fbpx
Szabad Európa Rádió 1956-ban

A koronavírus-járvány alatt hallhatjuk először újra a Magyarországra visszatérő Szabad Európa Rádió műsorait

A RadioFreeEurope Radio Liberty igazgatója a német közszolgálati médiának nyilatkozva azt mondta, a járvány ellenére 2020 közepén meg akarják kezdeni a munkát Magyarországon, mintegy 10 újságíróval. Rádiós frekvencia hiányában a munkatársak az interneten igyekeznek eljuttatni majd a műsoraikat a közönséghez.

A huppa.hu szemlézte elsőként Jamie Fly, a RadioFreeEurope Radio Liberty nemzetközi igazgatója a német Deutsche Wellének adott friss nyilatkozatát, amelyben a Szabad Európa Rádió vezetője arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány ellenére 2020 közepén, vagyis idén nyáron meg akarják kezdeni a magyarországi munkát mintegy 10 újságíróval, akik majd a rádió saját portáljára és a közösségi médiába teszik ki munkájuk eredményét.

„Az erősen polarizált magyar sajtóban a semleges pont szeretnénk lenni, ahol pártállástól függetlenül mindenki megtalálja az információt” – jelentette ki a Szabad Európa igazgatója.

Már januárban megkezdte a Szabad Európa Rádió a toborzást

Idén januárban a Media1 számolt be arról elsőként, hogy RadioFreeEurope Radio Liberty egy álláshirdetés közzétételével megkezdte a magyarországi visszatérésének előkészítését, és már keresik a rádió magyarországi leendő igazgatóját. (Az álláspályázatokat február 2-ig várták, a pályázati feltételekről ITT olvashatnak bővebben.)

Arról pedig már tavaly óta többször hallani lehetett, hogy a Szabad Európa Rádió a magyarországi visszatérését tervezi. Jamie Fly tavaly szeptemberben találkozót is folytatott  Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral, majd reményét fejezte ki, hogy a kormány prominensei is nyilatkozni fognak a rádió munkatársainak az indulást követően.

Arról azonban mostanáig nem lehetett tudni hivatalosat, hogy a koronavírus-járvány nem tántorítja-e el a Szabad Európa Rádiót a magyarországi visszatéréstől. A most megjelent Deutsche Welle interjú alapján azonban úgy tűnik: nem.

Ott szól a Szabad Európa Rádió, ahol veszélybe került a sajtószabadság

A rendszerváltásban nagy szerepet játszó Szabad Európa Rádió manapság 20 országban, 25 nyelven közvetít. Jellemzően olyan helyeken, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül. A SZER-t 2018-ban heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalukat 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti.

A rádió magyar adását 1950-től 1993. október 31-ig sugározták, akkor azért kapcsolták le, mert a rendszerváltás és a kiteljesedő sajtószabadság miatt értelmét vesztette. Most a magyarországi sajtószabadság körüli súlyos problémák miatt indítják be újra a SZER-t, mely az interneten kínálja majd tartalmait.

Magyarországon a rádiós frekvenciák túlnyomó többségét mostanra szinte teljesen megszállta a Fidesz, illetve a kormánypárthoz közeli körök. Ráadásul a megyei napilapok is egy kormányközeli holding, a KESMA ellenőrzése alá kerültek.

A Szabad Európa Rádió magyar adása
Archív fénykép az egykori stúdióról és a magyar adásról. Forrás: szer.oszk.hu

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű nemzetközi szervezet tavaly áprilisi adatközlése szerint Magyarország 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte, azaz a 2. Orbán-kormány megalakulása óta a nemzetközi sajtószabadság-indexben. Magyarország a problémás országok közé tartozik, a lista 87. helyén szerepelt..

sajtószabadság index, térkép, RSF, Riporterek Határok Nélkül
A Riporterek Határok Nélkül sajtószabadságot színekkel ábrázoló térképének egy részlete Európával. A térképen fehérrel jelölik az ideális helyzetű országokat, citromsárgával a kielégítő helyzetű országokat, a magyarországihoz hasonló narancs színnel a problémás országokat. A piros még rosszabb, a fekete pedig azon országokat mutatja, ahol még súlyosabb a helyzet, például folyamatosan életveszélyben vannak az újságírók, bebörtönzések is vannak.

A felhatalmazási törvény miatt még kockázatosabb lett az újságírói pálya Magyarországon

A napokban elfogadott felhatalmazási törvény (vagy ahogy kormányzati körökben emlegetik: koronavírus-törvény) olyan szuperhatalmi jogosultságokkal ruházta fel Orbán Viktor miniszterelnököt, ami az Európai Bizottság, számos európai ország, valamint az Egyesült Államok hivatalos aggodalmát is kiváltotta.

A miniszterelnök számára a járvány miatti veszélyhelyzetre hivatkozva rendeleti kormányzást és akár hatályos törvények felülírását, sőt akár a választások elhalasztását is lehetővé tevő többletjogosultságok lejártát nem időbeli hatályhoz vagy objektív okokhoz kötötte a törvény, hanem ahhoz, hogy a parlamenti többség (vagyis az egyébként Orbán Viktor vezette, a parlamentben jelenleg kétharmados többséggel rendelkező Fidesz) mikor határoz így. Hargitai Miklós, A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke a törvény elfogadását követően arról beszélt a Media1-nek, mostantól kockázatosabb lett Magyarországon újságíróként dolgozni, a törvény ugyanis új szakasszal egészítette ki a Büntetőtörvénykönyvet.

Adott körülmények között korlátozott, csekély hatás

Továbbra is adott egyébként a kérdés, hogy ha a Szabad Európa Rádió csak digitálisan (vagyis az interneten) lesz elérhető, akkor hírei, információi eljutnak-e azokhoz a rétegekhez is, akik nem rendelkeznek internetes ellátottsággal. Épp ezt a kérdést feszegette a Deutsche Wellének nyilatkozva Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója s, aki úgy üvélekedett, az adott körülmények között a Szabad Európa Rádió visszatérése csak csekély hatással lesz. Szerinte üdvözlendő ugyan a pluralista médiához nyújtott segítség – mondta Krekó –, de azt is hozzátette: nem hiszi, hogy egy további online platform komoly kihívást jelenthetne a kormánymédia túlsúlyával szemben.

A Szabad Európa Rádió magyarországi visszatéréséről szóló korábbi írásaink ide kattintva érhetők el.

Borító: A Szabad Európa Rádió adása az 1950-es években
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások