Rádió 1

A Rádió 1 Miskolc csak így maradhat talpon

Korábbi jogsértései miatt a Rádió 1 2020-ban lejáró miskolci jogosultságát nem hosszabbíthatná meg a Médiatanács, így a cég a médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelmétől visszalépett. De még van egy út a számukra a túlélésre, amiben úgy tűnik, a Médiatanács e heti döntése is segíti.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról a napokban a Media1 beszámolt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának múlt heti, november 19-i ülésének volt néhány olyan napirendi pontja, amelyeket annak ellenére, hogy jelentős piaci szereplőt, a Rádió 1-et érintettek, az NMHH mégis kihagyott a testület heti, a sajtóhoz eljuttatott összefoglalójából.

A Rádió 1 Miskolc visszavonta kérelmét a lejáró jogosultsága meghosszabbítására

A több nem nagy dobra vert döntés egyikeként derítettünk fényt arra a döntésre is, hogy a Rádió 1 Miskolc médiaszolgáltatója, az M-Lite Kft. visszavonta a műsorszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló korábbi kérelmét a miskolci FM 96,3 MHz-en. Ez azután derült ki, hogy a Media1 erre rákérdezett az NMHH-nál.

Ez első ránézésre meglepő lépés a kérelem visszavonása: laikusok számára esetleg akár úgy tűnhet, hogy a Rádió 1 nem szándékozik folytatni tevékenységét a kelet-magyarországi nagyvárosban jövő nyártól. Iparági forrásaink szerint valójában azonban egyáltalán nem erről van szó.

Nézzük, mi állhat a meglepő lépés mögött valójában.

Elnémultak volna, ha nem vonják vissza a kérelmet

A miskolci, 7 évre megszerzett rádiós jogosultság jövő júniusban járt volna le, amelynek újabb évekre történő meghosszabbításáról vagy a kérelem elutasításáról a törvény alapján legkésőbb 2, leghamarabb 4 hónappal dönthetne a Médiatanács. Csakhogy a helyi Rádió 1-et működtető M-Lite Kft. korábbi bírságai miatt a médiatörvény alapján nem illette volna meg őket a hosszabbítás. Ha azonban a Médiatanács csak 2-4 hónappal a lejárat előtt hozza meg az elutasító döntését, már nem sok esélye lett volna annak, hogy a 96,3 MHz-es miskolci rádiós frekvenciára vonatkozó új pályázatot a médiahatóság le tudja bonyolítani úgy, hogy a frekvenciajogosultságról a médiaszolgáltatási jogosultság június 22-i lejáratáig döntés szülessen.

Tehát ha a Rádió 1 Miskolc nem vonja vissza a médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítására irányuló kérelmét, akkor könnyen abban a helyzetben találhatta volna magát a Rádió 1, hogy hirtelen elveszíti miskolci rádióhallgatóit, akik legfeljebb az interneten tudták volna hallgatni az adást.

Felgyorsultak egy hét alatt az események

Mivel a Rádió 1 Miskolc (M-Lite Kft.) visszavonta a hosszabbításra vonatkozó kérelmét, így ha gyorsan eljár majd a Médiatanács, és a pályázat gyorsan lefut, még esélye lehet a Rádió 1-nek arra, hogy júniusig, a 7 éves jogosultsága lejáratáig döntés szülessen az FM-frekvencia ügyében.

Érdekesség: egy héttel azután, hogy a Rádió 1 Miskolc visszavonta a médiaszolgáltatási jogosultságra vonatkozó kérelmét, a Médiatanács máris intézkedett a frekvencia pályáztatásának előkészítéséről. Az alábbi döntést az NMHH ismételten nem jelentette be a sajtónak, és csupán a testület 48.heti (e heti) ülésének napirendi pontjait tartalmazó pdf-ben találtunk rá. Íme:

„7.669/2019. Felkérés a Miskolc 96,3 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervének kidolgozására”

Persze a Rádió 1 szempontjából még így is van némi kockázat az egészben, hiszen ha a pályázati eljárás elhúzódik, a Rádió 1-nek könnyen lehet, hogy búcsúznia kell majd Miskolctól, azonban ha nem vonja vissza a hosszabbításra irányuló kérelmét, az elnémítása biztosan bekövetkezett volna, így valójában logikus lépésnek tűnik.

A Media1 egy héttel ezelőtt egyébként kérdést küldött a Rádió 1 központi sajtóirodájának, hogy arról érdeklődjön: mik a médium tervei Miskolcon, miért vonták vissza a jogosultság meghosszabbítására vonatkozó kérelmet, illetve szándékukban áll-e folytatni a frekvencia használatát a későbbiekben, de egy hete semmilyen válasz nem érkezett.

A Médiatanács e heti üléséről kiadott összefoglalóban egyébként a következő döntéseket említik.

76 millió forintot osztanak szét rádióműsorok között, több Rádió 1 is pénzt kap

Huszonhét kereskedelmi, közösségi és kisközösségi rádió jutott összesen közel 76 millió forint támogatáshoz a Médiatanács hírműsorok, tematikus és közérdekű szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2019-es pályázatának harmadik fordulójában.

A grémium e heti ülésén meghozott döntés szerint: hírműsor kategóriában eredményesen pályázott a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, az Egerszeg Rádió, a székesfehérvári Táska Rádió, a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a nyíregyházi 103,9 Best FM, a szegedi, a zalaegerszegi, a kiskunmajsai és a békéscsabai Rádió 1, a Rádió Dabas, a Tamási Rádió, a kalocsai KORONA FM 100, valamint a fővárosi Karc FM, a Manna FM és a Klasszik Rádió 92.1.

Szolgáltató magazinműsorokat állíthat elő támogatással a Rádió Szentendre, a miskolci Csillagpont Rádió, a 101.7 Pécs FM, a szolnoki 90,4 Rádió 1, a hódmezővásárhelyi Rádió 7, a székesfehérvári Alpha Rádió, a nyíregyházi 99,4 Sunshine FM és a békéscsabai Csaba Rádió. Tematikus magazinok megvalósításához kapott forrást a dunaújvárosi Rádió 24, a szombathelyi CREDO Rádió, a debreceni FM90 Campus Rádió és a fővárosi 90.9 Jazzy Rádió.

Zöldlámpát kapott a Médiatanács jövő évi hatósági felügyeleti terve

Elfogadta a testület a Médiatanács a 2020-ra vonatkozó felügyeleti tervét is.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint az általános hatósági felügyelet keretein belül jövőre is célja a hatóságnak a médiaszolgáltatók és a közösségi médiumok folyamatos megfigyelése mellett – többek között – a reklámok hangerejének vizsgálata, a nagy elérésű híradók nem közérdekű bűnügyi hírei kapcsán a törvényben előírt – most már húsz helyett – harmincöt százalékos plafon ellenőrzése, illetve a hír- és magazinműsorok kvantitatív elemzése.

Külön vizsgálati terület lesz a televíziós gyermeksávokban a gyermekvédelmi előírások betartása és az, hogy a szolgáltatók a hat éven aluliak számára nem ajánlott korhatár-kategóriát mennyire használják.

A Médiatanács jövőre is tervezi annak vizsgálatát, hogy a filmekre milyen korhatár-besorolási gyakorlatot alkalmaznak a médiaszolgáltatók, és a hallás- mellett jövő szeptembertől a látássérülteket segítő televíziós szolgáltatásokat is ellenőrizni fogja.

A grémium a 2020-as felügyeleti terv új feladataként nyomon követi a kiskorúak védelme érdekében alkalmazott hatékony műszaki megoldással, a gyerekzárral kapcsolatos követelmények betartását is. Az általános hatósági felügyeleti terv a hatóság honlapján olvasható.

Rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatával kapcsolatos döntések

A Médiatanács véglegesítette és honlapján csütörtökön közzétette a Körmend 99,8 MHz helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség használatával kapcsolatban elfogadott pályázati felhívást. Az ajánlatokat 2020. január 15-én lehet majd benyújtani.

A testület csütörtökön közzétette az NMHH honlapján a Miskolc 103,8 MHz körzeti vételkörzetű, valamint a Siklós 88,6 MHz és a Szigetvár 98,9 MHz helyi vételkörzetű közösségi jellegű rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára kiírt pályázati felhívások tervezetét.

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti