A Rádió 1 reggeli műsorában Sebestyén Balázs és Rákóczi Feri műsorvezetők. Forrás: Facebook Live

Újabb helyen kapcsolták le a Rádió 1 adását

A Rádió 1 médiaszolgáltatási jogosultsága még novemberben lejárt a Heves FM 93,7 MHz-re, de a rádió a határidő elmúltát követően sem szüntette be tevékenységét a térségben. A médiahatóság többször is sunnyogott az ügyben.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A Media1 szeptember 11-én számolt be arról a még szeptember 3-án született médiatanácsi döntésről, melynek következtében a Rádió 1 elvesztette hevesi rádiós frekvenciáját, a Rádió Hello Kft. által üzemeltetett FM 93,7 MHz-et. Az NMHH Médiatanács ülésén született döntéseket tartalmazó sajtóanyagból ugyanis kihagyta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Rádió 1 vételkörzetének szűkülésével járó döntést. Az NMHH csak a Media1 érdeklődését követően több nappal ismerte el azt nyilvánosan, hogy nem hosszabbította meg a médiaszolgáltató jogosultságát, és le kell kapcsolni a Rádió 1-et Hevesben.

Hiába járt le azonban a Rádió 1 hevesi jogosultsága 2019. november 24-én, azaz két héttel ezelőtt, a Media1 tapasztalatai szerint a Rádió 1 engedély hiányában is tovább folytatta a sugárzást Heves térségében.

Megkérdeztük az NMHH-t, miért nem cselekedett a kalózkodó Rádió 1 ügyében

Amikor a Media1 ezt észlelte, december 2-án kérdést küldött a médiahatóságnak, végeztek-e helyszíni méréseket, hogy a médiaszolgáltató betartja-e az NMHH Médiatanács döntését, illetve kérdeztük a médiahatóságtól, ha nem, miért nem cselekedtek a Médiatanács szeptemberi döntésének érvényre juttatása érdekében, vagyis az NMHH miért nem kapcsoltatta le az engedély nélküli adást akár karhatalmi erővel, illetve miért nem foglalták le e a stúdiótechnikai berendezéseket, ahogyan azt más kalózrádiók esetében bírság kiszabása mellett az NMHH meg szokta tenni.

Az NMHH már 6 napja gondolkodik

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azonban a kérdéseink december 2-i elküldése óta eltelt 6 nap alatt semmit sem válaszolt a november 24-én lejárt frekvenciajogosultság ügyében.

Ha csak nem fogjuk fel egyfajta válaszként azt, hogy a Media1 ma, vasárnap észlelte, hogy az NMHH-nak elküldött kérdéseinket követően mostanra hirtelen eltűnt a Rádió 1 honlapjáról a hevesi 93,7 MHz, illetve tudomásunk szerint jelenleg nem szól a Rádió 1 Hevesben.

Nem az első ilyen alkalom

A mostani eset egyébként nem példátlan az NMHH és a Rádió 1 kapcsán. Nyáron szintén a Media1 számolt be arról, hogy több városban a Rádió 1 jogosultsága lejárt, ennek ellenére nem kapcsolták le az adást. Végül az adást azután kapcsolták le az érintett városokban, hogy a Media1 megkérdezte az NMHH-t, miért nem tartja be saját határozatát a Rádió 1 ügyében, és miért nem cselekszik a kalózkodás ügyében. Olyan városok voltak érintettek mint Szekszárd, Paks, Dunaföldvár, Baja.

40 alá csökkent a Rádió 1 frekvenciáinak száma

A Rádió 1 hevesi lekapcsolását követően jelenleg 39 helyi frekvencián sugározzák a Rádió 1-et, pedig Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a Rádió 1 volt tulajdonosának halálát megelőzően még bőven 40 felett volt a Rádió 1 frekvenciáinak száma.

Frissítés

Iménti cikkünk után megjelenését követően reagált az NMHH is, de csak annyit, hogy méréseik szerint mostanra lekapcsolták az adást. Arra kitérő választ adtak, miért nem szankcionálta az NMHH a történteket. Minderről egy külön cikkben írtunk még bővebben.

Borító: A Rádió 1 reggeli műsorában Sebestyén Balázs és Rákóczi Feri műsorvezetők. Forrás: Rádió 1 Facebook Live

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Belebukott a máltai rendőrfőnök az újságíró-gyilkosságba

Távozik a máltai rendőrfőnök, akit a civil társadalom és a család azzal vádolt, hogy akadályozta a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró ellen 2017-ben elkövetett gyilkosság felderítését, valamint még az újságíró halála előtt nem tett meg mindent Galizia védelmében.

Netflix logó

A Netflix saját tartalmakkal erősít

A következő nyolc évben 26,3 milliárd dollárt (8000 milliárd forintot) fordít tartalomfejlesztésre, főként saját tartalom előállítására a streamingszolgáltató egy friss iparági elemzés szerint. A cég eközben a héten megnyitotta negyedik európai irodáját.

adótorony

Magyarországon is téma a 3G mobilhálózatok lekapcsolása

Bár ez nem megy majd egyik napról a másikra, és nem lesz könnyű menet, a mobilszolgáltatók a hírközlési hatósággal is egyeztetnek erről annak érdekében, hogy a régebbi mobilhálózati technológiából felszabaduló frekvenciákat jobban hasznosíthassák.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!