fbpx
Az RTL Magyarország székházának egyik felirata

Megbüntette a hatóság az RTL Klubot, fellélegezhet a Klubrádió és a Life TV

A Médiatanács e heti ülésén az RTL Magyarországra kirótt bírság mellett kiírta a Rádió 1 két volt frekvenciájára vonatkozó kereskedelmi rádiós pályázatot, valamint a Klubrádió és a Life TV körül vizsgálódott.

Megtartotta e heti ülését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A testület üléséről kiadott, a Media1-hez is eljuttatott hivatalos összefoglaló szerint, a Médiatanács az RTL Klub szolgáltatójára 215 ezer forintos bírságot szabott ki.

A büntetés oka, hogy az Édesítő egy tavaly szeptemberi műsorában több, a műsort támogató cég termékeinek és szolgáltatásainak – többek között tisztítószerek, étrend-kiegészítők, szépségápolási termékek, szerszámgépek – megvásárlására ösztönözte a nézőket azok részletes bemutatásával, legalábbis az NMHH Médiatanács szerint.

Hiába állította valaki, hogy gyűlöletet keltett a Klubrádió

Bejelentés alapján vizsgálta meg a testület a Klubrádió Ötös című műsorának tavaly november 11-i adását, amelyben Para-Kovács Imre műsorvezető egy kutatóval beszélgetett az evolúcióról.

A bejelentő szerint „a műsorvezető gyűlöletkeltő megjegyzéseket tett a keresztényekre, amikor az egyedfejlődésről szóló beszélgetés közben néhány közbevetésében megkérdőjelezte a teremtéstörténet szó szerinti értelmezését”.

A Klubrádió új keverőpultja az új adáslebonyolító rendszerrel. fotó: olvasónktól
A Klubrádió keverőpultja. Fotó: Media1 / olvasónktól

A testület azonban azt állapította meg, hogy a vizsgált műsorszámban ugyan megjelentek a kereszténységre és a bibliai teremtéstörténetre vonatkozó megjegyzések, azonban ezek az evolúció témájához kapcsolódtak és nem szítottak a keresztény közösséggel vagy annak bármely tagjával szemben gyűlöletet vagy ellenséges indulatokat.

„A megjegyzések egyéni érzékenységet, ízlést sérthettek, de az hatósági beavatkozásnak nem lehet alapja, így a testület nem indít eljárást az ügyben” – áll az NMHH sajtóanyagában.

A Life Tv-n egyéjszakás kalandokról beszélgettek, 12-es korhatári besorolás mellett

A hatóság vizsgálta a Life TV csatorna Nyugi! Köztünk marad… című műsorának január 12-i két adását is, szintén bejelentés alapján. A bejelentő kifogásolta a műsorszámok 12-es korhatári besorolását és az este 9 óra előtti sugárzását, mivel a beszélgetős műsorokban az egyéjszakás kalandok és a szexuális zaklatás témái is felmerültek.

A testület azonban azt állapította meg, hogy a kifogásolt műsorok nem hordoztak a 12-es korhatári kategória szempontjából ártalmas tartalmakat és feldolgozásmódjuk sem indokolta a kategóriánál magasabb besorolást, így a Médiatanács végül nem indított eljárást.

A témák kifejtése megfelelő volt, az ott elhangzottak a meghívott vendégek magánvéleményét jelenítették meg, amelyet a műsorvezető megfelelően ellenpontozott volt, közölte a médiahatóság.

Indul a Rádió 1 elbukott frekvenciáinak pályáztatása

A Médiatanács ezen a héten véglegesítette és azt ígéri, hogy a honlapján pénteken közzéteszi a Heves 93,7 MHz helyi és a Miskolc 96,3 MHz körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásait kereskedelmi jellegű használatra. Az ajánlatokat március 9-én, illetve 18-án lehet majd benyújtani.

Mindkét frekvenciát korábban a Rádió 1 használta.

Frissítés

Téma volt a Médiatanács által elnémított Vörösmarty Rádió is

Bár az NMHH Médiatanács e heti üléséről kiadott sajtóanyagban nem tettek róla említést, a Media1 megtudta, hogy a Médiatanács foglalkozott a Vörösmarty Rádió arra irányuló kérelmével is, hogy a médiaszolgáltatási jogosultságát elvesztő, pár napja elnémított rádió ismét szólhasson. A Médiatanács ezzel kapcsolatos döntéséről, vagyis hogy kap-e ideiglenes frekvenciát, egy külön hírben részletesen is beszámolunk.

További rádiós és tévés hírek találhatók a Media1 rádió és tv rovatában.

Borító: Az RTL Klub székházának egyik felirata. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások