fbpx
Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője nyilatkozik a pedofil videó miatti letiltásról a HírTV-nek 2020. február 14-én

Tüntet a PestiSrácok a Google és a kibersztálinizmus ellen, mert a kormányközeli médium új YouTube-fiókja is tiltásba került

A YouTube viszont hosszú közleményben ecsetelte, ha valakinél az automatizált szűrőrendszere a kiskorúakra nézve káros tartalmat talál, akkor az új fiókot sem hozhat létre. Huth Gergely, a PS főszerkesztője ugyanakkor jelezte: perelnek és tüntetnek, és a 2022-es választás múlhat az ilyen ügyeken.

Ahogyan arról korábban már a Media1 is beszámolt,

  • törölte egy héttel ezelőtt a PestiSrácok 7 éve üzemelő YouTube-csatornáját a Google internetes óriás védelmi mechanizmusa. Később kiderült, azért történt mindez, mert a kormányközeli médium egyik munkatársa gyerekpornót töltött fel nem publikus formában a PS YouTube-fiókjába. A Google rendszerei a videót „megfogták” és letiltották a PestiSrácok profilját. Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője viszont azt állította, hogy a videóban nem volt felismerhető testrész, arc, azt ugyanis munkatársuk kikockázta, és csak egy pedofíliáról szóló oknyomozó riportban akarták használni, épp az illegális tevékenység ellen küzdve, emellett pedig ők maguk fordultak rendőrséghez a videóban látottak miatt, már a letiltást megelőzően. Schiffer András jogász, az LMP volt elnöke és a 444.hu is védelmébe vette Huthékat és a Google-t bírálta.
  • Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, az ellenzéki DK elnökét állítólagos szerzői jogsértésekre hivatkozva épp az évértékelő beszédének sugárzása előtt tiltatta le ugyanazon a héten a YouTube, de mint utóbb kiderült, alaptalan volt a tiltás, mivel csak néhány furcsa nevű troll szórakozott a politikussal, és a Google utóbb elismerte, hogy nem történt tényleges szerzői jogsértés.
  • Gyurcsány végül a téves letiltás után visszatérhetett a YouTube-ra, a PestiSrácok azonban nem. A YouTube ugyanis közölte, hogy a felhasználói szabályzatának része, hogy ilyen típusú tartalomnak nincs helye az oldalon, mint amit feltöltött a PestiSrácok-csatorna kezelője.

A PestiSrácok újra regisztrált, újra letiltották a csatornáját

A friss fejlemény most az, hogy Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője pénteken a HírTV Magyarország élőben című műsorának vendégeként bejelentette, hogy pár órával korábban a PestiSrácok megpróbált újra regisztrálni egy YouTube-csatornát, de a Google ezt is letiltotta.

Tüntetés és per

Huth a Karc FM rádió egyik betelefonálójának szavaira hivatkozva a történteket kibersztálinizmusként emlegette, és a sajtószabadság megsértéseként értékelte. A főszerkesztő a HírTV-nek azt mondta, szerinte hajtóvadászat indult a PestiSrácok ellen, ezért nem csak perre mennek a Google-lel, de tüntetni is fognak ellene.

Huth azt mondta, a PestiSrácok nem veszélyes pedofil bűnöző, és biztos volt benne, hogy a nézők is tudják, hogy ez így van. Újra azt hangsúlyozta, hogy a YouTube-profilba előzőleg feltöltött felvételen valójában nem volt látható felismerhető testrész vagy arc, és csak azt akarták megmutatni, hogy létező esetről van szó, nem csak kitaláció. Huth azt mondta, hogy volt olyan videójuk, amelynek 1 milliós nézettsége volt a YouTube lépése előtt. Szerinte nagy kár érte őket, mert a YouTube által elérhetetlenné tett videóikat sok internetes oldal használta, beágyazva, linkelve, ami most már nem fog helyreállni. A főszerkesztő sérelmezte, hogy állítólag nem kaptak tájékoztatást a letiltás előtt, a letiltás okáról a sajtóból kellett tudomást szerezniük.

Magyar bírósághoz fordulnak

Huth ezután azt mondta: „teljesen perverz” beszélgetés folyt közte és Bíró Pál, a Google Magyarország vezetője között, ő ugyanis állítólag az első letiltás után azt mondta Huthnak, hogy „roppantul sajnálja a történteket, hiszen tudja, hogy nem követtünk el bűncselekményt vagy pedofil visszaélést, nem érti a központ döntését, de mindenképp elintézi, hogy az archívumunkat helyreállíthassuk”, majd kért egy e-mail címet, hová küldheti az ezzel kapcsolatos értesítő levelet a Google. Huth ezután megadta a pestisracok.hu-s emailjét a Google Magyarország vezetőjének. Erre a címre érkezett azután később a YouTube nemzetközi központjának a válasza, nem pedig a letiltott a fiókhoz tartozó GMail (Google Mail) fiókra.

Huth szerint az, hogy erre a Bíró Pálnak megadott e-mail címre érkezett a válasz a Google-központtól, annak bizonyítéka, hogy a Google-t Magyarországon Bíró Pál képviseli. A főszerkesztő úgy vélekedett: a Google magyar emberek adataival is dolgozik, magyar embereket is céloz, és hiába van a központja külföldön: mivel a Google magyarországi vezetője Budapesten dolgozik, a cég pedig idehaza közel 3 milliárd forintos forgalmat ér el, a cégnek a magyar fogyasztóvédelmi és versenyjogi jogszabályok figyelembe vételével kell eljárnia. A PestiSrácok főszerkesztője szerint magyar bíróságon is perelhető a Google, úgyhogy lesz is per.

2022 ezen múlhat

Huth ezután azt mondta, szerinte a magyar embereknek fel kell emelniük a hangjukat, mert a Google és úgy általában a techcégek viselkedésén múlhat a 2022-es választás. (Ezen a ponton Huth a Google mellett a Facebookot is politikai részrehajlással vádolta meg.)

A PestiSrácok főszerkesztője ezután azt mondta, jövő csütörtökön, február 20-án 17 órakor tüntetéssel akarnak „lázadni a kibersztálinizmus ellen”, a Google Magyarország irodája előtt (Óbuda Gate, Budapest, Árpád Fejedelem u. 23.). A mottójuk az lesz, hogy „Google, a törvényt neked is be kell tartanod”.

Közleménnyel reagált a YouTube

Nem sokkal Huth Gergely nyilatkozata után a Google/YouTube budapesti sajtóirodája közleménnyel reagált, melyet a Media1-hez is eljuttatott. Ebben azt írja az internetes videómegosztó oldal:

„A YouTube zéró toleranciát gyakorol minden olyan tartalommal szemben, amely a gyermekeket szexuálisan kizsákmányolja vagy kihasználja. Egyértelmű irányelveink vannak az ilyen tartalmakkal szemben, minél gyorsabban eltávolítjuk azokat, valamint jelentjük a hatóságoknak, a kapcsolódó csatornát pedig azonnal töröljük.

A közösségi Irányelveink ismertetik, milyen tartalmakat engedélyezünk – illetve nem engedélyezünk – a YouTube-on. A megszüntetésekkel kapcsolatos további információkért kérjük, tekintse át ezt a Help Center cikket, amely felhívja a figyelmet arra is, amennyiben egy csatorna megszűnt, előfordulhat, hogy a megszüntetett csatorna felhasználója nem birtokolhat, indíthat vagy férhet hozzá másik YouTube-csatornához sem. A korlátozások kikerülésére másik csatorna használata sem engedélyezett a YouTube-on.”

Percenként 500 órányi videót kell szűrni

A közleményből kiadtak egy hosszabb változatot is, amiben azt hangsúlyozzák, hogy felelősséget érez a Google a káros tartalmak YouTube-ról való eltávolításáért, majd arra emlékeztetnek, hogy a YouTube-nak világszerte több mint kétmilliárd felhasználója van, akik percenként körülbelül ötszáz órányi videót töltenek fel a platformra, majd arról írnak, hogy már a YouTube indulásakor felismerték a szabályok és irányelvek szükségességét, és ezeket a közösségi irányelveikben meghatározták.

Aláhúzták: „noha a YouTube egyértelműen platformszolgáltató – azaz középpontjában a felhasználók által előállított tartalmak terjesztése áll –, ez nem jelenti azt, hogy nem viseltetünk felelősséggel az ott megjelenő anyagokért. Ellenkezőleg: az elmúlt években arra összpontosítottuk erőfeszítéseinket, hogy megfeleljünk ennek az elkötelezettségnek, de közben megőrizzük a platform nyitottságából fakadó dinamizmusát is.”

