fbpx
Vlagyimir Putyin a Putyin-tévéként emlegetett Russia Today (RT) adásában

Putyin-tévé nélkül maradtak a Vodafone-UPC ügyfelei, de mi lesz helyette?

Az orosz propagandát terjesztő, sokak által Putyin-tévéként emlegetett Russia Today / RT tévécsatorna több éven át volt elérhető a nemrég a Vodafone által felvásárolt UPC Magyarország kínálatában, ám nemrég szép csendben eltűnt onnan, holott pár éve még az is felmerült, hogy magyar adása is lehetne. Az RT pótlásáról érdeklődött a Media1.

Úgy tűnik, nem egészen úgy alakultak az orosz Russia Today (RT) televíziós médiavállalat várakozásai a magyar tévés piacon, mint ahogyan azt remélte. A Kreml propagandáját sugárzó, többnyelvű hírcsatorna ugyanis egyszer csak eltűnt 2019 végén a Vodafone Magyarország által tavaly felvásárolt UPC  Magyarország csatornakínálatából. Az RT eltűnésére csupán egy, a tévéképernyőn megjelenített felirat utalt, ami akkor volt látható, ha valaki a Russia Today csatornahelyére kapcsolt.

Az RT helyén a következő, meglehetősen szűkszavú üzenet jelent meg a Vodafone-UPC arculati elemeivel:

„A műsorszolgáltatás a csatorna tulajdonosának döntése nyomán 2019. december 31-től megszűnik.”

Az RT eltűnését illetően a UPC-előfizetőknek adott tájékoztatás ezzel itt lényegében véget is ért, a feliraton (plusz a korábbi számlalevélen egy erre utaló mondaton*) kívül csak a Vodafone-UPC cégcsoport logói szerepeltek a csatornahelyen, semmi egyéb, így az sem, mi kerül a helyére, hogyan pótolják azt, illetve miért döntött úgy a Kreml-propagandaüzeneteit terjesztő tévé tulajdonosa, hogy beszünteti a csatorna terjesztését a UPC Magyarországnál.

Megkérdeztük, mi lesz az RT helyett

A Vodafone-UPC weboldalán sem találtunk a csatornakínálat a Russia Todayt illető változásáról információt, és a UPC Magyarország Facebook-oldalán sem írtak erről, ezért a Media1 felhívta a UPC ügyfélszolgálatát a 1221-es telefonszámon, ám ott sem kaptunk választ, hogyan pótolják a kieső orosz tévécsatornát. A UPC Magyarország sajtókommunikációjáért felelős pr ügynökségnél is próbálkoztunk. A még január 6-án elküldött kérdésünkre végül csak egy héttel később, ma, hétfőn, érkezett válasz. A UPC Magyarország a Media1-hez eljuttatott válaszában megerősítette, hogy „a Russia Today (RT) 2020. január 1-jétől valóban nem elérhető a kínálatában”. Ami a csatorna pótlását illeti, arról azt írják:

„A csatorna helyét egyelőre nem pótoltuk news vagy angol nyelvű kategóriában, de – ügyfeleink igényeit figyelembe véve – folyamatosan dolgozunk a csatornaválaszték fejlesztésén.”

Korábban még az is felvetődött, a Russia Today gyártson magyar adást is

Az RT egyébként a műsorterjesztő cég Világ elnevezésű tematikus csomagjában 8 éven át volt elérhető, de csak 2 éve jelent meg a legnagyobb általános csomagban. Az orosz propagandacsatorna – amit egyesek „Putyin-tévéként” emlegettek korábban – mégis úgy tűnt el, hogy azt nem verték különösebben nagy dobra, és egyelőre nem is pótolták azt. Az RT eltűnése a magyar kínálatból mindenesetre azért is érdekes fejlemény, mivel korábban még az is felmerült, hogy az RT akár magyar nyelvű műsorokat is gyárthatna.

Az időközben elhunyt Lovas István, a Fidesz-közeli sajtótermékek ismert médiamunkása Putyinhoz írt nyílt levélben 2014 szeptemberében azt kérte, hogy legyen a Russia Todaynek magyar adása, amire válaszként a budapesti orosz nagykövetségtől megkereste őt a magyarul is beszélő sajtó- és kulturális attasé, Irina Zvonova,  aki – Lovas erről szóló beszámolója szerint – közölte a Fidesz-barát újságíróval, hogy

„pozitívan fogadták Lovas István javaslatát az orosz külügyminisztériumban és megindulhat a Russia Today magyarországi adásának előkészítése.”

Később azonban Margarita Szimonjan, az RT és a Sputnik hírügynökség főszerkesztője nyilatkozott arról, hogy az orosz fizetőeszköz, a rubel körüli gondok miatt nem tudták növelni az RT költségvetését, így nem tudják elindítani a magyar adást.

A Putyin-tévéként is emlegetett RT egyébként ettől függetlenül többször még helyszínt is bérelt a magyar közmédiától, azaz az MTVA-tól, amire egy, az Átlátszó által írt cikk, illetve LMP-s politikusok hosszú kálváriával járó közérdekű adatigénylési pere derített fényt.

*Frissítés

Egyik olvasónk jelezte, hogy az RT-csatorna a kínálatból való kikerüléséről a számlalevélen előzetesen tájékoztatást kapott mint a UPC Magyarország ügyfele (erről egy fotót is küldött), egy másik olvasónk pedig arról írt nekünk, hogy az RT a HorizonGO internetes szolgáltatáson, a horizon.tv címen keresztül továbbra is elérhető maradt egyelőre a Vodafone-UPC-nél, erről képernyőképet is küldött.

A UPC Magyarország számlalevelének tájékoztatása a Russia Today (RT) kapcsán
A UPC Magyarország számlalevelének tájékoztatása a Russia Today (RT) kapcsán

 

A Russia Today / RT adása ma, a horizon.tv oldalon keresztül
A Russia Today / RT adása ma, a horizon.tv oldalon keresztül

További tévés hírek olvashatók a Media1 tv rovatában.

Borító: Vlagyimir Putyin orosz elnök az RT adásában
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások