra) egy újságosnál. Fotó: Ladányi András, Media1
Figyelő egy újságosnál korábban. Fotó: Ladányi András, Media1 (archív)

Ehhez képest 2017-ben 8, 2018 júniusig pedig 4 publikációja is szerepelt a nyilvános akadémiai publikációs adatbázisban (MTMT), amelyet állítólag a Figyelő újságírója áttanulmányozott. Ráadásul az összesen 12 tanulmányból 6 nemzetközi folyóiratban jelent meg, egyik korábbi írásáért 2017-ben elnyerte az MTA TK legjobb publikációjáért járó díjat. Az MTA TK Politikatudományi Intézet egyenesen úgy fogalmazott vele kapcsolatban, hogy a Figyelő által kipécézett kutatók között van az intézet nemzetközi publikációkban legsikeresebb kutatója is.

A tudós Facebookon jelezte a valótlanságra alapított manipulációt, és másnap aztán a rá vonatkozó rész eltűnt a lap portáljáról. De akkor már több honlap átvette a hamis, rágalmazó, őt kutatói méltóságában sértő „értesülést”. Bene Márton ezek miatt a Magyar Helsinki Bizottság közreműködését kérve azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg, a Figyelő valótlan állításával megsértette a jóhírnévhez fűződő jogát, és kötelezze a Figyelő kiadóját 800.000 forintos sérelemdíj megfizetésére és a portál címoldalán történő elégtételadásra.

Az elsőfokú bíróság még elfogadta a tudós által kért sérelemdíj mértékét

Tavaly elsőfokon a tudós keresetének teljesen helyt adott a Fővárosi Törvényszék. A minap kézbesített jogerős ítélet azonban ezt részben megváltoztatta, és ekkor szállította la és a sérelemdíjat 800 ezerről a negyedére, 200 ezer forintra. Ekkor kötelezték továbbá a kutatót összesen 56 ezer forint illeték megfizetésére.

A Magyar Helsinki Bizottság ennek kapcsán úgy véli:

„annak természetesen örülni lehet, hogy a hazugságot jogsértőnek ítélte meg a bíróság, és nyilvános elégtételre és sérelemdíj megfizetésére is kötelezte a Figyelő kiadóját. De a pohár mégis félig üres. Ugyanis a kétszázezer forintos sérelemdíj álláspontunk szerint nem alkalmas sem arra, hogy kompenzálja a jóhírnév megsértését, sem arra, hogy visszatartsa hasonló jogsértéstől a sajtóorgánumot.”

Azt a jogerős ítélet is kimondta, hogy az elsőfokú bíróság a jogsértés súlyát okszerűen mérlegelte, az a perbeli esetben jelentős volt, a jogsértés nagy nyilvánosság előtt valósult meg, a valótlan és sértő tartalmú tényállításokat elsőként a Figyelő jelentette meg, és hogy ezek miatt Bene Márton szakmai környezetében, az ismerősei, a diákok körében negatív színben tűnhet fel, magyarázkodásra kényszerülhet, ami nem vagyoni károsodást okozott neki.

Ugyanakkor a sértő állítás 12 órán belüli eltávolítása mellett azt értékelte a bíróság a jogsértés súlyát – és ezért a sérelemdíjat a negyedére – csökkentő körülménynek, hogy megjelentek a cikkben foglaltakat cáfoló írások is, és az MTA PTI tiltakozó nyilatkozatot is kiadott a kutató védelmében. A bíróság tehát a jogsértő hetilap érdekében, az általa fizetendő kártérítést csökkentő tényezőként vette figyelembe azoknak a reakcióját, akik a nyilvánvaló hazugságon felháborodva a védelmükbe vették Bene Mártont, és megírták a valóságot. A Magyar Helsinki Bizottság szerint ez teljességgel érthetetlen, mert ez olyan, mintha a súlyos testi sértést elkövető elítélt esetén enyhítő körülményként értékelnénk, hogy a megvert áldozatot egy orvos meggyógyította, vagy éppen a barátja megvigasztalta a kórházban.

„A Magyar Helsinki Bizottság meggyőződése, hogy a 2020-as értékviszonyok mellett ilyen mértékű sérelemdíjakkal semmilyen visszatartó erőt nem lehet gyakorolni az egyébként közpénzből kitömött és a hazugságok miatt rendszeresen pert vesztő orgánumokra, akkor különösen nem, ha egy ilyen per is közel két évig tart”.

További hírek olvashatók a Media1-en!

Borító: Figyelő-címlapok
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások