Delta csoport & Est Media

Az Est Media felvásárolt egy céget, de közben az Est Media főrészvényesének kiléte is változik

A Delta Systems információtechnológiai cég 100 százalékos tulajdonosa lesz a tőzsdén is jegyzett Est Media. Változik a korábban Andy Vajna részérdekeltségében lévő Est Media főrészvényesének kiléte is. További felvásárlásokra is készülnek.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az Est Media Nyrt. kedden bejelentette, hogy megvásárolta a Delta Systems Kft. 100 százalékos tulajdonrészét.

A tőzsdei bejelentéssel egyidejűleg a vállalat a Media1-hez is eljuttatott közleményében azt írják:

A közel 30 milliárd forint összértékű, részvénykibocsátást is magában foglaló tranzakció eredményeképpen a Delta Csoport holdingcége válik az Est Media főrészvényesévé.

A közlemény szerint újra tényleges üzleti tevékenységbe kezd az Est Media: a Delta Systems Kft. 100 százalékos tulajdonrészének megvásárlásával infokommunikációs területen jelenik meg a tőzsdei cég. (Az Est Media az elmúlt években lényegében már üres cég volt, de korábban főleg a média üzletágban voltak érdekeltségei, volt nyomtatott és online sajtóterméke és rádiók tulajdonosaként is ismert volt, sőt egy ideig még a Sziget felvásárlásával is próbálkozott.)

Részvény-kibocsátással emel tőkét az Est Media

A több mint 30 éve működő Delta Csoporthoz, az egyik vezető magyar tulajdonú rendszerintegrátorhoz tartozó vállalat 28,6 milliárd forintos vételárából 2,35 milliárd forintot pénzben teljesítenek. Zártkörű alaptőke-emelés keretében 125 millió darab Est Media részvényt is kibocsátanak a Delta Csoport holdingcége, a Deltagroup Holding Zrt. részére 210 forintos kibocsátási áron, összesen 26,25 milliárd forint értékben, amellyel az a tőzsdei társaság főrészvényesévé válik.

A pénzbeli teljesítés biztosítása érdekében az Est Media hosszú távú, 5 éves futamidejű részvényesi kölcsönszerződést kötött egyik jelenlegi nagyrészvényesével, derül ki a tájékoztatásból.

Az Est Media közleménye kitér rá: a komplett infrastruktúra-megoldásokra (architektúratervezés, hálózati megoldások, hardverelemek, alkalmazásintegráció, infrastruktúramenedzsment) fókuszáló Delta Systems Kft. árbevétele a 2018. július 1-jén kezdődött és 2019. június 30-val zárult pénzügyi évben várhatóan megközelíti a 16 milliárd forintot.

Új növekedési stratégia

A tranzakcióval egyidejűleg új növekedési stratégia kidolgozását is megkezdte a vállalat, amellyel a régióban 3-5 éven belül az ipari digitalizációs folyamat meghatározó szereplőjévé kíván válni. A közeljövőben bemutatandó stratégia saját termékfejlesztésre és akvizíciókra is épít.

Bejelentették azt is, hogy a későbbiekben az Est Media jelenleg három fős igazgatósága kiegészül a Deltagroup Holding Zrt. által jelölt három taggal. A személyi változások, valamit a tranzakció jóváhagyása érdekében a tőzsdei társaság hamarosan összehívja rendkívüli közgyűlését.

További felvásárlásokra is készülnek

„Az ipari digitalizáció a következő évek egyik legmeghatározóbb gazdasági trendje lesz szerte a világon, amely hatalmas kihívást, de egyben lehetőséget is jelent a kelet-közép-európai cégeknek. A Delta Systems Kft.-ben felhalmozott szakértelemre alapozva, organikus építkezéssel, illetve további akvizíciókkal, a tőkepiaci finanszírozási lehetőségeket kihasználva hiszem, hogy szakmailag élenjáró, nemzetközileg is versenyképes magyar nagyvállalatot építhetünk ebben az innovatív iparágban” – mondta a tranzakció kapcsán Papp István, az Est Media Nyrt. igazgatósági tagja.

„A Delta Csoport 30 év folyamatos fejlődésnek köszönhetően vált Magyarország egyik vezető rendszerintegrátorává, és a menedzsment az utóbbi időben is aktívan kereste a továbblépés útját. Úgy gondolom, megtaláltuk a jó irányt, a kidolgozott szakmai programmal és a tőzsdei megjelenéssel a kelet-közép-európai régió meghatározó szereplőjévé válhatunk az informatikai piacon” – idézi a közlemény Pércsi Leventét, a Delta Systems Kft. ügyvezető igazgatóját, a Delta Csoport holdingcégének egyik tulajdonosát.

A Delta Csoport közel 250 főt foglalkoztat, teljesen magyar tulajdonban lévő informatikai rendszerintegrátor, melyet 1987-ben alapítottak. A vállalatcsoport erősítendő a közlekedési informatikával foglalkozó részlegét, a folyamatos növekedés jegyében 2016 februárjában vásárolta meg a szegedi székhelyű New Line Kft. többségi tulajdonjogát, amely azóta is a vállalatcsoport közlekedési informatikáért felelős tagja.

Amikor megjelent Vajna az Est Media körül, sokan kezdték el figyelni

Az Est Media nem először kerül a hírekbe mostanában, főleg azután, hogy Andy Vajna, még halála előtt résztulajdonosként megjelent a cég körül. Az év elején viszont azért szerepelt a cég a hírekben, mert a cég tőzsdei árfolyama nagyot zuhant Vajna halála után. Később azonban, amikor kiderült, hogy megy tovább a cég, és új vezetőség érkezett, kilőtt az árfolyam felfelé, mivel idén év elején óta ismert volt, hogy az Est Media felvásárlásokra készül, és különböző találgatások kezdődtek, mi lehet a célpont.

A következő nagy bejelentés az volt, amikor kiderült, hogy az Est Media tőkeemeelésre készül, és leigazolja Papp Istvánt, a Telekom és a Microsoft Magyarország egykori vezetőjét.

A médiapiacon eközben egy másik érdekes adásvétel is történik épp. Olvasóink figyelmébe ajánljuk azt a mai hírt, hogy augusztustól tulajdonost vált a Piac és Profit, illetve a piacesprofit.hu, amiről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!