fbpx
Budaörs Rádió, FM 104.8 MHz, Budaörs

Az elnémított Budaörs Rádió megpróbálja visszaszerezni frekvenciáját

Ez a Médiatanács e heti üléséről kiadott összefoglaló alapján derült ki. A testület napirendjén volt ezenkívül több más rádiós ügy, például a Karc FM és a Mária Rádió hiányosnak talált pécsi rádiós pályázata, egy kérelem a miskolci Rádió 1-től, továbbá egy, a televíziók akadálymentesítésével összefüggő jelentéssel is foglalkozott a Médiatanács.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén a Budaörs 104,8 MHz helyi frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázat alaki vizsgálatát követően nyilvántartásba vette a Hunicom Stúdió Kft.-t – ez az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának a sajtónak kiadott tájékoztatóanyagából derül ki.

Bár arra az NMHH-s közlemény már nem tért ki, a Hunicom Stúdió Kft. Roczó-Nagy Zoltán és Roczó-Nagy Krisztina budaörsi lakosok tulajdonában van. Ez a kft. üzemeltette idén tavaszig a Budaörs Rádiót, ami azután némult el 12 évnyi működés után idén tavasszal az FM 104,8 MHz-en, hogy az NMHH korábban érvénytelennek minősítette a frekvencia hasznosítására kiírt korábbi pályázatot.

(A Budaörs Rádió adását egyébként nem csak Budaörsön, de a környező településeken és Budapest egyes részein, a XI. és XII. kerületekben, illetve a III. kerület egy részén is fogni lehetett az FM hullámsávon.)

Az alaki vizsgálatot követő nyilvántartásba vétel azonban még egyáltalán nem jelenti automatikusan azt, hogy a Budaörs Rádió ténylegesen újra szólhat is a jövőben, csupán azt, hogy a pályázati eljárás első rostáján sikerrel jutott át a cég, de még hátravan a tartalmi kiértékelés is.

Hiányos a Karc FM és a Mária Rádió tulajdonosának pécsi frekvenciapályázata

A Médiatanács a körzeti Pécs 94,6 MHz frekvencia közösségi hasznosítását célzó pályázatában hiánypótlásra szólította fel mindkét pályázót, a Karc FM Média Kft.-t és az FM 4 Rádió Kft.-t. (Előbbi kft. a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz tartozik, utóbbi kft. pedig a Mária Rádió nevű egyházi adó üzemeltetője.)

Elfogadta ezenkívül a testület a Törökszentmiklós 96,4 MHz-es helyi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét közösségi jellegű hasznosításra, amelyet honlapján közzétett.

Kérelmet adott be a Rádió 1 Miskolcon, de egyelőre nem világos, mit szeretne és hogyan döntött a hatóság

Az NMHH kommunikációs igazgatósága által a Médiatanács üléséről közzétett sajtóanyagból ugyan kihagyták, de egy, az NMHH honlapján lévő PDF-állomány szerint a Médiatanács ülésének napirendjén szerepelt ezenkívül (egyebek mellett) a miskolci Rádió 1 partner, az M-Lite Kft. (96,3 Rádió 1) a Miskolc 96,3 MHz körzeti vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási jogosultsággal kapcsolatban egy kérelem. Az nem világos, mit is kértek, az NMHH ugyanis egyelőre nem válaszolt a Media1 ezzel kapcsolatos kérdésére, és a napirendi pontok között nem írnak erről többet. (frissítés: végül az iménti hírünket követő hét elején reagált az NMHH, azt írják, hogy az M-Lite kft. visszavonta a médiaszolgáltatási jogosultságának megújításával kapcsolatos kérelmét.)

A miskolci rádió hét éves médiaszolgáltatási jogosultsága egyébként 2020-ban lejár, de még nem időszerű a hosszabbítással kapcsolatban kérelem, így elképzelhetőnek tűnik, hogy valamilyen más kérésről lehet szó.

Valaki feljelentette Balázsékat és az Ugytudjuk.hu-t

Egyébként az NMHH honlapján megtalálható pdf szerint bejelentés érkezett a Médiatanácshoz a Rádió 1 reggeli műsora, a Balázsék augusztus 30-i adása kapcsán is valamilyen vélt jogsértés ügyében, illetve panasz érkezett a hatósághoz az ugytudjuk.hu internetes oldal ellen is, az 2019. október 31-én megjelent, „Szombathelyen keres munkatársakat Magyarország legismertebb ingatlanközvetítő hálózata” című írással összefüggésben. A Media1 kereste az NMHH kommunikációs igazgatóságát, hogy pontosan mit tartalmaz a Balázsékra vonatkozó beadvány, illetve milyen döntést hozott erről a Médiatanács. Válasz ezekkel kapcsolatban sem érkezett egyelőre. (Frissítés: végül az iménti hírünket követő hét elején reagált az NMHH, azt írják, hogy elindult az eljárás a Balázsék ellen, személyiségi jogok sérelme és kiskorúakat védelmező szabályok megsértése miatt.)

(A héten egyébként kezdetét vette az NMHH ellen egy újabb bírósági per, mivel a hatóság hosszú ideje titkolni próbálja több rádiós pályázatára beérkezett pályázati anyagokat. A bírósági tárgyalásról itt olvasható el a Media1 tudósítása.)

Tévéműsorok akadálymentesítése

A Médiatanács e heti ülésén elfogadta, majd a honlapján közzétette az NMHH 2019 első félévére vonatkozó vizsgálatát arról, hogy hogyan és milyen arányban teszi befogadhatóvá műsorszámait hallássérült nézőinek a 7 országos állami és a 2 nagy kereskedelmi televízió.

A közel 5 ezer vizsgált műsorórában a kínált műsorok közel 83 százalékát tették akadálymentessé a hallássérültek számára – ez a közszolgálati televíziók esetében 86,9 százalék, míg a kereskedelmi televíziók esetében 68,7 százalék volt.

Az NMHH jelentésének megállapítása szerint a médiatörvényben előírt, kötelezően akadály-mentesítendő műsoridőt ebben a félévben is 99,9 százalékosan teljesítették a szolgáltatók, de továbbra is előfordultak problémák a feliratozásban, mint például annak teljes hiánya vagy tartalmi pontatlansága.

A szolgáltatók most is túlnyomórészt feliratot alkalmaztak – 99,7 százalékban –, a jelnyelvi tolmáccsal ellátott műsorszámok aránya pedig (0,3 százalék) ezúttal is elenyésző volt.

A vizsgálat alapján javítani kell az élő műsorok feliratozásának minőségén, ugyanis az ilyenkor alkalmazott tömörítés gyakran a tartalom megértését akadályozza. A médiatörvény a közérdekű közleményeknél, a politikai reklámoknál, a hírműsorszámoknál – beleértve a közlekedési híreket, a sporthíreket és az időjárás-jelentést is –, a politikai tájékoztató műsorszámoknál, a fogyatékos személyekről és esélyegyenlőségről szóló műsorszámoknál, a filmeknél, a játékoknál és a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámoknál írja elő a hallási akadálymentesítést – közölte az NMHH pénteken.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások