fbpx
Miklósi Gábor és Dezső András az antiszemita plakátokon.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége segítséget ajánl a megbélyegzett újságíróknak

A MÚOSZ szerint a Miklósi Gábor és Dezső András képmását felhasználó gyűlölködő plakátok nem csak a jó ízlést, de a törvényesség határát is messze túllépték, ezért hatósági fellépést sürgetnek és jogi segítséget ajánlanak az Index munkatársainak.

Közleményt juttatott el a legnagyobb hazai újságíró-szövetség, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) hétfőn a Media1-hez a hétvégén Budapest utcáin megjelent, az Index két újságíróját Izrael zászlóval összemontázsolva plakátok ügyében.

A MÚOSZ a közleményében „az újságírókat megbélyegző és megfélemlítő gyűlöletplakátoknak” nevezi a fővárosban kifüggesztet posztereket. Hozzáteszi a közlemény, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége „a szervezett indulatkeltés, valamint az újságírók megbélyegzésének és megfélemlítésének minden formáját elítéli, és azonnali hatósági fellépést sürget a jogállamban megengedhetetlen hecckampánnyal szemben”.

A MÚOSZ szerint a Budapesten megjelent plakátok „az újkori magyar történelem legsötétebb korszakait idézik”, az antiszemita szimbólumokat használó plakátkampány pedig az Index két újságírója ellen irányul.

A MÚOSZ a jó ízlés és a törvényesség határát messze túllépő jelenséggel kapcsolatban arra emlékeztet:

„Magyarországon, ahol a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága alkotmányos védelem alatt áll, a hatályos jog pedig tiltja – többek között – a faji, etnikai vagy vallási gyűlölet szítását, semmilyen, a jogszerű újságíró munkával összefüggő korábbi magatartás nem teremthet jogalapot a rasszista uszításra és a sajtóban dolgozók megfélemlítésére vagy megbélyegzésére.”

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége úgy véli, Magyarország törvényei alapján bárki szabadon eldöntheti, ülve vagy állva hallgat-e végig egy éneket egy labdarúgó mérkőzésen, ugyanakkor senki nem formálhat jogot arra, hogy másokkal szemben rasszista, indulatkeltő nyilvános állításokat fogalmazzon meg:

„a véleményszabadság nem egyenlő az antiszemita uszítás szabadságával. ”

A közlemény azzal zárul, hogy a MÚOSZ bízik benne, hogy az egyértelmű jogsértés a hazai hatóságokat is haladéktalan cselekvésre sarkallja. A MÚOSZ a közleményben jogi segítséget is felajánl „a gyűlölet céltáblájává tett kollégáknak”, és jelezte, hogy a továbbiakban is határozottan kiáll a szabad, pártatlan és sokszínű tájékoztatás jogáért.

Az ügy előzményeiről ide kattintva érhető el vasárnapi hírünk. Tegnap Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, Izrael budapesti nagykövetsége és a Tett és Védelem Alapítvány is elítélte a plakátokat. Karácsony Gergely jelezte, várja a bejelentéseket, hogy hol találhatók ilyen plakátok, mert gondoskodik azok eltávolításáról.

Borító: Miklósi Gábor és Dezső András, az Index újságírói a plakáton

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások