fbpx
Andy Vajna honlapjának egy részlete

Kilőtt Andy Vajna egykori médiaérdekeltsége, miután kiderült, új vezetőséggel és új néven folytatja

Az Est Media száguldani kezdett a tőzsdén a hírre, miután kiderült, ki vette meg a kormánybiztos részvényeit, illetve kiderült, új vezetőség is lesz a cég élén.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Tremmel Zoltán vette meg Andy Vajna (Vajna András) részvénycsomagját a Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Est Media cégben. Kiderült az is, hogy névváltásra és a vezetőség teljes leváltására is sor kerül hamarosan.

A napi.hu szerint a Est Mediával kapcsolatos hírek hatására nagyot emelkedett a Vajna január 20-i halála után mély zuhanásba esett Est Media részvényeinek ára a BÉT-en.

Tremmel Zoltán számos Vajnához közeli, többek között a TV2 Média Csoporthoz köthető cégben tölt be kulcspozíciókat, sőt épp a napokban írta meg a Media1, hogy a 43 tévécsatorna, köztük a TV2 Csoport és az MTVA csatornák reklámidejét értékesítő Atmedia reklámértékesítő feletti céghálóban is megjelent az általa vezetett céggel, az AV Plus Kft.-vel, mely a TV2-nek is tulajdonosa.

Nevet és vezetőt is vált az Est Media

A változásokról a gazdasági hírportál a cég április 30-ra összehívott közgyűlésének határozattervei alapján számolt be. Az Est Media nyitás után egy órával már 4 százalékos pluszban volt, és a legnagyobb forgalmú papírnak számított, többen kereskedtek vele mint az OTP-vel.

Az éves rendes közgyűlés programjai között szerepel a beszámolók és jelentések elfogadásán túl számos személyi változás és a cég nevének megváltoztatása.  A napi.hu azt írta, hogy a tavalyi eredménykimutatás alapján az Est Media sokkal jobb évet zárt mint 2017-ben. Az árbevétele 4,76 milliárd forint lett, a nettó eredménye pedig 4,24 milliárd forint. 2017-ben még veszteséges volt a cég.

Osztalékot ugyan nem tudnak fizetni, mivel a teljes összeg az eredménytartalékba kerül, ugyanis korábban a cég saját tőkéje az elmúlt években negatívvá vált. Ezzel a bő 4 milliárdos összeggel azonban tavaly év végére már szerény, 34,3 millió forintos plusz áll a saját tőke soron a mérlegben, és lassan elfelejthetik majd, hogy nemrég még csődeljárás alatt állt a cég.

A Tremmel vezette cégnek 5 százalékot meghaladó része lett az Est Mediában

Azt április 9-én, tegnap jelentették be, hogy Tremmel Zoltán megvásárolta az AV Investments Befektetési Kft. 100 százalékos leányvállalatát, a Dynamopest Kft.-t, amelyen keresztül Vajna tulajdonos volt a cégben. A jogügylettel Tremmel öt százalékot meghaladó mértékű befolyást szerzett a cégben.

Tremmel számos szálon kötődik az elhunyt médiaoligarcha-producer-filmügyi biztoshoz. Tremmel lett Vajna halála után a TV2-t csoportot tulajdonló Magyar Broadcasting Zrt. vezérigazatója, igazgatósági tag a Vajnához köthető Las Vegas Casino Zrt.-ben, emellett a TV2-közeli, műsorgyártó cégben, az IKO Holdingban is több tisztséget ellát.

A napi.hu azt még nem tudja, hogy kik váltják az igazgatóság jelenlegi tagjait, Kovács Pétert, Faragó Janát és Bencze Györgyöt, akiket visszahívnak, sőt leköszön a felügyelőbizottság és az audit bizottság is. A vezetőség új névsorát az április utolsó napjára tervezett közgyűlésig terjesztik elő.

A napirendi pontok között van a cég átnevezése is, ám az új névről szintén nincs még konkrét információ a napirendi pontok között. Tremmel személyének megjelenése alapján azonban nem lenne meglepő, ha a TV2 csoporthoz köthető cégekből választanának vezetőket a tőzsdei cég élére, és az új név is a kormányközeli médiacsoporthoz kapcsolódna – jegyezte meg a Napi.

Szóljon hozzá!