Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral. A háttérben Mészáros Lőrinc is felsejlik

Orbán Viktor kipróbálta a távkormányzást a Vodafone Magyarország 5G bázisállomásán

A Zala ZONE Járműipari Tesztpályán egy pálya melletti távoli vezetőülésből 5G kapcsolaton keresztül irányított a kormányfő egy BMW-t, a most átadott bázisállomás képességeinek bemutatására. A Vodafone egyébként már most rendelkezik kereskedelmi 5G hálózat nyújtására alkalmas frekvenciával.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A Vodafone Magyarország elindította első állandó, élő 5G bázisállomását  Zalaegerszegen. A Zala ZONE Járműipari Tesztpálya ünnepélyes megnyitója alkalmából, a távközlési cég jóvoltából a résztvevők az elsők között próbálhatták ki az önvezető autózás felé vezető út egyik legfontosabb állomásának számító távvezérlésű gépjárműirányítást. Az első tesztelők között volt a fotók alapján Orbán Viktor miniszterelnök, aki egy szimulátorból ülve kormányozhatta a rá bízott BMW i3 típusú elektromos autót.

A távoli vezetőülés közötti kapcsolat a Vodafone élő hálózatán, 5G technológiával valósult meg, lehetővé téve a gépjármű valós idejű, távoli vezérlését. Az autóban található kamera HD minőségben, valós időben közvetítette a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből volt látható, valamint ezzel párhuzamosan a jármű felé a parancsok is élő 5G kapcsolaton keresztül, szinte késleltetés nélkül jutottak el. Ezáltal a sofőr számára a vezetési élmény közel megegyezett azzal, amelyet a tényleges vezetőülésben tapasztalt volna.

A miniszterelnök által a távolból vezérelt BMW i3 elektromos autó. Fotó: Vodafone Magyarország
A miniszterelnök által a távolból vezérelt BMW i3 elektromos autó. Fotó: Vodafone Magyarország

„Az egyre jobban terjedő digitalizáció a szemünk láttára gyorsítja fel az ipari fejlődést, hatalmas lehetőségeket adva a gazdasági növekedésre. Fontos azonban, hogy a technológiai fejlődés innovációi, mint amilyen az 5G hálózat is, a lehető legtöbb embert elérjék és mindenki részesüljön az előnyeiből. A jelenleg is zajló negyedik ipari forradalom motorja a telekommunikációs szektor, amelynek egyik legjelentősebb képviselőjeként a Vodafone elkötelezett amellett, hogy szolgáltatásai és technológiai megoldásai révén biztonságosabb, fenntarthatóbb jövő teremtsen mindenki számára” – mondta Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója. (A borítóképen Orbán Viktortól jobbra.)

„Nagyon örülök, hogy Zalaegerszegen bemutathattunk egy olyan, már a jövő hálózatára épülő technológiát, amelynek legnagyobb nyertesei a magyar vállalkozások, a magyar ipar, és legfőképpen a magyar emberek lesznek” – tette hozzá Amanda Nelson.

A Vodafone már most rendelkezik kereskedelmi 5G-re alkalmas frekvenciakészlettel

A Vodafone által elindított, saját hálózatába kapcsolt élő 5G állomás az úgynevezett non-standalone szabványon működik, tehát már meglévő 4G állomásra épül. Az állandó 5G állomás a vállalat saját, kereskedelmi szolgáltatás nyújtására alkalmas frekvenciáján működik, véglegesnek tekinthető hardveres és szoftveres eszközökkel.

Magyarország első állandó, élő hálózatba kapcsolt 5G állomása azért jöhetett létre közel egy évvel a várakozásokat megelőzve, mert jelenleg az aktív mobilszolgáltatók közül egyedüliként a Vodafone rendelkezik saját, kereskedelmi szolgáltatás nyújtására alkalmas 5G-s frekvenciakészlettel.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egyébként épp a közeljövőben további, 5G-re használatára is alkalmas frekvenciák pályáztatására készül.

Kamion és daru is irányítható lesz az 5G hálózaton

„Az újgenerációs mobilhálózat olyan lehetőségek előtt nyitja majd meg a kapukat, amelyek forradalmasítják az életünket. A Zalaegerszegen bemutatott távvezérlésű technológia, valamint egy megbízható és kellően magas teljesítményű ötödik generációs mobilhálózat lehetővé teszi elméletileg bármely gépjármű, akár kamionok vagy daruk irányítását is. A jövőben várhatóan számos feladatot lehet majd ellátni távvezérlés segítségével, akár távműtétekre gondolunk, akár járművek, építőipari bázisok távolról történő építésére és karbantartására, de jelentős fejlődést hoz a távoli vezérlés lehetősége az ipari gépek és a drónok világában is” – mondta el Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság alelnöke.

1 gigabit másodpercenként

„Az 5G-hálózatok elméleti maximális letöltési sebessége meghaladja majd az 1 gigabit/szekundumot is. A zalaegerszegi állomás kiépítéséhez aktív antenna technológiát használtunk, amely kombinálja a beamformingot és a MIMO technológiát, növelve a sebességet és a kapacitást egyaránt” – ismertette Ahmed Elsayed, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

„Ezeknek az innovációknak köszönhetően egyrészt a vevő oldalán erősebb lesz a jel és így nő az adatátviteli sebesség, másrészt pedig megsokszorozódik a mobilkapcsolat kapacitása anélkül, hogy szükség lenne nagyobb rádiós sávszélességre” – tette hozzá a műszaki vezérigazgató-helyettes.

Kiemelt kép: Orbán Viktor kormányfő a Vodafone autóját vezérli távvezérléssel, egy szimulátorral, a Vodafone vezetőinek társaságában. A háttérben a tömegben Mészáros Lőrinc beszélget. Fotó: Vodafone

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Atreju nevû rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján

Orbán Viktor beismerte: nincs baloldali médiatúlsúly Magyarországon

A magyar miniszterelnök Rómában, nagy nyilvánosság előtt beszélt szombaton arról, hogy nincs baloldali túlsúly Magyarországon. Tavaly, sőt idén év elején is még ennek ellenkezőjét állította nyilvánosan, pedig már akkor is szinte mindent eluralt a Fidesz-barát újságírás Magyarországon.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!