fbpx
Az Upday hírapplikáció nyitóképernyője a Media1 egyik vezető hírével

Magyarországon is megjelent az UPDAY, a Media1 elsők között csatlakozott az új mobilos hírszolgáltatáshoz

Immáron 34 európai országban, köztük Magyarországon, magyar nyelven is elérhető a Samsung és az Axel Springer Upday nevű közös hírapplikációja. A hírapplikáció magyarországi megjelenése különösen hasznos lehet a koronavírus-világjárvány idején, az ugyanis a rendkívüli hírekről képes push üzenetekben diszkréten értesíteni a felhasználót.

Több más európai országhoz hasonlóan immáron Magyarországról is elérhetővé vált az UPDAY for Samsung nevű mobilapplikáció, ami lehetővé teszi, hogy az elsősorban Samsung márkájú okostelefonok tulajdonosai könnyebben, gyorsabban jussanak hírekhez – értesült a Media1.

Az UPDAY a Samsung és Európa egyik legnagyobb médiavállalata, az Axel Springer médiakonszern együttműködésének köszönhetően működik. Az UPDAY cég a Samsung és az Axel Springer közös vállalata.

Az applikáció eddig 16 európai országban és 12 nyelven volt elérhető, ez kibővült most további 18 országgal és 14 nyelvvel. Az új országok között található Magyarország mellett például Románia, Csehország, Szerbia, Görögország, Észtország,  Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Albánia, Bosznia, Luxemburg is. (Az országok teljes listája az alábbi, felnagyítható ábrán látszik.)

Az UPDAY applikáció európai elérhetősége
Az UPDAY applikáció európai elérhetősége a régi és az új országokkal

Így összesen már 34 európai országban működik az UPDAY, mely különböző, az újságírás szigorú normáit, etikai alapelveit követő médiumok híreiből kínál folyamatosan frissülő válogatást, és képes akár push üzenetekkel rendkívüli hírekre (breaking news) is figyelmeztetni.

A koronavírus kapcsán is azonnal értesülhetnek az UPDAY felhasználói a rendkívüli hírekről

Az applikáció megjelenésének most a koronavírus-világjárvány miatt különösen nagy jelentősége lehet a tájékozódásban.

Az applikáció testre szabható, így a felhasználható beállítja, milyen jellegű hírek érdeklik és mi az, amire nem kíváncsi. Például akit nem érdekelnek a technológiai  vagy éppen sport tematikájú hírek, kikapcsolhatja, hogy ilyen híreket kapjon.

Így érhető el a tájékozódást segítő új applikáció

Iparági szakértői becslések szerint Magyarországon jelenleg körülbelül 2 millió Samsung-telefon tulajdonos lehet, és a szám folyamatosan növekszik. Az applikáció a mai modern Samsung-telefonok többségén automatikusan is megtalálható, ha a készülék frissítve van, de aki esetleg valamiért nem találja még a programot, megpróbálhatja letölteni IDE kattintva a Google Play Áruházból.

Néhány általunk megkérdezett szakértőnek egyébként sikerült az UPDAY-t más, nem samsungos, de Android rendszerű okostelefonra is telepítenie, de erről nincs hivatalos információ, és nem minden esetben sikeres. Egy Xiaomi Redmi Note 5-tal például mi sajnos egyelőre hiába próbáltuk letölteni a Play Áruházból, mert azt elrejtette előlünk a mobilos szoftveráruház, de beszéltünk másokkal, akiknek más típusú nem samsungos telefonnal több sikerük volt.

Az UPDAY mobilos applikációban egyébként a mostani induláskor máris megtalálhatók a főbb magyarországi hírszolgáltatók, és köztük a Media1 híroldal híreit is szemlézik. Az UPDAY a híroldalak úgynevezett RSS kimeneteléből dolgozik, így miután a látogató elolvasta a hírek címét és bevezetőjét (lead) az applikációban, a hírt közlő oldalra továbbléphetnek a részletekért. Az UPDAY-nél várják további hírmédiumok csatlakozását is, de mint arra felhívják a figyelmet az UPDAY weboldalán, csak olyanok jelentkezését fogadják el, akik betartják az újságírás alapvető normáit.

A Media1 tartalmai tavaly óta a Google Hírek (Google News), a Hírkereső és a Hírstart, a Filter.hu oldalon is megtalálhatók, valamint idén február óta a Media1 az MSN Hírek (MSN News) tartalompartnere is lett. Az UPDAY applikáció egyébként határon túl élő magyarok számára is elérhető, ha a telefonjukon a nyelvet magyarra átállítják.

További hírek találhatók a Media1 hírportálon.

Boríróképünkön az látszik, hogy az UPDAY a néhány nappal ezelőtti megjelenése óta már válogatott is be a kiemelt hírek közé a Media1 tartalmai közül.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */