fbpx
mtv, m1, híradó, közmédia

Nemzetközi konferencián vitatkoznak Budapesten a közmédiáról

A Newsocracy című nemzetközi konferencián azt vitatják meg, létezik-e, ha igen, közszolgálati média politikai beavatkozás nélkül, illetve hogyan lehet a szabad sajtó működését elősegíteni. A jövő csütörtökön megrendezendő rendezvényen az Európa több országából érkező előadók mellett Budapest új vezetése is képviselteti magát.

„A közszolgálati média feladata, hogy megbízható és pártatlan információkkal segítse az állampolgárokat a tájékozódásban és a közügyek gyakorlásában. Így – közfelügyelet mellett – a közérdeknek kell meghatároznia a műsorszolgáltatást, amit a közfinanszírozás is indokol. Ugyanakkor a populizmus térnyerése és a politikai nyomásgyakorlás veszélybe sodorhatja a közszolgálati műsorszolgáltatást. A politikai szereplők gyakran próbálják gyengíteni a közszolgálati média függetlenségét és manipulálni vagy cenzúrázni a tartalmakat. Ennek legsúlyosabb formája az, amikor a közszolgálati média állami irányítás alá kerül és PR vagy propagandaeszközzé válik. Vitassuk meg együtt, hogy miként lehet megerősíteni a közszolgálati médiát és megőrizni a sajtó szabadságát Európában!”

– áll a jövő héten csütörtökön Budapesten megrendezendő Newsocracy – Közszolgálati média politikai beavatkozás nélkül című nemzetközi konferencia előzetesében.

A konferenciára számos országából érkeznek előadók, akik szólnak a közszolgálati média jövőjéről és a műsorkészítéssel kapcsolatos napi kihívásokról. Kifejti álláspontját mások mellett Bajomi-Lázár Péter médiaszociológus, Rubina Möhring (Ausztria), Jovanka Matics (Szerbia), Jacob Mollerup (Dánia), Maria Michalis (Nagy-Britannia), de például Mong Attila újságíró (Committee to Protect Journalists) is, aki panelbeszélgetést vezet majd arról, hogy miként erodálódott a közszolgálati média a közép-kelet-európai régió több országában és érvényesül-e dominóhatás ezen a területen.

Jan Schulte Kellinghaus (BBB/ARD) szakmai tapasztalatait osztja meg a közönséggel egy vele készülő interjúban. Budapest új vezetése is képviselteti magát, és szól majd a sajtó szabad működésének elősegítéséről. Bayer Judit médiajogász-szakértőkkel és európai döntéshozókkal (így Ramona Strugariu romániai európai parlamenti képviselővel) folytat majd beszélgetést arról, hogy kinek a felelőssége a közszolgálati média függetlenségének a védelme. Bécsből érkezik Barbara Tronfi, aki a Nemzetközi Sajtó Intézet (International Press Institute / IPI) igazgatója, aki bizonyára szól majd arról a jelentésről, amit 6 nemzetközi szervezet, köztük az IPI közösen készített a novemberi több napos magyarországi látogatást követően. A jelentés lesújtónak találta a magyarországi médiahelyzetet. De vajon hogyan tovább most, hogy a jelentés elkészült?

A nemzetközi konferencia részletes programja IDE kattintva érhető el.

A program helyszíne:  Goethe Intézet, 1092 Budapest, Ráday utca 58.

A rendezvény pontos időpontja: 2019. december 12., csütörtök, 11:00 – 17:30, a regisztráció 10:15-kor kezdődik.

A rendezvény szervezője a lipcsei Európai Sajtó- és Médiaszabadság Központ és a Független Médiaközpont.

A konferencia-részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A rendezvény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1004991103169888/

Kapcsolat: [email protected]

Twitter: @ECPMF #newsocracy19

A rendezvényt az Európai Bizottság, Szászország, Lipcse városa és a Goethe Intézet (Budapest) támogatja.

A Media1 épp ma számolt be arról, hogy a Médiatanács eljárást indít a közmédia ellen, mivel Németh Balázs, az M1 Híradó hírolvasója a médiaigazgatási jogszabályok előírásai ellenére többször kommentálta, véleményezte a bemutatott eseményeket és minősített személyeket. Szintén mai hír, hogy az MTVA és egyes helyi városi tévék között bizonytalanná vált a jövőbeni együttműködés, mivel az állami médiavállalat olyan dokumentumokat postázott ki az új politikai vezetésű városok tévéinek, amely alapján ez erősen kétségesnek tűnik jelenleg. A közmédiában gyakoriak a hírhamisítások, nemrégiben pedig újabb emberről derült ki, hogy indexre tette a közmédia. Úgyhogy biztos lesz miről beszélgetniük a résztvevőknek.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások