24.hu logó

Pert vesztett Bayer Zsolt a 24.hu-val szemben

Az ítélet jogerős. A Fidesz-közeli újságíró olyat próbált helyreigazíttatni, amelyet a portál jogszerűen közölt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Bayer Zsolt jobboldali publicistáról (a Fidesz ötös számú párttagsági könyvének birtokosáról) a 24.hu még tavaly áprilisban megírta, hogy mindössze 32 ezer forintért bérel egy 48 négyzetméteres önkormányzati lakást a budai Várban. Bayer ezután helyreigazítási kérelmet küldött a szerkesztőségbe: azt követelte, a lap közölje le, hogy ezt a bérleti díjra vonatkozó tényt „abban a hamis színben tüntette fel a portál, mintha a lakásbérlet összefüggésben állna politikai hovatartozásával” és a bérleti díjat politikai kapcsolatainak köszönhetően állapították volna meg.

A 24.hu akkor arra is rámutatott, hogy lakáscsere esetén az I. kerület lakásrendelete alapján úgynevezett költségelvű lakbért fizet az új bérlő, ám az önkormányzat új szerződéskötés esetén bármikor felülbírálhatná a bérleti díjat, és a rendelet módosításával emelhetne azon, hogy a kerületet ne érje vagyonvesztés.

A 24.hu mai írásából kiderül, hogy a Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete megállapította: a felperes Bayer Zsolt sem állította azt, hogy hamis tényeket közölne a hírportál. A bíróság szerint tény, hogy Bayer Zsolt 31.737 forintos költségelvű lakbért fizet, az pedig, hogy ez meglehetősen alacsony összeg, olyan véleménynyilvánítás, ami miatt helyreigazításnak nem lehet helye. A bíróság szerint a költségelvű lakbér összehasonlítása a jóval magasabb, piaci alapon számolt lakbérekkel nem tünteti fel a valóságot hamis színben.

A bíróság amellett, hogy az önkormányzati lakások bérleti díja közügy, azt is kihangsúlyozta, hogy ha egy közszereplő bármilyen módon a közpénzekkel kapcsolatba kerül, az közérdeklődésre tart számot, ezért a cikk közlése jogszerűen történt.

A 24.hu egyébként még a cikk megjelenésekor videóriportban is teret adott Bayer Zsolt a lakásbérlettel kapcsolatos megszólalásának.

Szóljon hozzá!