Kossuth Rádió

Megint kiderült valakiről, hogy letiltotta a magyar közmédia

Bár az MTVA eddig mindig tagadta a nem kívánatos személyeket tartalmazó tiltólisták létét, megint akadt valaki a napokban, aki megtapasztalhatta, hogy a nem kívánatos személyek kategóriája biztosan létezik.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Jakupcsek Gabriella, Kovács Patrícia, D. Tóth Kriszta, és több más személy, például az Index munkatársainak személyes tapasztalata szerint létezik egy kategória a közmédiában a nem kedves, nem kívánatos személyekről. Hogy ilyen lista létezne, persze az MTVA tagadta, de pénteken egy újabb ilyen furcsa esetre derült fény, ami megint ennek létére utalhat.

Az Index vette észre azt a Facebook-posztot, melyben Zelki János forgatókönyvíró arról számol be, hogy a Kossuth Rádiótól szerettek volna interjút készíteni vele a Koldusgyerek című, több mint két évtizede, egészen pontosan 1994-ben elkészített dokumentumfilm kapcsán, ő azonban inkább Salamon András rendezőt javasolta interjúalanynak, majd ezt követően különös irányt vett a beszélgetés.

„Őt nem hívhatom be”

„Az nem megy sajnos…. bizonyára érti, miért, szóval, őt nem hívhatom be” – válaszolta az állami médiavállalattól telefonáló szerkesztő, mire Zelki János visszakérdezett, mégis mi a baj az Salamonnal. Erre Zelki ezt a választ kapta: „Hát, ő olyasmiket szokott csinálni, ami miatt nem lehet.”

A forgatókönyvíró ezután rákérdezett, hogy a filmjei miatt van-e tiltólistán Salamon András, mire azt a választ kapta, hogy „nem, de nem lehet”.

Ezek után Zelki még visszakérdezett, hogy őt magát egyébként biztos, hogy szabad-e behívni, mire azt a választ kapta, hogy „persze.” A párbeszédet Zelki János ezután azzal folytatta, hogy a telefonáló azért ebben ne legyen olyannyira biztos, hiszen „valószínűleg nem tudja, hogy annak idején úgy rúgtak ki a Rádióból, hogy a lábam se érte a földet.” A telefonló ezután elbizonytalanodva visszakérdezett: „Igen?”, majd később Zelki még mesélt ezt azt az állami médiavállalat munkatársának arról, hogy legutóbb jó három évtizeddel ezelőtt tették indexre, tiltottak ki a médiából olyan művészeket, akikről lehetett tudni, hogy nem nagyon szeretik a kormányt.

„Nem lep meg, hogy ezt a hagyományt felelevenítették, én is itt élek, de azért erről most így, direktben meggyőződni, mégiscsak más. Gratuláltam ehhez a főnökeinek meg neki, de már nem forszírozta az interjút, el is búcsúztam szépen” – elevenítette fel Zelki János a kínossá vált megkeresést.

A nem kívánatos személy korábban még rendszeresen bejárt a közrádióba

Salamon András a fentiekhez a Facebookon hozzátette még azt is, hogy egy időben rendszeresen járt be a közrádióba, az írásaiból rádiójátékok születtek, majd felkérték az Időfutár című ifjúsági rádiójáték rendezésére, amit nagy megtiszteltetésnek vett. Éppen az Időfutár új évadát készítették elő, amikor az akkori főnöke jóindulatúan figyelmeztette vagy megkérte, hogy a Facebook-posztjai témáira és hangvételére kicsit figyeljen oda, mert odafönt figyelnek az ilyesmire.

„Úgy emlékszem, hangosan kezdtem kacagni és ennyiben maradtunk. Néhány nap múlva kaptam egy levelet, amiben sajnálkozva közli az akkori főszerkesztő – azóta kirúgták onnan –, hogy gazdasági racionalizálás miatt a harmadik évad rendezésére házon belüli munkatársat bíznak meg, de köszönik az eddigi együttműködést” – idézte fel a rendező.

Az Indexnek Salamon András telefonon azt is elmondta, hogy őszintén nem értette, min akadtak ki a közmédiában, hiszen nem egy politikai tényező, és meglehetősen szelíd dolgokat posztolt a kirúgása idején, 2014 körül. Ráadásul a rendező pályája ezer szállal kötődött a közmédiához, filmjeinek java részét a Magyar Televíziónak forgatta.

 

Szóljon hozzá!