A Vodafone Magyarország 5G lefedettsége Budapesten

Elindult Magyarországon a kereskedelmi 5G mobilszolgáltatás

A tényleg turbó sebességű, ötödik generációs mobilinternetes szolgáltatást egyelőre Budapest egy részén elindító Vodafone Magyarország nem adott ki a történelmi pillanatban közleményt, a protokolláris bejelentés politikusokkal ugyanis csak néhány nap múlva lesz. A szolgáltatásra azonban már most rá tudnak kapcsolódni a Vodafone 5G-képes telefonokkal rendelkező ügyfelei.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A hivatalos, ügyfélpartival, illetve politikusok, például Szijjártó Péter nemzetgazdasági miniszter, illetve néhány kiválasztott újságíró részvételével zajló csütörtöki hivatalos Vodafone-bejelentés előtt két nappal már ma, október 15-én kedden a távközlési cég szakemberei bekapcsolták Budapest számos pontján a kereskedelmi 5G mobilszolgáltatást, amit egy ötödik generációs képességekkel rendelkező mobiltelefon segítségével ki is próbálhatnak a Vodafone Magyarország ügyfelei. A szolgáltatás bekapcsolását a HWSW informatikai szakújság észlelte elsőként.

A Vodafone mostantól tehát elmondhatja magáról, hogy Magyarországon elsőként ő vezetett be 5G mobilszolgáltatást, ráverve riválisaira, a korábban mindig éllovasnak számító Telekomra, valamint a Telenorra és az egyelőre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal pereskedni kényszerülő DIGI-re.

Az 5G szolgáltatást a Vodafone annak köszönhetően tudta bekapcsolni már most – annak ellenére, hogy jelenleg is folyamatban van az NMHH mostani 5G-pályázata –, hogy a távközlési óriás már 2016-ban 3600 MHz frekvenciát nyert a hatóság pályázatán.

A Vodafone, bár közleményt nem is adott ki a szolgáltatás bevezetéséről, a honlapjára feltette az 5G szolgáltatás lefedettségi térképét. (Ez látszik borítóképünkön.)

A lefedettségi térkép alapján a szolgáltatás főleg a Duna észak-déli vonalában érhető el a fővárosban, de több budapesti kerületet is érintve.

Nem kell felárat fizetni, ha valaki rámegy az 5G-re

Bár a Vodafone Németországban felárat kért az 5G szolgáltatás használatért, a HWSW szerint ilyesmitől a magyaroknak nem kell tartaniuk, ugyanis itthon az új generációs hálózathoz minden, RED tarifával és 5G-képes készülékkel rendelkező ügyfél csatlakozhat. Más kérdés, hogy egyelőre kevesek kiváltsága lesz a szolgáltatás, ugyanis még elvétve lehet bárkinek 5G-képes telefonja.

A Vodafone kínálatában mindenesetre máris megjelent két, 5G képességekkel bíró mobiltelefon, az egyik a Huawei Mate 20 X 5G, a másik az LG V50 ThinQ 5G. 5G-képes mobilrouter azonban egyelőre nem található a cég kínálatában.

A Vodafone Magyarország 5G kamionja az Internet Hungary-n
A Vodafone Magyarország 5G kamionja az Internet Hungary-n. Fotó: Vodafone Magyarország

A HWSW egyébként úgy tudja, hogy a Vodafone az 5G-vel fedett területeken másodpercenként 150 és 600 megabit közötti letöltési sebességet képest nyújtani, de ez a vételi viszonyoktól és a hálózat túlterheltségétől függően változhat. Ez a sebesség tényleg vetekedhet a vezetékes internet sebességével.

Az 5G bevezetésével nem csak a tempó gyorsul

Az 5G mobiltechnológia egyébként nem csak gyorsabb netezést biztosít, de a válaszidő is lényegesen kisebb, így nagyobb ügyfélélményt biztosít, így valós idejű játékokra és más alkalmazásokra is jó lehet. Lehetővé teszi akár azt is, hogy a távolból egy robotkart vezéreljünk.

Még fontosabb lehet, hogy az eddig használt 4G technológia kapacitásainak megtöbbszöröződésének köszönhetően akár több tízmillió eszköz hálózatra történő bekapcsolódása sem okoz majd gondot az ötödik generációs hálózatra.

Az új hálózati koncepció a vezetékes és a mobil kommunikáció előnyeit egyesíti. Lehetőségei nemcsak a sebességben rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben is. Mindennek köszönhetően az 5G számos új megoldást hoz majd az ipar, az energetika, a mezőgazdaság, a közlekedés, az egészségügy, az oktatás, és szinte az élet minden területén.

A Digitrendi.hu egyébként ma arról írt, hogy a világban már zajlanak a következő, a hatodik generációs, azaz a 6G hálózatokkal kapcsolatos kutatások is.

Ma számoltunk be arról is, hogy új hosszú neve lett a Vodafone Magyarországnak, a cég ugyanis már nem csak mobilszolgáltatással foglalkozik, köszönhetően annak, hogy a cég felvásárolta a UPC Magyarországot.

Szóljon hozzá!