fbpx
Szabad Európa Rádió 1956-ban

Keresik a magyar Szabad Európa Rádió igazgatóját

Az igazgató toborzása egy újabb lépés afelé, hogy 2020-ban tényleg visszatérhessen a Szabad Európa Rádió Magyarországra.

Megkezdte a Szabad Európa Rádió magyarországi visszatérésének előkészítését a RadioFreeEurope Radio Liberty, értesült erről a Media1 egy álláshirdetés alapján, ami a RadioFreeEurope Radio Liberty honlapján jelent meg a minap.

A rádió „Director, Hungarian service” pozícióra hirdetett meg helyet honlapján, vagyis már a magyar részleg igazgatójának megtalálásának tart a folyamat.

Az álláshirdetésre február 2-ig lehet jelentkezni. Az álláshirdetésben az áll nem érdemes elszalasztani egy páratlan karriert.

A Szabad Európa Rádió leendő magyarországi igazgatójától legalább 10 éves újságírói tapasztalatot és minimum 5 éves vezetői (menedzsment) gyakorlatot várnak el, valamint azt, hogy legalább BA fokozatú felsőfokú végzettséggel rendelkezzen az újságírás, a nemzetközi kapcsolatok vagy más kapcsolódó szakokról. Elvárás a közéleti, gazdasági témákban való jártasság is.

További részletek erről a rádió honlapján olvashatók angol nyelven, mely nyelv ismerete ugyancsak az elvárások között szerepel.

2020-ban szólal meg újra a magyar SZER

2019 szeptemberében Jamie Fly, a Szabad Európa Rádiót működtető vállalkozás tavaly augusztusban kinevezett elnöke Magyarországon folytatott találkozókat, többek között Kovács Zoltánnal, az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral is találkozott, erről fotót is közzétett a Twitterren.

Jamie Fly egy korábbi Twitter-bejegyzésében azt írta, 2020-ban indulhat el a Szabad Európa Rádió.  Jamie Fly a Kovács Zoltánnal folyatott találkozót követően reményét fejezte ki, hogy kormánytisztviselők is nyilatkoznak majd a SZER-nek, ha az megkezdi munkáját.

Ott szól a Szabad Európa Rádió, ahol veszélybe került a sajtószabadság

A rendszerváltásban nagy szerepet játszó Szabad Európa Rádió jelenleg 20 országban, 25 nyelven közvetít. Jellemzően olyan helyeken, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül. A SZER-t 2018-ban heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalukat 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti.

A rádió magyar adását 1950-től 1993. október 31-ig sugározták, akkor azért kapcsolták le, mert a rendszerváltás és a kiteljesedő sajtószabadság miatt értelmét vesztette. Most a magyarországi sajtószabadság körüli súlyos problémák miatt indítják be újra a SZER-t, mely a korábbi hírek szerint ez egy internetes rádió lesz.

Magyarországon a rádiós frekvenciák túlnyomó többségét mostanra szinte teljesen megszállta a Fidesz, illetve a kormánypárthoz közeli körök. Ráadásul a megyei napilapok is egy kormányközeli holding, a KESMA ellenőrzése alá kerültek.

A Szabad Európa Rádió magyar adása
Archív fénykép az egykori stúdióról és a magyar adásról. Forrás: szer.oszk.hu

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű nemzetközi szervezet szerint Magyarország 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte, azaz a 2. Orbán-kormány megalakulása óta a nemzetközi sajtószabadság-indexben.

Jó kérdés viszont, hogy ha a Szabad Európa Rádió csak digitálisan (vagyis az interneten) lesz elérhető, akkor hírei, információi eljutnak-e azokhoz a rétegekhez is, akik nem rendelkeznek internetes ellátottsággal.

A Szabad Európa Rádió magyarországi visszatéréséről szóló korábbi írásaink ide kattintva érhetők el.

További rádiós hírek olvashatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: a Szabad Európa Rádió adását hallgatják magyarok 1956-ban.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások