fbpx
Central European Media Enterprises (CME)

A Telenor tulajdonosa felvásárolt egy médiavállalatot

A korábban a Telenor Magyarországot megvásárló PPF Csoport felvásárolja a 45 millió nézőt elérő Central European Media Enterprises televíziós médiavállalatot.

Újabb, jelentős összegű felvásárlást hajt végre régiónkban a Telenor Magyarország tulajdonosa, a cseh PPF Csoport, mely 2018 márciusában vásárolta meg a Telenort.

A régió egyik leggazdagabb vállalkozója, Petr Kellner birtokában lévő befektetőcég bejelentése szerint 2,1 milliárd dollárért, azaz mintegy 620 milliárd forintért megveszi a Central European Media Enterprises (CME) nevű, televíziós csatornák tucatjaival rendelkező médiavállalkozást.

A hwsw.hu szerint az ügylet ugyan nem érinti a magyar piacot, de ettől függetlenül kihatással lehet a cég más érdekeltségeinek működésére.

A Central European Media Enterprises az egyik legnagyobb portfólióval rendelkező régiós médiacég, tévécsatornáival jelen van Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Szlovéniában.

A társaság mintegy 30 tévécsatornát üzemeltet az érintett országokban, melyek összesen körülbelül 45 millió nézőhöz érnek el – áll a PPF közleményében.

A befektetői csoport szerint a CME megvásárlásával és a meglévő telekommunikációs érdekeltségekkel a telekommunikációs- és médiapiacon olyan, manapság egyre nagyobb jelentőségűnek számító szinergia hozható létre, melyek tovább erősíthetik a PPF telekommunikációs- és média üzletágát.

A PPF a CME felvásárlását részben kölcsönből fedezi, az üzlethez több pénzintézet biztosít mintegy 1,15 milliárd eurós (kb. 377 milliárd forint) összegű forrást. A befektetői csoport a fentebb említett telekommunikációs érdekeltségeivel jelenleg Csehországban (illetve Csehországon keresztül Szlovákiában), Magyarországon, Szerbiában, Bulgáriában és Montenegróban van jelen – utóbbi négy ország a norvég Telenor Csoport helyi leányvállalatainak tavalyi felvásárlása révén került a PPF-hez.

A CME felvásárlása a várakozások szerint a jövő év közepén záródhat le, de még szükséges a cég részvényesinek, továbbá az Európai Bizottságnak és a helyi piacokon működő versenyfelügyeleti szerveknek a jóváhagyása is.

Korábban a HWSW arról is írt, hogy a PPF csoport eladná a Telenor Magyarországban meglévő befektetését, vagy legalábbis annak egy részét. A vevő az állami Antenna Hungária lenne. Az információt a Telenor Magyarország eladásáról egyelőre hivatalosan senki nem erősítette meg, ugyanakkor nem is cáfolták.

Románia legnagyobb tévécsatornája, a Pro TV is a Telenor új tulajdonosához kerül. További tévés hírek találhatók a Media1 tv rovatában.

Borító: A Central European Media Enterprises (CME) stúdiója

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások