Karanténjában számítógépező ember koronavírus idején

Ipsos: A koronavírus hatására megváltozott a magyarok viszonya a reklámokhoz

A koronavírus, illetve a kijárási korlátozások hatására az Ipsos kutatócég az Atmedia megbízásából elkészített friss kutatása alapján elkezdett átértékelődni az emberek viszonya a reklámokhoz az elmúlt hetekben. A reklámokat például manapság sokan az élet folytathatóságával kapcsolják össze.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Jelentősen megváltozott a lakosság mai, speciális élethelyzetében a reklám szerepe a korábbiakhoz képest, és ma már olyan fogyasztói intuíciók is kapcsolódnak hozzá, mint például az élet folytathatósága, a csökkenthető kiszolgáltatottság vagy az összefogás és a biztonság – olvasható az Atmedia tévés, rádiós és online hirdetési ház és az Ipsos kutatócég kvalitatív, a reklámfogyasztásról szóló, április 14. és 17. között elvégzett kutatásának összefoglalójában.

A kutatást több napon át tartó csoportos interjúk formájában, online végezték, mivel a személyes találkozást a koronavírus miatt ki kellett zárni. A más témákat is érintő kvalitatív kutatás során rákérdeztek a reklámok fogadtatására.

A kijárási korlátozás hatására ilyen gondolatok jelentek meg a választók fejében a reklámok kapcsán:

 • „A reklámok, hirdetések egyfajta iránytűk a világban. A termékek, szolgáltatások útvesztőjében való eligazodásban segítenek. Most még fontosabbá váltak a reklámok, mert kevesebbet vagyunk, és kevesebbet nézelődünk a boltokban.”
 • „A reklámok és hirdetések arról biztosítanak, hogy nincs még vége a világnak, az életről, az élet folytathatóságáról nyugtatnak meg.”
 • „A reklámokban megjelenik az egész életünk, néha kifordítva, néha eltúlozva, néha viccesen, néha megindítóan, de a reklámok rólunk és a mi korunkról szólnak. Az a termék, szolgáltatás, márka, aki most ebben nincs jelen, az nem létezik.”
 • „Most még inkább fontosnak tartom az összefogást, a mások segítését, felértékelődött bennem a szolidaritás fontossága. A reklámokból, hirdetésekből szerzett információkat tovább tudom adni másoknak, s így tudom őket ebben a nehéz helyzetben hasznos tudással támogatni.”
 • „A reklámból szerzett tudás segítségével leküzdhetővé válik, csökkenthető a kiszolgáltatottságom.”
 • „A jelenlegi időszakban más termékek és szolgáltatások váltak relevánssá a számomra, nem tudok velük kapcsolatban rutinból, megszokásból döntést hozni. A reklámok és hirdetések hatékonyan segítenek ebben.”

A kutatás során lementek a különböző médiatípusok szintjére is.

Következik néhány gondolat jelent meg az online hirdetésekkel kapcsolatban:

 • „A reklámok a jelenben, a világban való eligazodásomat segítik, és egyúttal az innen szerzett információk erősebbé tesznek egy nehéz helyzetben.”
 • „Az online reklámok, hirdetések továbbra is könnyen, egyszerűen megoszthatók bárkivel, a legegyszerűbb módon tudok segíteni másoknak az innen szerzett információkkal.”
 • „Aki lemarad valamilyen információról, az veszít. Veszíthet anyagi értelemben, veszíthet a státuszából, és vesztesnek senki sem szereti érezni magát. Az online hirdetések, reklámok segítségével továbbra sem maradok le a jó lehetőségekről, újdonságokról, hasznos termékekről és szolgáltatásokról.”
 • „Az elmúlt időszakban több dolgot meg is vásároltam, fizettem elő online az internetes reklámok és hirdetések hatására. Ezek maradéktalanul személyre szabottak, relevánsak és aktuálisak voltak.”

A tévéreklámokról ilyen vélekedések hangzottak el:

 • „A tévéreklámok egyfajta kisfilmként funkcionálnak most a számomra, szórakoztatnak, meghatnak, elgondolkodtatnak.”
 • „A tévéreklámok a megszokottság, ismerősség érzetét nyújtják. Olyanok, mint a gyermek napirendje, amitől biztonságban érzi magát.”
 • „Azokat a márkákat, termékeket, szolgáltatásokat, amelyeknek a reklámjai valahogy reflektálnak a járványhelyzetre, azokra felfigyelek, és egyúttal közelebb is érzem magamhoz, mert velem vannak, velem maradnak ebben a nehéz helyzetben.

A rádióreklámokról ilyen gondolatokat fogalmaztak meg a kutatás résztvevői:

 • „Mivel a rádióreklámokat csak hallom, ezek jobban hatnak az érzelmeimre, s az üzenetek is jobban eljutnak hozzám. A rádióreklámok megnyugtatnak.”
 • „Fejben gyorsan összekötöm a TV-ben vagy online látott reklám tartalmával, szereplőivel és a termék külsejével.”
 • „Szeretem a rádióreklámokat, hiszen informatívak, aktualitásokról szólnak, és nem túl hosszúak, lehet őket követni és megjegyezhetőek.”
 • „Rádióban hallott reklámok a szórakozás, kikapcsolódás terén adnak nekem segítséget és ötletet.”

A kutatásban huszonnyolc, 18 és 59 év közötti résztvevőket kérdeztek.

Szünetelteti reklámtevékenységét a Coca-Cola – a Vöröskeresztnek adták át a felületeket

Felfüggesztette áprilistól hirdetési tevékenységét a Coca-Cola. A cég bejelentése értelmében a koronavírus miatt a rendelkezésre álló erőforrásait a közösség biztonságának és egészségének elősegítésére fordítja. A megszokott üdítőreklámok helyett emiatt a Coca-Cola Magyarország reklámfelületein és a közösségi médiában a Magyar Vöröskereszt legfontosabb üzenetei láthatók.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Borító: Karanténjában számítógépező ember koronavírus idején. fotó: Glix
Szóljon hozzá!