Szabad Európa Rádió 1956-ban

A koronavírus-járvány alatt hallhatjuk először újra a Magyarországra visszatérő Szabad Európa Rádió műsorait

A RadioFreeEurope Radio Liberty igazgatója a német közszolgálati médiának nyilatkozva azt mondta, a járvány ellenére 2020 közepén meg akarják kezdeni a munkát Magyarországon, mintegy 10 újságíróval. Rádiós frekvencia hiányában a munkatársak az interneten igyekeznek eljuttatni majd a műsoraikat a közönséghez.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A huppa.hu szemlézte elsőként Jamie Fly, a RadioFreeEurope Radio Liberty nemzetközi igazgatója a német Deutsche Wellének adott friss nyilatkozatát, amelyben a Szabad Európa Rádió vezetője arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány ellenére 2020 közepén, vagyis idén nyáron meg akarják kezdeni a magyarországi munkát mintegy 10 újságíróval, akik majd a rádió saját portáljára és a közösségi médiába teszik ki munkájuk eredményét.

„Az erősen polarizált magyar sajtóban a semleges pont szeretnénk lenni, ahol pártállástól függetlenül mindenki megtalálja az információt” – jelentette ki a Szabad Európa igazgatója.

Már januárban megkezdte a Szabad Európa Rádió a toborzást

Idén januárban a Media1 számolt be arról elsőként, hogy RadioFreeEurope Radio Liberty egy álláshirdetés közzétételével megkezdte a magyarországi visszatérésének előkészítését, és már keresik a rádió magyarországi leendő igazgatóját. (Az álláspályázatokat február 2-ig várták, a pályázati feltételekről ITT olvashatnak bővebben.)

Arról pedig már tavaly óta többször hallani lehetett, hogy a Szabad Európa Rádió a magyarországi visszatérését tervezi. Jamie Fly tavaly szeptemberben találkozót is folytatott  Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral, majd reményét fejezte ki, hogy a kormány prominensei is nyilatkozni fognak a rádió munkatársainak az indulást követően.

Arról azonban mostanáig nem lehetett tudni hivatalosat, hogy a koronavírus-járvány nem tántorítja-e el a Szabad Európa Rádiót a magyarországi visszatéréstől. A most megjelent Deutsche Welle interjú alapján azonban úgy tűnik: nem.

Ott szól a Szabad Európa Rádió, ahol veszélybe került a sajtószabadság

A rendszerváltásban nagy szerepet játszó Szabad Európa Rádió manapság 20 országban, 25 nyelven közvetít. Jellemzően olyan helyeken, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül. A SZER-t 2018-ban heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalukat 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti.

A rádió magyar adását 1950-től 1993. október 31-ig sugározták, akkor azért kapcsolták le, mert a rendszerváltás és a kiteljesedő sajtószabadság miatt értelmét vesztette. Most a magyarországi sajtószabadság körüli súlyos problémák miatt indítják be újra a SZER-t, mely az interneten kínálja majd tartalmait.

Magyarországon a rádiós frekvenciák túlnyomó többségét mostanra szinte teljesen megszállta a Fidesz, illetve a kormánypárthoz közeli körök. Ráadásul a megyei napilapok is egy kormányközeli holding, a KESMA ellenőrzése alá kerültek.

A Szabad Európa Rádió magyar adása
Archív fénykép az egykori stúdióról és a magyar adásról. Forrás: szer.oszk.hu

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű nemzetközi szervezet tavaly áprilisi adatközlése szerint Magyarország 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte, azaz a 2. Orbán-kormány megalakulása óta a nemzetközi sajtószabadság-indexben. Magyarország a problémás országok közé tartozik, a lista 87. helyén szerepelt..

sajtószabadság index, térkép, RSF, Riporterek Határok Nélkül
A Riporterek Határok Nélkül sajtószabadságot színekkel ábrázoló térképének egy részlete Európával. A térképen fehérrel jelölik az ideális helyzetű országokat, citromsárgával a kielégítő helyzetű országokat, a magyarországihoz hasonló narancs színnel a problémás országokat. A piros még rosszabb, a fekete pedig azon országokat mutatja, ahol még súlyosabb a helyzet, például folyamatosan életveszélyben vannak az újságírók, bebörtönzések is vannak.

A felhatalmazási törvény miatt még kockázatosabb lett az újságírói pálya Magyarországon

A napokban elfogadott felhatalmazási törvény (vagy ahogy kormányzati körökben emlegetik: koronavírus-törvény) olyan szuperhatalmi jogosultságokkal ruházta fel Orbán Viktor miniszterelnököt, ami az Európai Bizottság, számos európai ország, valamint az Egyesült Államok hivatalos aggodalmát is kiváltotta.

A miniszterelnök számára a járvány miatti veszélyhelyzetre hivatkozva rendeleti kormányzást és akár hatályos törvények felülírását, sőt akár a választások elhalasztását is lehetővé tevő többletjogosultságok lejártát nem időbeli hatályhoz vagy objektív okokhoz kötötte a törvény, hanem ahhoz, hogy a parlamenti többség (vagyis az egyébként Orbán Viktor vezette, a parlamentben jelenleg kétharmados többséggel rendelkező Fidesz) mikor határoz így. Hargitai Miklós, A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke a törvény elfogadását követően arról beszélt a Media1-nek, mostantól kockázatosabb lett Magyarországon újságíróként dolgozni, a törvény ugyanis új szakasszal egészítette ki a Büntetőtörvénykönyvet.

Adott körülmények között korlátozott, csekély hatás

Továbbra is adott egyébként a kérdés, hogy ha a Szabad Európa Rádió csak digitálisan (vagyis az interneten) lesz elérhető, akkor hírei, információi eljutnak-e azokhoz a rétegekhez is, akik nem rendelkeznek internetes ellátottsággal. Épp ezt a kérdést feszegette a Deutsche Wellének nyilatkozva Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója s, aki úgy üvélekedett, az adott körülmények között a Szabad Európa Rádió visszatérése csak csekély hatással lesz. Szerinte üdvözlendő ugyan a pluralista médiához nyújtott segítség – mondta Krekó –, de azt is hozzátette: nem hiszi, hogy egy további online platform komoly kihívást jelenthetne a kormánymédia túlsúlyával szemben.

A Szabad Európa Rádió magyarországi visszatéréséről szóló korábbi írásaink ide kattintva érhetők el.

Borító: A Szabad Európa Rádió adása az 1950-es években

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti