A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

Nem indít eljárást a HírTV ellen a Médiatanács a Párbeszéd által kifogásolt kitörés napi riport miatt

A grémium szerint nem sértett jogszabályt a kormányközeli hírcsatorna, amikor „Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket” címmel sugározta a Párbeszéd szerint nácimosdató egyik hírösszeállítását. A grémium egyúttal meghosszabbította az egyik Rádió 1-es és Best FM-es partnerrádió médiaszolgáltatási jogosultságát, valamint folytatta több rádiós pályázat lebonyolítását.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósága Médiatanácsa e heti ülésén tárgyalta meg a Párbeszéd társelnökének és frakcióvezetőjének, Szabó Tímea országgyűlési képviselőnek a beadványát, melyben a Hír TV azon februári Híradójának tartalmát kifogásolta, amelynek sugárzása alatt a tévéképernyőn az Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket” felirat volt olvasható, és ami miatt Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke bojkottálja a csatornát.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa a beadványában úgy vélekedett, hogy a HírTV műsora emberi méltóságot sértett, nem felelt meg a szabályok alapján a tájékoztatási kötelezettségnek, valamint a kiegyensúlyozott tájékoztatás és az alkotmányos rend alapelvi követelményének. Szabó Tímea Orbán Viktor miniszterelnöknek is levelet írt februárban a szerinte „egyoldalú, a náci terror áldozatait sértő riport miatt”.

A politikus azt kérdezte a kormányfőnek küldött levelében: „a február 8-i, a kitörés napjára szervezett neonáci megemlékezés kapcsán miként fordulhatott elő: az állami hirdetésekkel teletömött, nyílt kormánypropagandát sugárzó Hír TV végtelenül egyoldalúan, az uszító szólamokat felerősítve számolt be az eseményekről, s már-már negatív színben tüntette fel az antifasisztákat”.

Médiatanács: rendben volt a riport, nem sértett emberi méltóságot

Bár a Párbeszéd szerint a Hír TV beszámolója sértette a náci terror áldozatainak emlékét, valamint a médiatörvényt is, a kizárólag Fidesz-támogatta tagokkal feltöltött Médiatanács most arra hivatkozva utasította el az eljárás megindítását a kormánypárti tévécsatorna ellen, hogy

„az emberi méltóság és az alkotmányos rend megsértésére utaló vélemény nem volt azonosítható a műsorszámban. A tájékoztatási kötelezettség felügyeletére a rendelkezés deklaratív, alapelvi jellegére tekintettel a médiaigazgatási szabályok nem írnak elő hatáskört a Médiatanácsnak”

A Médiatanács kiegyensúlyozottsági panaszként sem tudta kezelni a bejelentést, mivel a Médiatanács szerint

„annak előfeltétele, hogy a kérelmező először a médiaszolgáltatóhoz forduljon kifogásával, ilyen előzetes igénybejelentést azonban a bejelentő nem tett.”

Hosszabbítást kapott a Rádió 1 Debrecen és a Best FM Eger

A Médiatanács e heti ülésén a médiaszolgáltatók kérelmére további öt évvel – 2025. július 31-ig – megújította a Debrecen 95,0 MHz és az Eger 100,7 MHz helyi rádiós frekvenciákon a Médiacentrum Debrecen Kft. és az FM7 Eger Kft. médiaszolgáltatási jogosultságait, így azokon továbbra is az FM 95 – Rádió 1 Debrecen és a 100,7 – BEST FM szólhatnak majd kereskedelmi jelleggel.

Rákóczi Feri, Sebestyén Balázs, és Vadon Jani, a Rádió 1 műsorvezetői
Rákóczi Feri, Sebestyén Balázs, és Vadon Jani, a Rádió 1 műsorvezetői. Ezután is szólhatnak Debrecenben

Folytatódó rádiós pályázatok: a Karc FM-et vették nyilvántartásba Sopronban és Debrecenben

A Törökszentmiklós 96,4 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázat nyertese a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány, amely vételkörzet-bővítéssel a Tokajjal hálózatba kapcsolódó Szent István Rádió Kisújszállás adását sugározza majd.

A grémium elvégezte az alaki vizsgálatokat a helyi Sopron 98,4 MHz és a körzeti Debrecen 106,0 MHz frekvenciák közösségi pályázati eljárásaiban. Mindkét eljárásban az egyedüli pályázó Karc FM Média Kft.-t vette nyilvántartásba a testület.

A Médiatanács véglegesítette a Székesfehérvár 99,2 MHz és a Cece 91,6 MHz helyi, valamint a Miskolc 90,4 MHz körzeti frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű használatra.

115,4 millió forintos támogatás közösségi és kisközösségi médiaszolgáltatóknak

A Médiatanács a közösségi médiaszolgáltatók működési és üzemeltetési költségeit támogató pályázat második fordulójában összesen 115,4 millió forintot ítélt meg tizenkilenc pályázónak.

Nyolc televízió vissza nem térítendő forráshoz jut: a csabacsűdi Körös Televízió, a Karcag Televízió, a ládbesenyői Irány TV, a Füzesabonyi Városi Televízió, a csomai Rábaközi Televízió, a sárvári Trió-TV-Dunántúl, az RTV Szekszárd és a budapesti City TV.

A rádiók közül sikeresen pályázott tizenegy szolgáltató: a Berettyó Rádió, a szombathelyi CREDO Rádió, a székesfehérvári Táska Rádió és az Alpha Rádió, a miskolci Csillagpont Rádió, a Halas Rádió, a Rádió Szarvas, a sátoraljaújhelyi, a nyíregyházai és a debreceni Európa Rádió, valamint a fővárosban a 90.9 Jazzy Rádió, a Trend FM és a Magyar Katolikus Rádió a 102,6 MHz-es és a 96,1 MHz-es jogosultságaival.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: A HírTV székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti