fbpx
A Rádió 88 stúdiója Szegeden

A Rádió 88 megmentésére létrejött csoportot áthangolták a Fidesz-kommunikációval azonos irányba

15 ezren azért váltak tagjává egy Facebook-csoportnak, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a Fidesz-delegáltakból álló Médiatanács törvénytelenül hónapokig rettegésben tartotta a szegedi Rádió 88-at. Nemrég a csoport teljesen új nevet és új funkciót kapott: olyat, ami a Fidesz-közeli szegedi polgármesterjelöltet szolgálja.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Media1 rendszeres olvasói bizonyára emlékeznek még arra, hogy mulasztásos jogsértést is elkövetve, hónapokon át bizonytalanságban tartotta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Magyarország legrégebb óta talpon lévő kereskedelmi rádióját, a szegedi Rádió 88-at idén nyáron. Gyorsan azért elevenítsük fel a legfontosabbakat: a Médiatanácsnak a médiatörvény alapján június végéig határoznia kellett volna a Rádió 88 augusztus végén lejáró hét éves médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítása ügyében, ám hiába írta meg a Media1 júliusban, hogy még napirendjére sem tűzte az ügyet a grémium, a testület ezután (július második felében) egész egyszerűen dolgavégezetlenül elvonult hosszú nyári szünetre, míg végül a Médiatanács mindössze néhány nappal a rádió augusztus végi lekapcsolási dátuma előtt, vagyis bőven a törvényes határidőn túl (azaz ugyancsak jogsértő módon) mégis úgy döntött, hogy biztosítja a korábban a Fidesz-közelből megszerezni kívánt Rádió 88 számára a fennmaradás lehetőségét. Erről a grémium rendkívüli médiatanácsi ülésen határozott.

Facebook-csoporttal igyekeztek segíteni a Rádió 88 túlélését

Július elején, amikor még kérdéses volt, mi lesz a Rádió 88-cal, 100.000-en a Rádió 88-ért! néven Facebook-csoport alakult a Rádió 88 megmentése érdekében, melynek rövid idő alatt először 11 ezer, majd hamarosan 15 ezer tagja lett. A csoport tagjai mind azt követelték, hogy a Médiatanács ne lehetetlenítse el a Rádió 88-at. Miután azonban Médiatanács végül közel 2 hónappal a törvény szerinti határidő elmúltával, illetve pár nappal a Rádió 88 lekapcsolási dátuma előtt mégsem végezte ki a Rádió 88-at (ahogyan azt már megtette máskor a Music FM-mel, a Class FM-mel és más rádiókkal), a csoport a médiatanácsi döntés után is tovább üzemelt.

A 100.000-en a Rádió 88-ért! Facebook-csoport azonban nemrég teljesen átalakult. Olyannyira, hogy mostanra az 100 ezren a Szegedi Nők védelmében névvel megy tovább.

A névvel ellentétben nem nőjogi kezdeményezésről van szó

Ha valaki azt gondolná, hogy nőjogi aktivisták szállták meg a Facebookot, nagyot tévednek. A kezdeményezés ugyanis egyáltalán nem független a szegedi közélettől. A szálak a Fidesz közelébe vezetnek.

A napokban, épp az október 13-i önkormányzati választás elé időzítve robbantotta ki ugyanis a szegedi Fidesz-média (a KESMA alá tartozó, és a Rádió 88-al egyébként médiapartnerségben működő szegedma.hu) azt a sztorit, hogy Botka udvari beszállítója állítólag megverte egy női beosztottját. Valójában egy, a szegedi önkormányzattal kapcsolatban álló cég igazgatójáról van szó, vagyis nem tiszta, hogy Botka László szegedi polgármesternek mi köze lehetne ahhoz, hogy az önkormányzattal kapcsolatban lévő egyik vállalkozás embere hogyan viselkedett, de több más dolog is feltűnő.

Az egyik, hogy a hírbe hozott „udvari beszállító” cég épp annak a vállalkozásnak a konkurense, amelyik Nemesi Pál, elvben független, a gyakorlatban inkább meglehetősen Fidesz-közeli milliárdos polgármester-aspiráns, Botka László jelenlegi (MSZP-s) polgármester kihívójának kampányát is intézi.

A Rádió 88 támogatói tudtukon kívül ma már egy másik ügyhöz adják nevüket

Felmerül az az etikai aggály is, hogy aki eredetileg a Rádió 88 megmentésére létrejött csoporthoz csatlakozott, vajon tisztában van-e azzal, hogy ma már a nevével egy teljesen más célt támogat.

A csoport átnevezésekor az oldal adminisztrátora ugyan azt írta, hogy nem akarnak politizálni, és csupán a nők iránti elkötelezettség hajtja őket, csakhogy mint arról egy volt újságíró a Facebookon beszámolt, a Rádió 88 átnevezéséből létrejött csoport alapító-adminisztrátora egy, „Szeged a világ közepe” elnevezésű Facebook-oldal, mely szorgalmasan osztogatja a Nemesi Pál védnöksége alatt tartott különböző városrészi családi piknikek hirdetéseit, de osztott már meg olyan fotót is, melyen ez volt olvasható: „Unod a dugót? Zavard el Botkát!”, ehhez pedig az #Armageddon és a #Szépvoltfiúk szövegeket is társította. A Szeged a világ közepe oldal ezenkívül rendszeresen osztja meg különböző kormányközeli sajtótermékek, például a szegedma.hu és a delmagyar.hu cikkeit.

Lenémították, akinek nem tetszett a csoport átalakítása

A Rádió 88 megmentésére létrehozott csoport átalakításakor néhány nappal ezelőtt az adminisztrátor a következő szöveget írta ki:

„Mi, szegediek, együtt, csodákra vagyunk képesek! Megmutattuk, mire vagyunk képesek, ha vihar csap le szeretett városunkra, vagy akkor, ha bajba kerül a kedvenc rádiónk. Itt az idő, hogy megmutassuk: NEM ENGEDJÜK, HOGY BÁRKI NŐT BÁNTALMAZHASSON SZEGEDEN! Fogjunk össze és mutassuk meg: elhatárolódunk minden nőverőtől! Iratkozz fel a csoportunkba, írd meg a véleményed, a személyes történeted, a gondolataid a témában. Hívd meg a barátaidat, ismerőseidet, mindenkit, aki egy kicsit is szegedi a lelke mélyén! Érjük el, hogy soha többé ne történhessen meg az, ami a napokban bejárta a szegedi sajtót! Köszönjük, ha Te is velünk tartasz, ha meghívod a barátaidat vagy ha megosztod a csoportunk linkét! Szegediek, 100.000 – en a Szegedi Nők védelmében!”

A névváltás, illetve az üzenet után voltak, akik a fenti összefüggéseket feszegetni próbálják, de az ő bejegyzéseiket inkább eltávolították. Többen épp ezért máris kiléptek a csoportból.

Érdekesség, hogy a csoport létszáma ugyan csökkent, de még így is több mint 14 ezren tagok maradtak. Azt azonban nem tudni, közülük hányan észlelték egyáltalán, hogy ma már teljesen más ügyet támogatnak a csoporttagságukkal.

Nemesi Pál eleinte csöndben maradt a Rádió 88 ügyében, később fizetett hirdetésben fejezte ki örömét

Nemesi Pálról egyébként érdemes tudni, hogy bár a Rádió 88 megmentése érdekében szinte mindenki szót emelt még a nyáron, de Nemesi Pál egy szót sem szólt nyilvánosan a rádió érdekében, amikor még bizonytalan volt a rádió sorsa. Amikor viszont a Rádió 88 mégis megmenekült a Médiatanácsnál bekövetkezett fordulat után, Nemesi hirtelen olyannyira sajátjának érezte a rádió ügyét, hogy még fizetett Facebook-posztban, valamint sajtóközleményben is beszámolt arról, mennyire örül a Rádió 88 körüli fordulatnak. Ezt egyébként annak ellenére tette, hogy a rádiót vezető Tóth-Harasztos Géza, a rádió társtulajdonosa korábban azt kérte a politikai táboroktól, hogy ne sajátítsák ki a Rádió 88 ügyét. A Fidesz-közeli független jelölt a korábbi hallgatását sajtóközleményében azzal magyarázta, hogy ő csendben drukkolt a rádiónak, mivel szerinte ez a tiszta játék. Így fogalmazott:

„Örömmel láttam a több, mint 15.000 szegedit megmozgató Facebook-csoportot, egyben elszomorított, hogy politikai vetélytársaim megpróbáltak hasznot húzni a Rádió 88 kálváriájából, hősként vagy épp szabadságharcos mártírként beállítani magukat. Én a tiszta játék híve vagyok, így megfogadtam, kimaradok a dologból, csendben, a háttérben próbálok informálódni a rádió ügyében.”

Arra a jelölt nem tért ki, hogy a Rádió 88-cal történtek okozója a kizárólag Fidesz-delegáltakkal feltöltött Médiatanács volt.

Egyébként a Médiatanács a hosszabbítási kérelem benyújtásakor még be sem terjesztett törvénymódosítással magyarázta a Media1 érdeklődésére, hogy miért nem hozott hónapokon át döntést a Rádió 88 kérelme ügyében. A Médiatanács válaszáról külön cikkben írtunk részletesen.

További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: A napokban átnevezett és funkcióváltáson átesett, eredetileg 100.000-en a Rádió 88-ért! nevű csoport borítója / Facebook

Szóljon hozzá!