fbpx
Nagy Blanka, a középiskolás diáklány az ATV-ben

Fordulat a bíróságon Nagy Blanka sajtóperében

Bár a Ripost állításait átvevő Lokál és Origónak helyreigazítást kellett közölnie, és a Ripostnak is meg kell ezt tennie, a bíróság a Ripost esetében megengedőbb ítéletet hozott a középiskolás diáklányról, Nagy Blankáról megjelentek ügyében.

Múlt héten a Media1 is beszámolt arról, hogy jogerősen is pert nyert Nagy Blanka középiskolás diáklány a Fidesz-közeli KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) alá tartozó két médiatermék, az Origo és a Lokál ellen, amiért a két kormányközeli lap hazugságokat terjesztett a diákról. Nagy Blanka sérelemdíjra számíthat a hamis közlések miatt.

A legújabb fejlemény, hogy a két honlap írásainak eredetéül szolgáló Ripost esetében viszont a bíróság megengedőbben ítélkezett. A hvg.hu arról számolt be kedden, hogy

a bíróság engedett a Ripost fellebbezésének, és elfogadta, hogy a „Több tárgyból bukásra áll, gyakran lóg az iskolából a mocskos szájú diáktüntető” című írás esetében ne pont az a helyreigazítás jelenjen meg, mint amit Nagy Blanka a jogászai segítségével kezdeményezett, vagyis abból el kell hagyni néhány mondatot.

A bírósági ítélet alapján tehát a Ripost továbbra is köteles ugyan közzétenni – az eredeti cikkel azonos módon – a helyreigazító közleményt, amiből kiderül, mit állítottak a lányról valótlanul, viszont ezt jelentősen finomították, ugyanis a bíróság elfogadta a Ripost érvelését, hogy az a megfogalmazás, hogy a „mocskos szájú diáktüntető” már annyit lógott az iskolából, hogy „a kicsapás szélére kerülhet”.

A Hercsik Zita bíró által vezetett tanács szerint ugyanis a Ripost.hu az olvasói számára ezt csak mint egy „lehetséges végkifejletet vázolta fel” a lap, de nem állították tényként, hogy ki is csapják emiatt.

Abban is a KESMA lapjának pártjára állt a bíróság, hogy helyre kell-e igazítania azt az állítást, hogy Nagy Blanka több tantárgyból is „bukás közelében” állt. A bíróság arra jutott, hogy ha a diáknak elégséges, azaz 2-es osztályzatai voltak, akkor az akár értelmezhető úgyis, hogy közel van az elégtelen (1-es) eredményhez.

A bíróság szerint bukásközeliségnek nem kizárólag az egyes és kettes értékelés közötti eredmény minősíthető.

A mostani ítélet nem csak azért érdekes, mert ezek szerint egy feltételes mód, egy -het képzőszócska segítségével bárkiről lehet lejáratást közölni, illetve a bíróság szerint tulajdonképpen a 2-es az új 1-es az iskolarendszerben, de azért is, mert korábban a bíróság a Lokál és az Origo esetében még elfogadta a Nagy Blanka által kért helyreigazítást teljes egészében. Ezek szerint néhány hasonló cikk közül az egyik kormányközeli lapban rendben van, a másik kettőben nem.

A hvg.hu egyébként megszólaltatta Nagy Blanka ügyvédjét, aki elmondta:

„Ez a jogerős ítélet több mint érdekes, mert a Lokál.hu ugyanezt a cikket vette át, és alig néhány hete ugyanez a bírói tanács abban az eljárásában még nekünk adott igazat és arra jutott, hogy megalapozott az elsőfokú ítélet” – mondta Litresits András.

A diáklány ügyvédje szerint az Origo ellen sem döntetlen lett végeredmény, hanem ott is simán nyerni tudtak. Érthetetlen szerinte, a bíróság miért kezdte újra méricskélni, és értelmezte át, hogy a lejárató cikk olvasói hogyan érthették, védence mennyire van „kicsapás szélén” vagy mi számít bukáshoz közelinek. „De a lényeg, hogy itt is kötelesek helyreigazítani a hazugságokat, és ez az ítélet nem változtat azon, hogy következő lépésként sérelemdíjért bepereljük mindegyik karaktergyilkossággal próbálkozó lap kiadóját” – jelentette ki az ügyvéd.

Borító: Nagy Blanka, a középiskolás diáklány az ATV-ben korábban
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások