fbpx
Józsefváros

E-mail buktatta le Józsefváros volt fideszes vezetőit, hogy beleszólhattak a helyi újság tartalmába

Kocsis Máté (Fidesz) mégsem tartja aggályosnak a Pikó András által nyilvánosságra hozott levél tartalmát, mert szerinte csak észrevételt fűzhetett a lap tartalmához.

Pikó András, az új józsefvárosi polgármester hétfőn a Facebookon nyilvánosságra hozott egy e-mailt, melyet Nyerges Zoltán, a Józsefváros Újság volt főszerkesztője küldött a hivatalos e-mailjéről

  • Kocsis Máténak, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetőjének, a 8. kerület egyik parlamenti képviselőjének;
  • Rimán Edina jegyzőnek, aki akkoriban a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a választási folyamat pártatlansága és kiegyensúlyozottsága felett is őrködött;
  • Sára Botondnak, az azóta leváltott fideszes polgármesternek;
  • Egry Attila fideszes alpolgármesternek;
  • Farkas Örsnek, aki akkor épp a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának az elnöke volt, korábban pedig Kocsis Máté kabinetfőnökeként tevékenykedett, és aki a választási kampányban politikai elemzőként írt többek között a józsefvárosi politikai helyzetről a Magyar Nemzetben.

A levélben Nyerges Zoltán, a Józsefváros Újság azóta távozó főszerkesztője a kerületi újság nyomdába adása előtt észrevételeket várt, illetve Pikó szerint jóváhagyást kért a címzettektől.

Adatok tűntek el a Józsefváros Újságnál

Pikó András a levél alapján most már érteni vélni, miért próbálták a Józsefváros Újság szerkesztőségének teljes rendszerét törölni, illetve miért szerelték ki egyes gépek háttértárolóit is a polgármesterváltás utáni átadás-átvételkor. A polgármester szerint így próbálhatták eltüntetni annak a nyomait, hogy a helyi kerületi újság a Fidesz közvetlen pártirányítása alá került, és kézi vezérléssel működött.

Pikó András szerint felvetődik, miért volt Kocsis Máté frakcióvezető a címzettek között, miért kellett a helyi kerületi lap tartalmát a Fidesz prominensével egyeztetni. Pikó szokatlannak tartja, hogy Rimán Edina, a Helyi Választási Iroda vezetője rajta volt a címzettek listáján listán, hiszen neki a Helyi Választási Iroda vezetőjeként és jegyzőként a törvényesség felett kellett volna őrködnie, esküje pedig Pikó szerint összeegyeztethetetlen volt azzal, hogy a fideszes frakcióval és polgármesterjelölttel közösen vett részt a választási kampány idején az elfogult Józsefváros Újság informális szerkesztőbizottságában.

Függetlennek kellett volna lennie a lapnak

Pikó András felidézte, hogy a Józsefváros Újságot az elmúlt évek választási kampányaiban mutatott elfogult, az ellenzéket negligáló szerkesztési gyakorlata miatt a különböző választási bizottságok rendre elmarasztalták, a legutóbbi önkormányzati választás idején a Kúria emiatt félmillió forintos büntetést szabott ki a Józsefvárosi Önkormányzatra, amit már az új önkormányzati vezetésnek kell kifizetnie.

Pikó szerint a levél bizonyíték arra, hogy megsérült a közfinanszírozott sajtó függetlenségének elve, illetve a demokrácia több írott és íratlan szabálya.

Kocsis Máté: ez nem cenzúra, csak észrevételt fűzhettem a rólam szóló írásokhoz

A Pikó András által nyilvánosságra hozott levelezésre Kocsis Máté (Fidesz) a Facebookon reagált. Azt írta, nem igaz, hogy neki jóváhagyási joga lett volna a Józsefváros Újság nyomdába adása előtt.

Kocsis Máté ugyanakkor azt elismerte, hogy észrevételt tehetett a személyét érintő írásokhoz.

Kocsis Máté ezután a Facebook bejegyzésében visszatámadt: felrótta az új polgármesternek, hogy Tóth Ákost, a 168 Óra volt főszerkesztőjét bízta meg a kerületi lap vezetésével, illetve az első számot – Kocsis szóhasználata szerint – Pikó teleíratta magával, amiből azután nagy balhé lett. Kocsis szerint Pikó a levél nyilvánosságra hozatalával erről az ügyről akarja most elterelni a figyelmet.

Frissítés 12.27

Kocsis Máté szavaira Pikó András újabb e-mailek nyilvánosságra hozatalával reagált, melyek azt bizonyítják, hogy Kocsis Máté részletekbe menően instruálta a Józsefváros Újság főszerkesztőjét, sőt a helyi választási iroda vezetője és a helyi jegyző is tanácsokkal látta el a stábot, hogy miből nem lesz gond a választási bizottságnál.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások