Szabad Európa Rádió 1956-ban

Keresik a magyar Szabad Európa Rádió igazgatóját

Az igazgató toborzása egy újabb lépés afelé, hogy 2020-ban tényleg visszatérhessen a Szabad Európa Rádió Magyarországra.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Megkezdte a Szabad Európa Rádió magyarországi visszatérésének előkészítését a RadioFreeEurope Radio Liberty, értesült erről a Media1 egy álláshirdetés alapján, ami a RadioFreeEurope Radio Liberty honlapján jelent meg a minap.

A rádió „Director, Hungarian service” pozícióra hirdetett meg helyet honlapján, vagyis már a magyar részleg igazgatójának megtalálásának tart a folyamat.

Az álláshirdetésre február 2-ig lehet jelentkezni. Az álláshirdetésben az áll nem érdemes elszalasztani egy páratlan karriert.

A Szabad Európa Rádió leendő magyarországi igazgatójától legalább 10 éves újságírói tapasztalatot és minimum 5 éves vezetői (menedzsment) gyakorlatot várnak el, valamint azt, hogy legalább BA fokozatú felsőfokú végzettséggel rendelkezzen az újságírás, a nemzetközi kapcsolatok vagy más kapcsolódó szakokról. Elvárás a közéleti, gazdasági témákban való jártasság is.

További részletek erről a rádió honlapján olvashatók angol nyelven, mely nyelv ismerete ugyancsak az elvárások között szerepel.

2020-ban szólal meg újra a magyar SZER

2019 szeptemberében Jamie Fly, a Szabad Európa Rádiót működtető vállalkozás tavaly augusztusban kinevezett elnöke Magyarországon folytatott találkozókat, többek között Kovács Zoltánnal, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral is találkozott, erről fotót is közzétett a Twitterren.

Jamie Fly egy korábbi Twitter-bejegyzésében azt írta, 2020-ban indulhat el a Szabad Európa Rádió.  Jamie Fly a Kovács Zoltánnal folyatott találkozót követően reményét fejezte ki, hogy kormánytisztviselők is nyilatkoznak majd a SZER-nek, ha az megkezdi munkáját.

Ott szól a Szabad Európa Rádió, ahol veszélybe került a sajtószabadság

A rendszerváltásban nagy szerepet játszó Szabad Európa Rádió jelenleg 20 országban, 25 nyelven közvetít. Jellemzően olyan helyeken, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül. A SZER-t 2018-ban heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalukat 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti.

A rádió magyar adását 1950-től 1993. október 31-ig sugározták, akkor azért kapcsolták le, mert a rendszerváltás és a kiteljesedő sajtószabadság miatt értelmét vesztette. Most a magyarországi sajtószabadság körüli súlyos problémák miatt indítják be újra a SZER-t, mely a korábbi hírek szerint ez egy internetes rádió lesz.

Magyarországon a rádiós frekvenciák túlnyomó többségét mostanra szinte teljesen megszállta a Fidesz, illetve a kormánypárthoz közeli körök. Ráadásul a megyei napilapok is egy kormányközeli holding, a KESMA ellenőrzése alá kerültek.

A Szabad Európa Rádió magyar adása
Archív fénykép az egykori stúdióról és a magyar adásról. Forrás: szer.oszk.hu

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű nemzetközi szervezet szerint Magyarország 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte, azaz a 2. Orbán-kormány megalakulása óta a nemzetközi sajtószabadság-indexben.

Jó kérdés viszont, hogy ha a Szabad Európa Rádió csak digitálisan (vagyis az interneten) lesz elérhető, akkor hírei, információi eljutnak-e azokhoz a rétegekhez is, akik nem rendelkeznek internetes ellátottsággal.

A Szabad Európa Rádió magyarországi visszatéréséről szóló korábbi írásaink ide kattintva érhetők el.

További rádiós hírek olvashatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: a Szabad Európa Rádió adását hallgatják magyarok 1956-ban.

Szóljon hozzá!

Kovács Angel Marianna újságíró otthona és a postahivatal a ház aljában, amit a HírTV nem mutatott meg

A HírTV valótlan tartalmú riportot közölt arról, hogy a 24.hu egyik újságírója egy postahivatalban lakik

Folytatódik a Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa ellen hetek óta tartó országos médiaháború, amibe most már a KESMA tévécsatornája egy 24.hu-s újságírót is belekevert, miközben a Hír Televízió az újságíró lakcímét a hatályos adatvédelmi törvény ellenére jogosulatlanul nyilvánosságra hozta, és úgy csinált, mintha lehetséges lenne, hogy egy újságíró egy postahivatalban lakjon.

Marsi Anikó és Gönczi Gábor a TV2 Tények Stúdiójában

Megbünteti a Médiatanács a TV2 Tények Plusz című műsorát, de az M1 Híradót és a HírTV Bayer Showját nem

Közel 1 millió forintot kell befizetnie a TV2-nek, amiért hírnek álcázta a fideszes médiaholdinghoz tartozó Bors kereskedelmi információját. A HírTV-s Bayer Show esetében ezúttal sem állapított meg jogsértést a testület a nőkre vonatkozó megjegyzés miatt, és az M1 Híradó az ARD-vel kapcsolatos műsorrészletét sem tartja aggályosnak a testület, amely egyébként visszaengedi az éterbe az általa már többször elnémított Vörösmarty Rádiót, és elkészült egy olyan kutatással, ami alapján állítólag a közmédia volt a koronavírus-helyzet nagy nyertese.