Forbes

Betiltották a magyar Forbes magazin aktuális lapszámát

A Hell energiaital gyártó cég tulajdonosai ideiglenes bírói intézkedést kérve elérték a bíróságon, hogy a lapot vissza kelljen rendelni az utcáról, a lap top50-es listájában ugyanis szerepelt, hogy a jelentős közpénzben részesedő magyar energiaital-gyártó cég tulajdonosának mekkora lehet a vagyona. A forbes.hu-t is érinti a döntés.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Egy bírósági döntés alapján vissza kell hívni a magyar Forbes magazin januári lapszámát az utcáról.

Az ügy előzménye, hogy a Hell Energy tulajdonosai perre mentek a Forbes Magyarország ellen, annak érdekében, hogy személyes adataikat a Forbes ne kezelje és ne hozza nyilvánosságra a leggazdagabb magyarokat bemutató listájában.

A Fővárosi Törvényszéken a per részeként ideiglenes intézkedést kezdeményeztek. Ez azt követően meghozott bírósági döntés alapján a Forbes magazin januári számát, benne az 50 leggazdagabb magyar listájával, a kiadónak vissza kell hívnia, amit a mai napon kezdeményezett a lapterjesztést végző Lapkernél.

A szerkesztőségnek a Forbes.hu internetes oldalon megjelenő listán is törölnie kellett a Hell Energy tulajdonosának a nevét.

A végzés szerint a bíróság „eltiltotta a kérelmezettet, hogy az általa kezelt, a kérelmezőkre vonatkozó személyes adatokat bármely módon nyilvánosságra hozza”.

A jogvita még nem dőlt el

A Forbes hangsúlyozta: az ideiglenes intézkedés csak egy átmeneti döntés, a pereskedés a Hell Energy tulajdonosok személyes adatainak nyilvánosságra hozatali lehetőségéről még csak most fog kezdődni a Fővárosi Törvényszéken, de ez a januári szám idő előtti visszahívását már nem érinti.

„A Fővárosi Törvényszék ideiglenes intézkedése szélsőségesen értelmezi a személyes adatok védelmét, ha ez a jogértelmezés általánossá válik, az üzleti újságírás teljes mértékben ellehetetlenül Magyarországon. A bíróság mostani érvelése szerint minden cikknél, minden üzleti vezető neve leírása (akár nevének tárolása) előtt engedélyt kellene kérni a személyes adatok kezelésére.”

– áll abban a közleményben, melyet Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője jegyez.

Szólás szabadsága vs személyes adatok védelme

A kiadóvállalat úgy véli, a GDPR szabályok ilyen szélsőséges értelmezése sérti a sajtószabadságot és lehetetlenné teszi, hogy az üzleti világról tájékozódjanak az emberek, viszont lehetővé teszi, hogy az üzleti vezetők, vállalkozók csak számukra kedves, őket jó színben feltüntető cikkekhez járuljanak hozzá. A Forbes kiadója úgy véli: ha a jogszabályokat így értelmezik a bíróságok, valódi cikkek helyett csak pr-cikkek lesznek az újságokban – tette hozzá Galambos.

„Az ideiglenes intézkedés ellen már nem lehet fellebbezni, a januári Forbes magazint visszahívjuk, de továbbra sem fogunk engedélyt kérni a cikkek alanyaitól, hogy leírjuk a nevüket. A további peres eljárásban megvédjük az igazunkat és újságírói elveinket.”

A Hell Energy Magyarország egyik legnagyobb energiaital-gyártója, 2018-as árbevétele 47 milliárd forint volt, amiből 5,3 milliárd forint nyereséget realizált. A cég tavaly nyáron adott át egy új gyártósort 50 százalékos, egymilliárd forintos állami támogatással. A cég decemberi közleménye szerint részt vesz a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában (NKP), aminek keretén belül 28,5 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki. A kötvényprogram keretében – amit számos más magyar vállalat is igénybe vett – az MNB a kötvények egy jelentős részét maga jegyzi le, azaz az MNB közpénzből ad forrást a Hell Energy növekedésének finanszírozásához.

A Forbes jogi védelmét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látja el a bíróságon.

A témával foglalkozik egyébként az AP amerikai hírügynökség nyomán a The Washington Post és a The New York Times is.

További médiával kapcsolatos hírek, cikkek találhatók a Media1-en.

Borító: A Forbes betiltott lapszámának borítórészlete
Szóljon hozzá!