fbpx
jobboldali napilapok

Lesújtó médiahelyzettel szembesült Magyarországon hat nemzetközi szervezet

Szisztematikusan építi le a sajtó függetlenségét, a sajtószabadságot és a sokszínűséget a magyar kormány – áll abban a jelentésben, melyet hat nemzetközi médiaszervezet állított össze a november végi magyarországi látogatását követően. Kovács Zoltán államtitkár azt mondta, az újságírók dolga nem a hatalom ellenőrzése.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Ahogyan arról a Media1 még novemberben beszámolt, Magyarországon járt egy hat nemzetközi szervezetből álló, a sajtószabadság érvényesülését vizsgáló delegáció. Találkozókat folytattak újságírókkal, Kovács Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkárral (aki egyben az állami kiadásba vont Nimród című lap főszerkesztői teendőit is ellátja), valamint Karácsony Gergely főpolgármesterrel is eszmecserét folytattak.

Az érkező delegációnak tagja volt

Az Euronews tegnapi beszámolója szerint a jelentéskészítők az Európai Unióban példátlan kormányzati médiakontrollról számoltak be.

A jelentés szerint a hatalom az elmúlt években teljesen eltorzította a médiapiacot és túlzott ellenőrzést gyakorol a média felett.

A jelentés szerint Magyarországon az újságírókat ugyan nem zárják börtönbe, de a kormány világos stratégiát követ a kritikusok elnémítására. Magyargyűlölőként, külföldi bérencként és hazaárulóként bélyegzik meg őket, a legjobb esetben pedig politikai aktivistáknak nevezik az újságírókat.

Eközben az állami hirdetésekkel is támogatott kormányhű médiabirodalom az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kabinet kiterjedt propagandagépezete azzal a feladattal foglalkozik, hogy hatalmon tartsa a Fideszt. Kritikus, független média ugyan létezik Magyarországon, de a folyamatos fenyegetések árnyékában ténykedik, és általában pénzhiányban szenved. Működésük jobbára a fővárosra korlátozódik, emiatt az ország lakosságának többsége – a jelentés szerint – „a sötétben marad”.

Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) igazgatóhelyettese – aki a küldöttséggel együtt Magyarországon járt – a látogatás során azt nyilatkozta, hogy a független sajtót kiéheztetik, és ezzel kiszorítják a piacról.

A most közzétett jelentés leszögezi: a médiaellenőrzést szándékosan ellenőrizhetetlenné alakították. Ez azonban nem mentség az Európai Unió tétlenségére, amely eljárásaival nem akadályozta meg a tagországokat abban, hogy nyíltan töröljék a médiát a demokrácia elemei közül.

Az Euronews tudósításából kiderül az is, hogy a médiaszervezetek küldöttsége a Nimród című vadászlap szerkesztőségében találkoztak Kovács Zoltán államtitkárral, aki másodállásban a lapot is irányítja. Ő arról tájékoztatta a nemzetközi küldöttséget, hogy a sajtó szerepe szerinte nem a hatalom ellenőrzése. Ennek okán a független újságírókat politikai aktivistáknak nevezte.

A jelentésről IDE kattintva érhető el az IPI (Nemzetközi Sajtó Intézet) angol nyelvű összefoglalója és maga a jelentés.

 Borító: Ladányi András, Media1

Szóljon hozzá!