Miklósi Gábor és Dezső András az antiszemita plakátokon.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége segítséget ajánl a megbélyegzett újságíróknak

A MÚOSZ szerint a Miklósi Gábor és Dezső András képmását felhasználó gyűlölködő plakátok nem csak a jó ízlést, de a törvényesség határát is messze túllépték, ezért hatósági fellépést sürgetnek és jogi segítséget ajánlanak az Index munkatársainak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Közleményt juttatott el a legnagyobb hazai újságíró-szövetség, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) hétfőn a Media1-hez a hétvégén Budapest utcáin megjelent, az Index két újságíróját Izrael zászlóval összemontázsolva plakátok ügyében.

A MÚOSZ a közleményében „az újságírókat megbélyegző és megfélemlítő gyűlöletplakátoknak” nevezi a fővárosban kifüggesztet posztereket. Hozzáteszi a közlemény, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége „a szervezett indulatkeltés, valamint az újságírók megbélyegzésének és megfélemlítésének minden formáját elítéli, és azonnali hatósági fellépést sürget a jogállamban megengedhetetlen hecckampánnyal szemben”.

A MÚOSZ szerint a Budapesten megjelent plakátok „az újkori magyar történelem legsötétebb korszakait idézik”, az antiszemita szimbólumokat használó plakátkampány pedig az Index két újságírója ellen irányul.

A MÚOSZ a jó ízlés és a törvényesség határát messze túllépő jelenséggel kapcsolatban arra emlékeztet:

„Magyarországon, ahol a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága alkotmányos védelem alatt áll, a hatályos jog pedig tiltja – többek között – a faji, etnikai vagy vallási gyűlölet szítását, semmilyen, a jogszerű újságíró munkával összefüggő korábbi magatartás nem teremthet jogalapot a rasszista uszításra és a sajtóban dolgozók megfélemlítésére vagy megbélyegzésére.”

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége úgy véli, Magyarország törvényei alapján bárki szabadon eldöntheti, ülve vagy állva hallgat-e végig egy éneket egy labdarúgó mérkőzésen, ugyanakkor senki nem formálhat jogot arra, hogy másokkal szemben rasszista, indulatkeltő nyilvános állításokat fogalmazzon meg:

„a véleményszabadság nem egyenlő az antiszemita uszítás szabadságával. ”

A közlemény azzal zárul, hogy a MÚOSZ bízik benne, hogy az egyértelmű jogsértés a hazai hatóságokat is haladéktalan cselekvésre sarkallja. A MÚOSZ a közleményben jogi segítséget is felajánl „a gyűlölet céltáblájává tett kollégáknak”, és jelezte, hogy a továbbiakban is határozottan kiáll a szabad, pártatlan és sokszínű tájékoztatás jogáért.

Az ügy előzményeiről ide kattintva érhető el vasárnapi hírünk. Tegnap Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, Izrael budapesti nagykövetsége és a Tett és Védelem Alapítvány is elítélte a plakátokat. Karácsony Gergely jelezte, várja a bejelentéseket, hogy hol találhatók ilyen plakátok, mert gondoskodik azok eltávolításáról.

Borító: Miklósi Gábor és Dezső András, az Index újságírói a plakáton

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!