A közlemény ezután így folytatódik:

„Azonban mielőtt az irányelveinket sértő tartalmat eltávolítanánk, meg kell győződnünk arról, hogy az eltávolítandó és az engedélyezett tartalmak között megfelelően húztuk-e meg a határvonalat. Tudjuk, hogy ez a határvonal alapvető fontosságú, hiszen csak így tudjuk megőrizni a szólásszabadságot, de egyúttal megvédjük és támogatjuk a YouTube virágzó közösségeit és sokféle felhasználóját, közöttük a gyermekeket is. Ezért az irányelveket kialakító csapatunk rendszeresen felülvizsgálja az összes irányelvet, hogy azok mindig aktuálisak legyenek, biztonságossá tegyék a YouTube-ot, de ne fojtsák el a nyitottságát. Emellett az illegális tartalmakat a törvényi előírásoknak megfelelve, a lehető leggyorsabban távolítjuk el.

Miután bevezetünk egy irányelvet, annak érvényesítésében az emberek és a technológia kombinációjára támaszkodunk. Ez a feltöltött tartalmak automatikus vagy felhasználók általi megjelölését jelenti, amelyek aztán a felülvizsgálatot végző csapatok elé kerülnek. A technológia (azaz az algoritmusok) a tartalmak megtalálásában nyújt hatékony segítséget, az emberi közreműködésre pedig azért van szükség, hogy meghozzuk a kontextust igénylő döntéseket arról, hogy irányelveinkkel összhangban mely tartalmat kell eltávolítani.

Rengeteg energiát fektetünk abba, hogy a szabályokat sértő tartalmak eltávolítása még azelőtt megtörténjen, hogy azokat nagyobb számú felhasználó megtekintené. Az automatizált megjelölési rendszereink fejlesztésének köszönhetően egyre gyorsabban tudjuk ezt megtenni, így 2019 második negyedévében a megjelölt tartalmak már 80 százalékát még azelőtt eltávolítottuk, hogy akár egyetlen felhasználó is látta volna azokat. Az emberi közreműködés azonban továbbra is elengedhetetlen része a munkánknak, mind az irányelvek körültekintő kidolgozása, a tartalmak tüzetes áttekintése vagy a gépi technológia felelősségteljes fejlesztése során. A közösségi irányelvek végrehajtásáról szóló jelentésünkben további részletes információk olvashatóak a YouTube-ról eltávolított tartalmak mennyiségéről, az eltávolítás okairól, és az azonosításuk módjáról is.

A YouTube működtetése során ez a felelősségvállalás az elsődleges prioritásunk, és ezen belül kiemelt figyelmet fordítunk a kiskorúak és a családok védelmére. A YouTube-on kiskorúakat szerepeltető videók többsége természetesen nem sérti irányelveinket – ezek tipikusan oktatóvideók családok számára, vagy éppen a büszke szülők által megosztott pillanatok. Az évek során azonban számos technológiába és megoldásba fektettünk be, hogy megvédjük ezeket a családokat és a fiatalkorúakat a platformunkon. Ilyen például a CSAI Match technológia, amely a gyermekek szexuális kizsákmányolását tartalmazó képanyagok gyors detektálását és bejelentését teszi lehetővé. A CSAI Match a YouTube saját fejlesztésű technológiája, amelyet más vállalatok és civil szervezetek rendelkezésére bocsátottunk.

Negyedév alatt 800 ezer videót kellett törölni

A kiskorúak védelme érdekében szigorú irányelveket érvényesítünk a platformunkon, ideértve azokat is, amelyek tiltják a kiskorúak kizsákmányolását, a veszélyes vagy káros magatartás ösztönzését, vagy a kiskorúakról szóló videók potenciálisan kizsákmányoló célból történő összesítését. A YouTube zéró toleranciát gyakorol minden olyan tartalommal szemben, amely a gyermekeket szexuálisan kizsákmányolja vagy kihasználja.

Egyértelmű irányelveink vannak az ilyen tartalmakkal szemben, ezeket minél gyorsabban eltávolítjuk és jelentjük a hatóságoknak, a kapcsolódó csatornát pedig azonnal töröljükEgyedül 2019 harmadik negyedévében több mint 800.000 videót távolítottunk el gyermekbiztonsági irányelveink megsértése miatt, és több mint 60.000 csatornát szüntettünk meg. A közösségi irányelveinkről itt olvashat többet, a gyermekek biztonságát szolgáló szabályokról pedig itt. A legfrissebb bejelentéseinkről pedig a youtube.googleblog.com-on található hivatalos blogunkon értesülhet.”

További online médiával kapcsolatos hírek és cikkek találhatók a Media1 hírportálon!

Borító: Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője nyilatkozik a pedofil videó miatti letitásról a HírTV-nek 2020. február 14-én
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások