fbpx
Rádió 1

A Rádió 1 Miskolc csak így maradhat talpon

Korábbi jogsértései miatt a Rádió 1 2020-ban lejáró miskolci jogosultságát nem hosszabbíthatná meg a Médiatanács, így a cég a médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelmétől visszalépett. De még van egy út a számukra a túlélésre, amiben úgy tűnik, a Médiatanács e heti döntése is segíti.

Mint arról a napokban a Media1 beszámolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának múlt heti, november 19-i ülésének volt néhány olyan napirendi pontja, amelyeket annak ellenére, hogy jelentős piaci szereplőt, a Rádió 1-et érintettek, az NMHH mégis kihagyott a testület heti, a sajtóhoz eljuttatott összefoglalójából.

A Rádió 1 Miskolc visszavonta kérelmét a lejáró jogosultsága meghosszabbítására

A több nem nagy dobra vert döntés egyikeként derítettünk fényt arra a döntésre is, hogy a Rádió 1 Miskolc médiaszolgáltatója, az M-Lite Kft. visszavonta a műsorszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló korábbi kérelmét a miskolci FM 96,3 MHz-en. Ez azután derült ki, hogy a Media1 erre rákérdezett az NMHH-nál.

Ez első ránézésre meglepő lépés a kérelem visszavonása: laikusok számára esetleg akár úgy tűnhet, hogy a Rádió 1 nem szándékozik folytatni tevékenységét a kelet-magyarországi nagyvárosban jövő nyártól. Iparági forrásaink szerint valójában azonban egyáltalán nem erről van szó.

Nézzük, mi állhat a meglepő lépés mögött valójában.

Elnémultak volna, ha nem vonják vissza a kérelmet

A miskolci, 7 évre megszerzett rádiós jogosultság jövő júniusban járt volna le, amelynek újabb évekre történő meghosszabbításáról vagy a kérelem elutasításáról a törvény alapján legkésőbb 2, leghamarabb 4 hónappal dönthetne a Médiatanács. Csakhogy a helyi Rádió 1-et működtető M-Lite Kft. korábbi bírságai miatt a médiatörvény alapján nem illette volna meg őket a hosszabbítás. Ha azonban a Médiatanács csak 2-4 hónappal a lejárat előtt hozza meg az elutasító döntését, már nem sok esélye lett volna annak, hogy a 96,3 MHz-es miskolci rádiós frekvenciára vonatkozó új pályázatot a médiahatóság le tudja bonyolítani úgy, hogy a frekvenciajogosultságról a médiaszolgáltatási jogosultság június 22-i lejáratáig döntés szülessen.

Tehát ha a Rádió 1 Miskolc nem vonja vissza a médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelmét, akkor könnyen abban a helyzetben találhatta volna magát a Rádió 1, hogy hirtelen elveszíti miskolci rádióhallgatóit, akik legfeljebb az interneten tudták volna hallgatni az adást.

Felgyorsultak egy hét alatt az események

Mivel a Rádió 1 Miskolc (M-Lite Kft.) visszavonta a hosszabbításra vonatkozó kérelmét, így ha gyorsan eljár majd a Médiatanács, és a pályázat gyorsan lefut, még esélye lehet a Rádió 1-nek arra, hogy júniusig, a 7 éves jogosultsága lejáratáig döntés szülessen az FM-frekvencia ügyében.

Érdekesség: egy héttel azután, hogy a Rádió 1 Miskolc visszavonta a médiaszolgáltatási jogosultságra vonatkozó kérelmét, a Médiatanács máris intézkedett a frekvencia pályáztatásának előkészítéséről. Az alábbi döntést az NMHH ismételten nem jelentette be a sajtónak, és csupán a testület 48.heti (e heti) ülésének napirendi pontjait tartalmazó pdf-ben találtunk rá. Íme:

„7.669/2019. Felkérés a Miskolc 96,3 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervének kidolgozására”

Persze a Rádió 1 szempontjából még így is van némi kockázat az egészben, hiszen ha a pályázati eljárás elhúzódik, a Rádió 1-nek könnyen lehet, hogy búcsúznia kell majd Miskolctól, azonban ha nem vonja vissza a hosszabbításra irányuló kérelmét, az elnémítása biztosan bekövetkezett volna, így valójában logikus lépésnek tűnik.

A Media1 egy héttel ezelőtt egyébként kérdést küldött a Rádió 1 központi sajtóirodájának, hogy arról érdeklődjön: mik a médium tervei Miskolcon, miért vonták vissza a jogosultság meghosszabbítására vonatkozó kérelmet, illetve szándékukban áll-e folytatni a frekvencia használatát a későbbiekben, de egy hete semmilyen válasz nem érkezett.

A Médiatanács e heti üléséről kiadott összefoglalóban egyébként a következő döntéseket említik.

76 millió forintot osztanak szét rádióműsorok között, több Rádió 1 is pénzt kap

Huszonhét kereskedelmi, közösségi és kisközösségi rádió jutott összesen közel 76 millió forint támogatáshoz a Médiatanács hírműsorok, tematikus és közérdekű szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2019-es pályázatának harmadik fordulójában.

A grémium e heti ülésén meghozott döntés szerint: hírműsor kategóriában eredményesen pályázott a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, az Egerszeg Rádió, a székesfehérvári Táska Rádió, a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a nyíregyházi 103,9 Best FM, a szegedi, a zalaegerszegi, a kiskunmajsai és a békéscsabai Rádió 1, a Rádió Dabas, a Tamási Rádió, a kalocsai KORONA FM 100, valamint a fővárosi Karc FM, a Manna FM és a Klasszik Rádió 92.1.

Szolgáltató magazinműsorokat állíthat elő támogatással a Rádió Szentendre, a miskolci Csillagpont Rádió, a 101.7 Pécs FM, a szolnoki 90,4 Rádió 1, a hódmezővásárhelyi Rádió 7, a székesfehérvári Alpha Rádió, a nyíregyházi 99,4 Sunshine FM és a békéscsabai Csaba Rádió. Tematikus magazinok megvalósításához kapott forrást a dunaújvárosi Rádió 24, a szombathelyi CREDO Rádió, a debreceni FM90 Campus Rádió és a fővárosi 90.9 Jazzy Rádió.

Zöldlámpát kapott a Médiatanács jövő évi hatósági felügyeleti terve

Elfogadta a testület a Médiatanács a 2020-ra vonatkozó felügyeleti tervét is.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint az általános hatósági felügyelet keretein belül jövőre is célja a hatóságnak a médiaszolgáltatók és a közösségi médiumok folyamatos megfigyelése mellett – többek között – a reklámok hangerejének vizsgálata, a nagy elérésű híradók nem közérdekű bűnügyi hírei kapcsán a törvényben előírt – most már húsz helyett – harmincöt százalékos plafon ellenőrzése, illetve a hír- és magazinműsorok kvantitatív elemzése.

Külön vizsgálati terület lesz a televíziós gyermeksávokban a gyermekvédelmi előírások betartása és az, hogy a szolgáltatók a hat éven aluliak számára nem ajánlott korhatár-kategóriát mennyire használják.

A Médiatanács jövőre is tervezi annak vizsgálatát, hogy a filmekre milyen korhatár-besorolási gyakorlatot alkalmaznak a médiaszolgáltatók, és a hallás- mellett jövő szeptembertől a látássérülteket segítő televíziós szolgáltatásokat is ellenőrizni fogja.

A grémium a 2020-as felügyeleti terv új feladataként nyomon követi a kiskorúak védelme érdekében alkalmazott hatékony műszaki megoldással, a gyerekzárral kapcsolatos követelmények betartását is. Az általános hatósági felügyeleti terv a hatóság honlapján olvasható.

Rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatával kapcsolatos döntések

A Médiatanács véglegesítette és honlapján csütörtökön közzétette a Körmend 99,8 MHz helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség használatával kapcsolatban elfogadott pályázati felhívást. Az ajánlatokat 2020. január 15-én lehet majd benyújtani.

A testület csütörtökön közzétette az NMHH honlapján a Miskolc 103,8 MHz körzeti vételkörzetű, valamint a Siklós 88,6 MHz és a Szigetvár 98,9 MHz helyi vételkörzetű közösségi jellegű rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára kiírt pályázati felhívások tervezetét.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások