fbpx
Delta csoport & Est Media

Az Est Media felvásárolt egy céget, de közben az Est Media főrészvényesének kiléte is változik

A Delta Systems információtechnológiai cég 100 százalékos tulajdonosa lesz a tőzsdén is jegyzett Est Media. Változik a korábban Andy Vajna részérdekeltségében lévő Est Media főrészvényesének kiléte is. További felvásárlásokra is készülnek.

Az Est Media Nyrt. kedden bejelentette, hogy megvásárolta a Delta Systems Kft. 100 százalékos tulajdonrészét.

A tőzsdei bejelentéssel egyidejűleg a vállalat a Media1-hez is eljuttatott közleményében azt írják:

A közel 30 milliárd forint összértékű, részvénykibocsátást is magában foglaló tranzakció eredményeképpen a Delta Csoport holdingcége válik az Est Media főrészvényesévé.

A közlemény szerint újra tényleges üzleti tevékenységbe kezd az Est Media: a Delta Systems Kft. 100 százalékos tulajdonrészének megvásárlásával infokommunikációs területen jelenik meg a tőzsdei cég. (Az Est Media az elmúlt években lényegében már üres cég volt, de korábban főleg a média üzletágban voltak érdekeltségei, volt nyomtatott és online sajtóterméke és rádiók tulajdonosaként is ismert volt, sőt egy ideig még a Sziget felvásárlásával is próbálkozott.)

Részvény-kibocsátással emel tőkét az Est Media

A több mint 30 éve működő Delta Csoporthoz, az egyik vezető magyar tulajdonú rendszerintegrátorhoz tartozó vállalat 28,6 milliárd forintos vételárából 2,35 milliárd forintot pénzben teljesítenek. Zártkörű alaptőke-emelés keretében 125 millió darab Est Media részvényt is kibocsátanak a Delta Csoport holdingcége, a Deltagroup Holding Zrt. részére 210 forintos kibocsátási áron, összesen 26,25 milliárd forint értékben, amellyel az a tőzsdei társaság főrészvényesévé válik.

A pénzbeli teljesítés biztosítása érdekében az Est Media hosszú távú, 5 éves futamidejű részvényesi kölcsönszerződést kötött egyik jelenlegi nagyrészvényesével, derül ki a tájékoztatásból.

Az Est Media közleménye kitér rá: a komplett infrastruktúra-megoldásokra (architektúratervezés, hálózati megoldások, hardverelemek, alkalmazásintegráció, infrastruktúramenedzsment) fókuszáló Delta Systems Kft. árbevétele a 2018. július 1-jén kezdődött és 2019. június 30-val zárult pénzügyi évben várhatóan megközelíti a 16 milliárd forintot.

Új növekedési stratégia

A tranzakcióval egyidejűleg új növekedési stratégia kidolgozását is megkezdte a vállalat, amellyel a régióban 3-5 éven belül az ipari digitalizációs folyamat meghatározó szereplőjévé kíván válni. A közeljövőben bemutatandó stratégia saját termékfejlesztésre és akvizíciókra is épít.

Bejelentették azt is, hogy a későbbiekben az Est Media jelenleg három fős igazgatósága kiegészül a Deltagroup Holding Zrt. által jelölt három taggal. A személyi változások, valamit a tranzakció jóváhagyása érdekében a tőzsdei társaság hamarosan összehívja rendkívüli közgyűlését.

További felvásárlásokra is készülnek

„Az ipari digitalizáció a következő évek egyik legmeghatározóbb gazdasági trendje lesz szerte a világon, amely hatalmas kihívást, de egyben lehetőséget is jelent a kelet-közép-európai cégeknek. A Delta Systems Kft.-ben felhalmozott szakértelemre alapozva, organikus építkezéssel, illetve további akvizíciókkal, a tőkepiaci finanszírozási lehetőségeket kihasználva hiszem, hogy szakmailag élenjáró, nemzetközileg is versenyképes magyar nagyvállalatot építhetünk ebben az innovatív iparágban” – mondta a tranzakció kapcsán Papp István, az Est Media Nyrt. igazgatósági tagja.

„A Delta Csoport 30 év folyamatos fejlődésnek köszönhetően vált Magyarország egyik vezető rendszerintegrátorává, és a menedzsment az utóbbi időben is aktívan kereste a továbblépés útját. Úgy gondolom, megtaláltuk a jó irányt, a kidolgozott szakmai programmal és a tőzsdei megjelenéssel a kelet-közép-európai régió meghatározó szereplőjévé válhatunk az informatikai piacon” – idézi a közlemény Pércsi Leventét, a Delta Systems Kft. ügyvezető igazgatóját, a Delta Csoport holdingcégének egyik tulajdonosát.

A Delta Csoport közel 250 főt foglalkoztat, teljesen magyar tulajdonban lévő informatikai rendszerintegrátor, melyet 1987-ben alapítottak. A vállalatcsoport erősítendő a közlekedési informatikával foglalkozó részlegét, a folyamatos növekedés jegyében 2016 februárjában vásárolta meg a szegedi székhelyű New Line Kft. többségi tulajdonjogát, amely azóta is a vállalatcsoport közlekedési informatikáért felelős tagja.

Amikor megjelent Vajna az Est Media körül, sokan kezdték el figyelni

Az Est Media nem először kerül a hírekbe mostanában, főleg azután, hogy Andy Vajna, még halála előtt résztulajdonosként megjelent a cég körül. Az év elején viszont azért szerepelt a cég a hírekben, mert a cég tőzsdei árfolyama nagyot zuhant Vajna halála után. Később azonban, amikor kiderült, hogy megy tovább a cég, és új vezetőség érkezett, kilőtt az árfolyam felfelé, mivel idén év elején óta ismert volt, hogy az Est Media felvásárlásokra készül, és különböző találgatások kezdődtek, mi lehet a célpont.

A következő nagy bejelentés az volt, amikor kiderült, hogy az Est Media tőkeemeelésre készül, és leigazolja Papp Istvánt, a Telekom és a Microsoft Magyarország egykori vezetőjét.

A médiapiacon eközben egy másik érdekes adásvétel is történik épp. Olvasóink figyelmébe ajánljuk azt a mai hírt, hogy augusztustól tulajdonost vált a Piac és Profit, illetve a piacesprofit.hu, amiről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások