fbpx
Tisóczki Flóra, IKSZ alelnöke a sajtótájékoztatón.

Sérelemdíj fizetésére kötelezték a közmédiát, mert hazugságot terjesztett az M1 Híradó

Másodfokon is elmarasztalta a Fővárosi Ítélőtábla a közmédiát fenntartó Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t, mert híradója egyoldalúan és valótlanságot terjesztve tudósított egy sajtótájékoztatóról.

800 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t, az összeget a Menedék Egyesület számára kell megfizetnie az állami médiavállalatnak.

A Menedék Egyesület jogi képviseletét ellátó TASZ sajtóközleményben számolt be arról, hogy a másodfokú ítélet szerint a köztelevízió megsértette a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú, időszerű, megbízható és felelős tájékoztatás rá vonatkozó törvényben megfogalmazott követelményét.

Az M1 nemzeti hírcsatorna híradója
Az M1 nemzeti hírcsatorna híradója

Az állami tévétársaság nem adott lehetőséget arra, hogy a Menedék Egyesület elmondja, valójában milyen tevékenységet végez és mit gondol arról a sajtótájékoztatón elhangzottakról, amikor is néhány nappal a „Stop Soros törvénycsomag” 2018-as elfogadása után a Fidesz-KDNP és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) képviselői egy „Bevándorlást támogató szervezet” feliratú matricát ragasztottak a Menedék Egyesület irodájának helyet adó budapesti épület bejáratához.

A sajtótájékoztatón Tisóczki Flóra, az IKSZ alelnöke arról beszélt, hogy a „Soros által pénzelt” szervezet azért dolgozik, hogy „Magyarországot bevándorló országgá csinálják, Magyarországra behozzák a migránsokat”.  A Menedék Egyesület azonban valójában a Magyarországon jogszerűen élő külföldiek társadalmi beilleszkedését segíti, vagyis Tisóczki Flóra hazudott. Ezt a hazugságot terjesztette azután az állami tévé, anélkül, hogy az egyesület megszólalhatott volna.

Az ítélettel kapcsolatban a Menedék Egyesületet bíróságon képviselő TASZ ügyvédje, Bodrogi Bea így reagált:

„A mai ítélet a közmédia kiemelt felelősségére hívta fel a figyelmet: nem terjeszthet hazugságot anélkül, hogy az érintett számára lehetőséget adna a reagálásra. Szomorúnak tartom, hogy másfél évig kell bíróságra járni azért, hogy ezeket az alapvető újságírói elveket a bíróság is kimondja.”

Borító: Tisóczki Flóra, IKSZ alelnöke a sajtótájékoztatón. Forrás: KDNP.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások