fbpx
cenzúra

Az Orbán-kormány médiaellenes intézkedései miatt Magyarországra jön egy nemzetközi sajtószabadság-koalíció

Az Orbán-kormány képviselőjével, újságírókkal és Budapest újonnan megválasztott vezetőjével is találkozója lesz a több napot Magyarországon eltöltő 6 nemzetközi újságíró-szervezetnek.

Hat nemzetközi médiaszervezet is Magyarországra látogat néhány nap múlva, hogy megvizsgálja a magyarországi médiahelyzettel kapcsolatos aggályokat – értesítette a Media1-et a delegáció egyik tagja, az RSF (Reporters Without Borders / Riporterek Határok Nélkül).

Budapestre látogat

A három napos magyarországi misszióra november 25. és 27. között kerül sor. Újságírókkal, valamint Kovács Zoltán államtitkárral és Karácsony Gergely főpolgármesterrel is találkozót folytatnak majd.

Túl sok aggályos jelentés jött ki

A Budapestre érkező delegáció azért érkezik Magyarországra, mivel az elmúlt időszakban számos riport, illetve jelentés utalt rá, hogy Magyarországon az Orbán Viktor vezette kormány több kritikus hangot is elnémított, miközben kormánypárti médiabirodalmat húzott fel.  A delegáció szerint Magyarországon a független, nem kormánypropagandát tartalmazó információkhoz való hozzájutás lehetőségei jelentősen beszűkültek az elmúlt időszakban.

A misszió célja, hogy minél szélesebb körből szerezzen véleményeket a fejleményeket illetően, beleértve az Európai Unió jogállamiságot vizsgáló eljárásának hatásait és a közelmúltban lezajlott választásokat is.

Magyarország az RSF nemzetközi sajtószabadság-indexében 2010-ben még a 23. helyen állt, ám a Fidesz-KDNP kormány megalakulása óta drámai mértékű zuhanás következett: a 2018-ra mért 87. hely és a 2010-es 23. hely között 64 a különbség. Magyarország a sajtószabadság-térképen a problémásabb országok között szerepelt. Ráadásul az index elkészítésekor még nem vehetették figyelembe az idén bevezetett parlamenti sajtókarámot, ami miatt az Európa Tanács is riasztást kapott Magyarországról, és a többi idei fejleményt, például a Civil Rádió decemberben bekövetkező elnémítását.

Borító: 123rf

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások