Central European Media Enterprises (CME)

A Telenor tulajdonosa felvásárolt egy médiavállalatot

A korábban a Telenor Magyarországot megvásárló PPF Csoport felvásárolja a 45 millió nézőt elérő Central European Media Enterprises televíziós médiavállalatot.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Újabb, jelentős összegű felvásárlást hajt végre régiónkban a Telenor Magyarország tulajdonosa, a cseh PPF Csoport, mely 2018 márciusában vásárolta meg a Telenort.

A régió egyik leggazdagabb vállalkozója, Petr Kellner birtokában lévő befektetőcég bejelentése szerint 2,1 milliárd dollárért, azaz mintegy 620 milliárd forintért megveszi a Central European Media Enterprises (CME) nevű, televíziós csatornák tucatjaival rendelkező médiavállalkozást.

A hwsw.hu szerint az ügylet ugyan nem érinti a magyar piacot, de ettől függetlenül kihatással lehet a cég más érdekeltségeinek működésére.

A Central European Media Enterprises az egyik legnagyobb portfólióval rendelkező régiós médiacég, tévécsatornáival jelen van Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Szlovéniában.

A társaság mintegy 30 tévécsatornát üzemeltet az érintett országokban, melyek összesen körülbelül 45 millió nézőhöz érnek el – áll a PPF közleményében.

A befektetői csoport szerint a CME megvásárlásával és a meglévő telekommunikációs érdekeltségekkel a telekommunikációs- és médiapiacon olyan, manapság egyre nagyobb jelentőségűnek számító szinergia hozható létre, melyek tovább erősíthetik a PPF telekommunikációs- és média üzletágát.

A PPF a CME felvásárlását részben kölcsönből fedezi, az üzlethez több pénzintézet biztosít mintegy 1,15 milliárd eurós (kb. 377 milliárd forint) összegű forrást. A befektetői csoport a fentebb említett telekommunikációs érdekeltségeivel jelenleg Csehországban (illetve Csehországon keresztül Szlovákiában), Magyarországon, Szerbiában, Bulgáriában és Montenegróban van jelen – utóbbi négy ország a norvég Telenor Csoport helyi leányvállalatainak tavalyi felvásárlása révén került a PPF-hez.

A CME felvásárlása a várakozások szerint a jövő év közepén záródhat le, de még szükséges a cég részvényesinek, továbbá az Európai Bizottságnak és a helyi piacokon működő versenyfelügyeleti szerveknek a jóváhagyása is.

Korábban a HWSW arról is írt, hogy a PPF csoport eladná a Telenor Magyarországban meglévő befektetését, vagy legalábbis annak egy részét. A vevő az állami Antenna Hungária lenne. Az információt a Telenor Magyarország eladásáról egyelőre hivatalosan senki nem erősítette meg, ugyanakkor nem is cáfolták.

Románia legnagyobb tévécsatornája, a Pro TV is a Telenor új tulajdonosához kerül. További tévés hírek találhatók a Media1 tv rovatában.

Borító: A Central European Media Enterprises (CME) stúdiója

Szóljon hozzá!

Somossy Barbara; Forró Bence; Rátonyi Krisztina; Fodor Imre, a Balatoni Nyár műsorvezetői

Új műsorvezetőkkel tér vissza a Balatoni Nyár

Június 15-én indul a megújuló Balatoni Nyár című magazinműsor, mely délelőttönként várja majd a nézőket a Duna TV-n és a Duna World csatornán. Bejelentették a műsorvezetőket és a többi részletet.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!