fbpx
Borítókép: A Vodafone egyik alkalmazottja 5G okostelefont tart a kezében. Fotócredit: Federico Gambarini/dpa 

Indul a Vodafone Magyarország kereskedelmi 5G szolgáltatása

A távközlési óriás már beállított körülbelül harminc 5G-s adótornyot, és két infokommunikációs szakportál is úgy tudja, hogy heteken belül bekapcsolhatja az éles 5G szolgáltatást, Magyarországon elsőként. Már a konkrét bekapcsolási dátum is kiszivárgott.

A digitrendi.hu infokommunikációs szakportál szerint „pár héten belül”, a hwsw.hu portál szerint pedig „2 héten belül”, egészen pontosan október 17-én élesben is bekapcsolják, illetve az ügyfelek számára is elérhetővé teszik kereskedelmi alapon a Vodafone Magyarország ötödik generációs (5G) hálózatát.

Ezt az teszi lehetővé, hogy a Vodafone korábban már frekvenciakészletet szerzett a bekapcsoláshoz az NMHH egy korábbi pályázatán.

Hosszú ideje készült már a Vodafone

A digitrendi.hu felidézte: a Vodafone egy éve Magyarországon elsőként streamelt az 5G hálózaton keresztül élő online videós tartalmat HD minőségben a világhálóra. Az idén nyáron végrehajtott tesztek során pedig fel is állította első saját jogú valódi 5G-s bázisállomásait, egyet Zalaegerszegen az önvezető autó tesztpályán (ezt egyébként Orbán Viktor miniszterelnök is kipróbálta), a másik bázisállomást pedig a cég fővárosi székháza tetején. Azóta Budapest belvárosában járva egyre több helyen tűnnek fel a cég újabb 5G antennái. A Digitrendi által megkérdezett szakértők szerint a már megvásárolt frekvenciamennyiség még legalább 10 hazai város belvárosának a lefedésére elegendő. Arról az oldal nem tud, hogy milyen aktuális szolgáltatással indulna el az operátor, de 5G-képes mobilok, modemek már vannak a piacon.

A közelgő indulással kapcsolatos tervekre utalt a cég elnök-vezérigazgatójának a felszólalása is a kedden és szerdán Siófokon zajló 20. Internet Hungary (IH) nyitónapján. Itt Amanda Nelson elmondta, hogy a cég éppen idén 20 éve lépett a magyarországi mobilpiacra a nulláról, mára pedig az első számú kihívóvá nőtte ki magát, majd megemlítette a már telepített 5G antennákat, amelyek hamarosan megjelennek az ország más pontjain is. Mint arról a Media1 már beszámolt, a Vodafone az Internet Hungary-ra is kivitt 5G bázisállomást egy kamion segítségével.

A Vodafone Magyarország 5G kamionja az Internet Hungary-n
A Vodafone Magyarország 5G kamionja az Internet Hungary-n. Fotó: Vodafone Magyarország

Budapesten lehet elsőként 5G-zni

A hwsw.hu cikke szerint az 5G szolgáltatást elsőként Budapest szívében lehet majd elérni Vodafone ügyfélként. Az oldal névtelenséget kérő forrása erősítette meg az információt.

A brit távközlési multinak nagy szerencséje, hogy meglévő frekvenciakészletének köszönhetően nem kell kivárnia az NMHH most zajló, egyelőre meglehetősen botrányos 5G pályázatának végét, ugyanis így versenytársaihoz képest már jóval hamarabb elindulhat a kereskedelmi szolgáltatással, és az országban elsőként indíthat kereskedelmi 5G-szolgáltatást, miközben a pályázatból kizárt DIGI egyelőre a jogorvoslatának eredményére várhat.

Azért a DIGI helyzete sem teljesen reménytelen

Igaz ugyanakkor az is, hogy a digitrendi.hu szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tenderéből kizárt Diginek is van egy jóval kisebb mennyiségű frekvenciacsomagja, amit valamikor ugyancsak felhasználhat.

A DIGI mobilpiacon maradásában a kezére játszhat az Európai Unió átalakuló elektronikus hírközlési kódexe, amelyet 2020 végéig kell teljesítenie Magyarországnak. Ebben a jövőbeni, így az 5G hálózatok építésénél és használatánál megnyílik az út a hálózatmegosztás, társfinanszírozásban megvalósuló infrastruktúra beruházások előtt is. Tehát nem biztos, hogy minden szolgáltatónak megéri párhuzamos hálózatot építeni.

Persze ebben is vannak eltérő álláspontok, a szolgáltatók többsége ma még inkább azon a véleményen van, hogy valamilyen szintig, városok, autópályák, ipari területek inkább megéri a külön hálózat megépítése.

Kezdetben 30 bázisállomáson

A hwsw.hu egyébként úgy tudja, hogy a kezdeti, mintegy 30 állomás üzembe állításának eddig elsődlegesen műszaki akadályai voltak, a Vodafone hálózatieszköz-beszállítója, a Huawei most készült el azokkal a szoftverfrissítésekkel, melyek lehetővé teszik a 4G-s és 5G-s hálózati szegmens zökkenőmentes együttműködését.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Vodafone hogyan árazza majd az 5G-s elérést, de más országok gyakorlatából kiindulva vélhetően a prémium RED csomagokkal – és a kompatibilis készülékekkel – rendelkezőknek automatikusan hozzáférést ad majd az új generációs hálózathoz a cég. A szolgáltató készülékkínálata ezzel egy időben várhatóan több 5G-képes okostelefonnal is bővülhet, ezekről szintén a két hét múlva esedékes premieren lehet majd további részleteket megtudni.

Mint arról korábban a Media1 a német dpa hírügynökség alapján beszámolt, Németországban 5 eurót kell fizetni a Vodafone számára, ha valaki az 5G szolgáltatást szeretné használni.

A mostaninál sokkal gyorsabb internet, új alkalmazási területek

Az 5G, vagyis az ötödik generációs technológia új alkalmazások elterjedését teszi lehetővé, amelyek a hálózatoktól olyan – a jelenlegi technológiákkal együttesen nem teljesíthető – képességeket várnak el, mint a nagyságrendekkel több eszköz kiszolgálása nagyon alacsony késleltetéssel és akár sokkal magasabb adatátviteli sebességgel, mindezt az eddigieknél megbízhatóbb és biztonságosabb környezetben.

Ezek teszik lehetővé a jövőben például az önvezető autók, a távműtétek vagy a szenzorok tömeges használatát is.

Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral. A háttérben Mészáros Lőrinc is felsejlik
Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral Amanda Nelson társaságában a zalai 5G tesztpályán. A háttérben Mészáros Lőrinc is felsejlik. Fotó: Vodafone / Media1-archív

A Vodafone Magyarországgal függ össze az a tegnapi hírünk is, hogy a vállalat várhatóan jövő tavasztól nem használja többé a UPC Magyarország nevet vezetékes szolgáltatásai kapcsán.

Borítókép: A Vodafone egyik alkalmazottja 5G okostelefont tart a kezében a Vodafone németországi 5G hálózatának bekapcsolásakor 2019 júliusában. Fotócredit: Federico Gambarini/dpa
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások