fbpx
Telenor

HWSW: Heteken belül bejelentik a Telenor tulajdonosváltását

Továbbra is úgy tűnik, beszáll az állam a Telenorba, sőt az informatikai szakoldal szerint ezt nem sokára már be is jelentik.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Akár napokon, de legkésőbb pár héten belül hivatalosan is bejelenthetik, hogy a júliusban szárnyra kelt pletykáknak megfelelően a magyar állam 25 százalékos tulajdonrészt szerez a Telenor Magyarországbanírta csütörtökön a HWSW.

A cég tavaly júliusban került a Telenor norvég anyacégétől jelenlegi tulajdonosához, a cseh PPF befektetői csoporthoz. A cseh cég az egynegyed tulajdonrészt nem közvetlenül az államnak, hanem az állami kézben lévő Antenna Hungáriának adná, illetve adta el.

Maradnának piaci alapú cég

A Telenor lehetséges tulajdonosváltásának következményeivel is foglalkozott a HWSW. Azt írták, hogy mivel a jelenlegi tárgyalások a kiszivárgott hírek szerint a Telenor Magyarország részvényeinek 25 százalékának állami kézbe kerüléséről szólnak, mindez garancia lehet arra, hogy a mobilszolgáltató a továbbiakban is piaci alapokon működik majd, miközben nyeresége alapján osztalékot fizet az államnak.

A portál szerint ugyanakkor a magyar mobiltávközlési piacon ezzel együtt jelentős turbulenciát okozhat, ha az állam tulajdonrészt szerez egy olyan piaci befolyással rendelkező szolgáltatóban mint a Telenor Magyarország.

Pont amikor zajlik az 5G-pályázat

A fejleménynek kettős hatása lehet, hiszen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) épp most értékesíti a mobil szélessávú szolgáltatásokhoz, így elsősorban 5G-s hálózatok építéséhez használható frekvenciaspektrum 15 évre szóló használati jogosultságát.  Ezen a tenderen pedig a Telenor esélyes befutóként indulhat, mivel a cég egy potenciális (száz)milliárdos tőkeinjekció révén jóval erősebb licitálóvá válhat.

Ráadásul nagyban növeli a mobilszolgáltató esélyeit, hogy az NMHH a napokban kizárta a DIGI-t az indulók közül. Az már csak a hab a tortán, hogy maga a kizárás is jó eséllyel a Telenor kérdésén múlott, bár az NMHH a Media1 ezzel kapcsolatos kérdésére elég furcsa választ adott a minap, amikor kiderült, hogy nem is a DIGI Kft., hanem a holland DIGI Communications N.V. volt a pályázó.

Változhat a Telenor neve és logója

Noha a PPF a tavaly megkötött szerződés értelmében 2021-ig kapott engedélyt a Telenor márkanév és imázselemek használatára, a HWSW azt is írja, hogy tudomása szerint a cég már idén megújíthatja arculatát és nevet is válthat.

Ennek az oldal szerint köze lehet a feltételezett tulajdonszerzéshez is.

Mai, szintén a Telenorral összefüggő hír, hogy nagy rendszerkarbantartás lesz a Telenornál, ami a vállalat ügyfeleit is érinteni fogja.

Szóljon hozzá!