A HírTV új székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1

Pert vesztett a HírTV – büntetőeljárás is indul a Sajtóklubban elhangzottak miatt

A hírcsatorna valótlanságokat állított a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéről, emiatt indult sajtóper, amit jogerősen is megnyert a Mazsihisz, mely a történtek miatt büntetőjogi eljárást is kezdeményezett a Sajtóklub című műsor egyes szereplőivel szemben.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Jogerősen pert nyert a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a Hír Televízió ellen, amelyet a Mazsihisz azért perelt be, mert a Sajtóklub című műsorában véleménynek álcázott valótlanságok hangzottak el a szervezetről – derül ki a Mazsihisz honlapjáról.

A bíróság – részleges pernyertességre figyelemmel – kötelezte a televíziót egyes valótlan tényállításainak helyreigazítására, amelynek a szerkesztőség hétfőn este eleget tett.

A helyreigazítás szerint a HírTV valótlanul állította a 2019. augusztus 19-i Sajtóklub című műsorban, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége igyekszik szövetkezni a Jobbikkal, a Jobbikot legitim partnernek tekinti, illetve hogy a Mazsihisz egy antiszemita párttal állna össze. Valótlanul állította továbbá a KESMA hírcsatornája, hogy a Mazsihisz azóta is használja a kommunista rendszerben szerzett ingatlanokat és nem szakított az ÁVH-s kommunista múltjával.

A Mazsihizs jelezte: a HírTV-vel szembeni eljárások ezzel nem értek véget, az adás egyes szereplőivel szemben magánvádas büntetőeljárás keretében rágalmazás vétségének alapos gyanúja miatt feljelentést tett, és az ügy a Pesti Központi Kerületi Bíróságon már folyamatban van.

A Mazsihisz jelezte: a legnagyobb magyar zsidó felekezetként továbbra is a sajtó- és véleményszabadság hívei, „ám azt a jövőben sem tűrjük el, hogy bárki véleménynyilvánításnak álcázott hazugságokat terjesszen a magyar zsidóságot képviselő Szövetségünkről.”

További hírek a Media1-en!

Borító: A HírTV székháza az Angol utcában Budapesten. Fotó: Ladányi András, Media1 (archív)

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

olvasás, könyv, koronavírus, járvány

Kelen Károly: Olvasás járvány idején

Maradj otthon és olvass! De mit, ha zárva vannak a könyvesboltok? Szerencsére a kiadók átálltak arra, hogy egy nap alatt kiszállítsák, amit megrendelnek tőlük. És két hét alatt tető alá hoznak egy friss könyvet. Megjelent Paolo Giordano olasz író Járvány idején című könyve.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon

Nem az igazat írta Varga Judit igazságügyi miniszter az Euronews hírcsatornáról

Azt állította Varga Judit, hogy az Euronews nem biztosított számára, illetve a magyar kormány számára megszólalási lehetőséget a koronavírus-törvény kapcsán, illetve nem adták le a vele felvett beszélgetést. Utánanéztünk az igazságügyi miniszter szavainak igazságtartalmának. Pillanatokon belül kiderült: a korábban már a Facebookot is cenzúrával vádoló igazságügyi miniszter nem mondott igazat.